Ongedierte

De allerbeste tips om ongedierte te bestrijden

OngedierteRegelmatig bevinden we onszelf in situaties waarin het overduidelijk wordt dat wij, als mensen, niet de enige levende organismen op deze aardbol zijn. Dit feit wordt bijvoorbeeld zeer duidelijk wanneer je in of om je huis met ongedierte te maken krijgt die schade en overlast veroorzaken. Van deze plaagdieren willen we het liefst zo snel mogelijk verlost worden.

Soorten ongedierte en plaagdieren

De dieren die we als ongedierte beschouwen worden vaak ook wel plaagdieren genoemd. Zij vormen een plaag voor mensen omdat zij schade aanrichten of overlast veroorzaken. Ongediertesoorten kunnen ook best een nuttige taak in de natuur vervullen, maar als zij zich begeven in de leefomgeving van de mens zijn ze hier ongewenst. De verschillende soorten ongedierte en plaagdieren kunnen we, net als alle beesten in het dierenrijk, in diverse categorieën onderverdelen. De meeste soorten zijn insecten, die vaak in grote aantallen voorkomen en daardoor voor grote schade en overlast zorgen. Knaagdieren, zoals muizen en ratten, en andere zoogdieren die ongewenst hun weg in je huis of tuin hebben weten te vinden, rekenen we in de meeste gevallen ook tot een aparte ongediertesoort. Ditzelfde geldt voor vogels die overlast veroorzaken en hierdoor ongewenst zijn. We kunnen in dit artikel onmogelijk alle ongediertesoorten bespreken. Daarom geven we enkele voorbeelden van de meest voorkomende soorten en de allerbeste tips om ongedierte te bestrijden.

Dier- en milieuvriendelijke bestrijding

Bij het bestrijden van ongedierte kiezen steeds meer mensen ervoor om diervriendelijke en milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes aan te houden. Als de meest dominante levenssoort op aarde, zijn we onszelf steeds beter bewust geworden van onze invloed op de flora en fauna in de wereld. Dit is dan ook een reden waarom mensen, zelfs bij het bestrijden van ongedierte, het liefst kiezen voor de methode waarbij het milieu en dieren zo min mogelijk schade wordt aangedaan. Een diervriendelijke ongediertebestrijding is mogelijk bij het bestrijden van bijvoorbeeld muizen, ratten, mollen en vogels. Als je echter in huis met de overlast van miljoenen mieren te maken hebt, dan is het onmogelijk om deze allemaal levend te vangen. Je kan wel bij het oplossen van dit probleem kiezen voor milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Mensen maken steeds vaker deze keuzes. In dit opzicht is het bestrijden van ongedierte door de jaren heen veranderd.

Ratten en muizen bestrijden

Ratten en muizen zijn zeer slimme en innovatieve knaagdieren die altijd wel ergens voedsel kunnen vinden. Zeker in een omgeving waar mensen hun etenswaren bewaren. Dit is ook de reden waarom de ongediertesoort overal ter wereld voorkomt waar mensen leven. Op hun zoektocht naar eten kan een muis of rat door verpakkingen heen knagen om bij een voedselbron te komen. Het is daardoor zo goed als onmogelijk om de aanwezigheid van ratten en muizen tegen te gaan. Op het moment dat de knaagdieren in huis, schuur of bedrijfspand aanwezig zijn moet daarom meteen met bestrijden gestart worden. Als dit gebeurt voordat de ratten- en muizenpopulatie tot te grote aantallen is uitgegroeid dan kan dit op een diervriendelijke manier worden gedaan. Er zijn namelijk speciale muizenvallen te koop waarmee je de dieren levend kunt vangen.



Muggen bij de bron aanpakken

Muggen zijn insecten die op meerdere manieren voor overlast zorgen en een ongediertesoort die op een specifieke wijze bestreden moet worden. Een mug kan met haar zoemende geluid mensen uit hun slaap houden en ons zelfs van plekken verjagen. Daarnaast zal je van een muggensteek ook nog eens veel hinder ondervinden omdat deze de nodige jeuk veroorzaakt. De noodzaak om bloed te zuigen zal ervoor zorgen dat muggen altijd met mensen in aanraking komen als zij met grote getalen in dezelfde leefomgeving voorkomen. Als je muggen wilt bestrijden dan ga je niet achter ieder afzonderlijk exemplaar aan. Muggen zijn een ongediertesoort die je voor een succesvolle bestrijding bij de bron aan moet pakken. Hiermee bedoelen we in dit geval de bron vinden waar de muggen zich voortplanten. Vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes altijd in stilstaand water. Wanneer je deze bron weet te vinden en verwijdert dan voorkom je dat de populatie zich blijft uitbreiden en je met een niet te stoppen muggenplaag te maken krijgt.

Professionele hulp voor bedwantsen

Soms is het bij het bestrijden van ongedierte noodzakelijk om de professionele hulp van een ongediertebestrijding in te schakelen. Sommige ongediertesoorten zijn namelijk dermate moeilijk te bestrijden dat een mislukte bestrijdingspoging het probleem alleen maar erger zal maken. De overlast wordt groter en de bestrijding van het ongedierte wordt lastiger. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bedwantsen, die bij veel mensen beter bekend staan als bed bugs. De overlast waar deze parasieten verantwoordelijk voor zijn wordt veroorzaakt door hun beten die gepaard gaan met jeukende bulten op de huid. Bedwantsen verbergen zich in kleding, tapijten en beddengoed totdat zij zich tegoed kunnen doen met het bloed van slapende mensen. De insecten zorgen wereldwijd voor een steeds groter wordend probleem omdat zij zo lastig te bestrijden zijn. Als huiseigenaar kan je dit het beste onderkennen en een professionele ongediertebestrijder inschakelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Plaag voorkomen met vroeg ingrijpen

Vaak is het zo dat we bepaalde dierensoorten pas als ongedierte beschouwen als zij in grote aantallen voorkomen. Een enkele mier die door de kamer kruipt is nog geen reden tot alarm, maar kan wel een voorbode zijn voor een mierenplaag waarbij duizenden exemplaren over iedere broodkruimel op de grond kruipen. Hetzelfde geldt voor een wespenplaag. De meeste mensen hebben nog geen schrikreactie van een enkele wesp, als er echter vijf of zes wespen rond je drankje vliegen laat je het glas toch liever staan. Een dergelijke ongedierteplaag kan bestreden worden met vroeg ingrijpen. Als een probleem met ongedierte in een vroeg stadium ontdekt wordt dan zal de bestrijding vele malen makkelijker zijn. Een kleine hoeveelheid mieren kan je effectief bestrijden met lokdoosjes voordat de populatie in een mierennest tot duizenden uitgroeit. Een beginnend wespennest kan je prima met een bezem van het dak afvegen voordat de wespenkoningin voor honderden exemplaren nageslacht heeft gezorgd.

Luchtvochtigheid en leefomstandigheden

Veel ongediertesoorten zijn dol op een hoge luchtvochtigheid. Onder andere zilvervisjes, kakkerlakken en schimmels houden van deze leefomstandigheden. De meeste soorten zijn zelfs van deze omstandigheden afhankelijk om überhaupt te kunnen overleven. Dit gegeven brengt ons bij de laatste tip om ongedierte te bestrijden. Je kan namelijk de leefomstandigheden zodanig veranderen dat de ongediertesoort hier niet meer kan overleven. Om zilvervisjes en schimmels te bestrijden betekent dit het omlaag halen van de luchtvochtigheid naar een niveau waarin overleving voor hen niet meer mogelijk is. Voor andere soorten ongedierte kan het bestrijden door het veranderen van de leefomstandigheden betekenen het verwijderen van een voedselbron. Kakkerlakken leven bijvoorbeeld vaak in afvoeren waar zij zich voeden met organische materialen. De luchtvochtigheid kan hier niet omlaag worden gebracht, maar je kan wel de verstopping oplossen waar het ongedierte zich mee voedt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brittmeeuwsen-gmail-com
Aantal keer gelezen: 4897x
Toegevoegd: 30-08-2017 11:13
Gewijzigd: 03-09-2017 17:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!