Professioneel fotograaf worden

Professioneel fotograaf worden

Professioneel fotograaf wordenAls je een tijdje met fotografie bezig blijft krijg je wellicht interesse om een betaalde opdracht te doen. Op dat moment ben je een professioneel fotograaf en verdien je geld met de hobby waar je zo gek van bent.

Je begrijpt dat er het één en ander verandert wanneer je tegen betaling fotografeert. Het is een grote stap om direct je baan op te zeggen en dagelijks als professioneel fotograaf aan de slag te gaan. Zeker wanneer je nog niet zeker bent van opdrachten en wanneer de markt iets minder wordt kun je het als beginnende fotograaf al snel moeilijk krijgen. Professioneel fotograferen is dus zeker niet zonder risico en heel anders dan hobbymatige fotografie.

Fotograaf als baan

Je hoeft niet direct voor jezelf beginnen wanneer je fotograaf wordt. Eventueel kun je bij een bestaande studio in loondienst en loop je op die manier minder risico. Een fotostudio heeft de benodigde apparatuur in huis en dat scheelt een behoorlijke investering. Wanneer het goed gaat moet je op dit moment tevreden zijn met je loon en in moeilijke tijden ben je blij met de veiligheid van een vast salaris.

Fotograaf als ondernemer

Wanneer fotografie een hobby is mag je niet vergeten dat ook ondernemerschap een belangrijke rol speelt wanneer je succesvol wilt zijn. De kwaliteit van foto’s wordt vaak matig beoordeeld en waarschijnlijk is de manier waarop je jezelf in de markt zet een stuk belangrijker om succesvol te zijn. Fotografie is een lastige markt met veel concurrentie. Steeds meer amateurs snappen wat er voor een mooie foto nodig is en veel van hen zijn instaat om de stap naar het professionele vak te maken. Op de één of andere manier is het dan ook noodzakelijk om anders te zijn dan de rest. Concurreren op prijs lijkt onverstandig en is voor veel van je klanten geen doorslaggevend argument om voor een fotograaf te kiezen.

Starten als ondernemend fotograaf

Wanneer je ondernemer wordt is het verplicht om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Probeer in te schatten of je plannen haalbaar zijn en welke investering je nodig hebt. Schat in welke omzet je kunt behalen en welke kosten er zijn. Bereken op basis van de belangrijkste getallen een winstprognose om goed voorbereid te zijn. Start met een duidelijke doelstelling en controleer elke week of je op de juiste weg zit.
Vraag om een advies bij een fotograaf of ondernemer om ontdekken of de gestelde doelstellen realistisch zijn. Wanneer je een bedrijf start is het belangrijk om dit goed en doordracht te doen. Schrijf een businessplan om al je plannen in te verwerken en denk op dit moment ook na over zaken als een bedrijfsnaam. Wanneer je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel word je ook automatisch ingeschreven bij de Belastingdienst.
Wanneer je een bedrijf start heb je in principe een betaalrekening nodig. Het is niet verplicht om een zakelijke bankrekening af te sluiten wanneer je een bedrijf start.

Boekhouding als professioneel fotograaf

Een ondernemer is verplicht om een administratie bij te houden en zo geldt dat ook voor een professioneel fotograaf. Als je fotograaf bent heb je niet altijd zin om de administratie bij te houden en de meeste fotografen besteden er dan ook liever geen tijd aan. Wanneer weinig van een correcte boekhouding weet is het raadzaam om een boekhouder in de hand te nemen. Op deze manier krijg je een steuntje in de rug en maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.
Een boekhouder helpt bij het bijhouden van de administratie en adviseert je eventueel op financieel gebied. In het begin krijg je ook advies bij het doen van omzetbelasting en ontdek je hoe de aangifte van BTW werkt. Geef je liever niets uit aan een boekhouder? Dan kunt je eventueel om advies vragen via de Belastingdienst en je eigen boekhouder zijn. Het is immers optioneel om een boekhouder te gebruiken en je mag de administratie ook zelf doen.





Welk tarief vraag je als professioneel fotograaf?

Het is voor veel fotografen lastig om een tarief te kiezen. Wanneer je het probeert te berekeningen en onderbouwen wordt het waarschijnlijk nog lastiger en roept het allerlei vragen op. Een professionele fotograaf kijkt meestal eerst naar de kosten die hij of zij maakt. Het is immers de doelstelling om winst te maken en je krijgt te maken met kosten als:

  • Afschrijvingen op materiaal
  • Huur van een pand
  • Verzekeringen
  • Salaris
  • En meer

Maak voorlopig een inschatting van de kosten die je maakt en laat een klein budget over voor onvoorziene kosten. Houd tot slot rekening met een bedrag dat je aan inkomstenbelasting betaalt. Wanneer je winst genereert mag je vaak niet veel meer dan de helft zelf houden. Als je een eigen onderneming hebt is het tot slot noodzakelijk om zelf pensioen op te bouwen.

Het is niet mogelijk om elk uur betaald te krijgen. Reserveer tijd voor het maken van reclame, het opruimen van je kantoor, lunchen, de boekhouding en andere zaken waar je gewoonweg ook tijd aan besteedt. Probeer het tarief zo realistisch mogelijk te stellen en maak het liever iets hoger dan lager. Je kunt immers altijd nog in tarief dalen, maar stijgen zal moeilijker gaan en wordt in de praktijk niet altijd geaccepteerd.

Welk materiaal gebruikt een fotograaf?

Wanneer je professioneel fotograaf bent heb je ander materiaal nodig dan een amateurfotograaf. Je kunt weliswaar mooie foto’s maken met een amateurcamera, maar dat maakt een Nikon D60 of gelijkwaardig toestel nog niet geschikt voor professionele fotografie. Een professioneel toestel gaat vaak langer mee dan een amateurcamera en is duurzamer in het gebruik. Een amateur maakt af en toe een kiekje, terwijl een professioneel fotograaf op dagelijkse basis foto’s maakt.
Tegelijk is het belangrijk dat een fotocamera het niet zomaar begeeft. Je wil ook kunnen fotograferen als het regent of wanneer het hard vriest. De praktijk bewijst dat een amateurcamera minder geschikt is voor extreme condities. Denk tegelijk aan een tweede camera voor wanneer de ander het begeeft. Je hebt als fotograaf altijd een camera nodig om je werk uit te voeren. Denk goed na over de investering die je maakt en kijk dan vooral naar wat je op een toestel afschrijft. In het begin kun je eventueel een camera huren of een tweedehands camera kopen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 14370x
Toegevoegd: 27-05-2015 19:44
Gewijzigd: 22-08-2015 12:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!