Rijexamen tips om te slagen

Rijexamen tips om te slagen

Rijexamen tips om te slagenHeb je binnenkort een rijexamen en zie je er een klein beetje tegenop? Dan zit je op deze pagina op de juiste plaats. Het doen van een rijexamen hoeft helemaal niet zo spannend te zijn als vaak gedacht wordt! Gebruik deze tips om het minder spannend te maken dan het is en sleep jezelf door deze moeilijke en spannende tijd.

Het rijexamen is een vrij kostbare aangelegenheid en uiteraard is het prettig als je het papiertje gewoon in één keer behaalt. De tips helpen je om rustig te blijven en vergroten de kans om het rijexamen te behalen.

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk

Het rijexamen geldt als afsluiting voor een lange periode waarin je geleerd hebt om auto te rijden. Je bent opgeleid om auto te rijden en in de meeste gevallen moet het geen probleem zijn om een examen af te leggen.
Het rijexamen is een stuk spannender dan een normale rijles en uiteraard is de juiste voorbereiding belangrijk. Het is belangrijk dat je het gevoel krijgt dat je er helemaal klaar voor bent en dat je de controle hebt over een auto. Het rijexamen duurt slecht een half uur en is het moment waarop je bewijst dat je deze controle hebt. In dit half uur is het belangrijk dat je de leiding neemt en niets aan het toeval overlaat.

Tip 2: Zorg voor een ontspannen start

Veel leerlingen maken een groot punt van het rijexamen. Uiteraard is dit niet nodig! Het rijexamen leg je alleen af als je hier helemaal klaar voor bent. Je hoeft niet bang te zijn voor de examinator. Het gaat tijdens het rijexamen eigenlijk alleen om jou! Zorg dat je volledig ontspannen bent en neem een aantal minuten rust voor je van start gaat met het examen. Adem diep in en uit om alle stress los te laten. Behandel het rijexamen als een normale rijles en probeer het te doen zoals je het altijd doet.

Tip 3: Maak je geen zorgen om de bijzondere verrichtingen

Het rijden van een lekkere rit denkt iedereen te kunnen, maar tijdens de bijzondere verrichtingen stijgt de spanning behoorlijk. Fileparkeren wordt vaak gevreesd en de meeste leerlingen zijn bang om ook maar een enkele fout te maken. Het is tijdens de bijzondere verrichtingen belangrijk om niet overhaast te werk te gaan. Neem rustig de tijd om in te parkeren en voer de opdracht uit die een examinator geeft. Het gaat vooral om de verkeersveiligheid tijdens deze opdracht en minder om de manier waarop je parkeert of een andere manoeuvre maakt.

Vraagt de examinator om te keren? Neem dan rustig de tijd om een mogelijkheid te vinden en voer dat opdracht alleen uit als je er zelf klaar voor bent.

Tip 4: Houd altijd de snelheid in de gaten

Check voor het examen hoe hard je op bepaalde locatie mag rijden. Het is soms moeilijk in de schatten welke snelheid gewenst is. Mag je 70 kilometer per uur rijden? Dan maakt het de examinator niet uit of je een aantal kilometer boven of onder het snelheidslimiet zit. Het is belangrijk om met het verkeer mee te rijden om de doorstroming te garanderen. Veel leerlingen zijn volledig gefocust op de snelheid en vergeten het verkeer om hen heen.

Tip 5: Stel vragen als je hier behoefte aan hebt

Vind je de vraag van een examinator onduidelijk? Vraag dan of de vraag herhaald kan worden of geef aan dat je de vraag niet begrijpt. Het is niet nodig om onwetend te zijn en een examinator is bereid je overal bij te helpen. Anderzijds mag je nooit vragen stellen als ‘Hoe hard mag ik hier?’ of ‘Wie moet ik voorrang geven?’. Stel enkel vragen die betrekking hebben op de route of een andere wens van de instructeur.

Tip 6: Maak zelf een besluit en straal zelfvertrouwen uit

Het besturen van een auto is een hele verantwoording en uiteraard is het goed dat iedereen hiervoor een rijexamen moet afleggen. Een examinator wil er zeker van zijn dat je besluitvaardig bent en dat je vol zelfvertrouwen achter het stuur zit.


Weet je niet precies wat je moet doen? Dan kan dit in de toekomst onveilige situaties opleveren. Geloof in de beslissingen die je maakt en vertrouw in de rijlessen die je de afgelopen maanden gevolgd hebt.
Vind je het allemaal heel erg spannend en heb je geen idee wat je precies moet doen? Laat het er dan in ieder geval zelfverzekerd uitzien en doe alsof je besluitvaardig bent. Treuzelen en afwachten geeft een onzekere indruk en verhoogt de kans op het maken van fouten.

Tip 7: Vlak voor het examen

De periode vlak voor het examen is een belangrijke periode waarbij je jezelf de juiste voorbereiding moet gunnen. Een goede nachtrust is belangrijk om de kans op een vlot examen te vergroten. Een aantal uur voor het examen kun je de verkeersregels nog eens doornemen, maar eigenlijk is het beter om iets te doen dat helemaal niets met autorijden te maken heeft.

Probeer de avond voor het rijexamen geen alcohol meer te drinken en zorg zo goed mogelijk voor jezelf! Ben je helemaal scherp voor het rijexamen? Dan is de kans groot dat je vol zelfvertrouwen en besluitvaardig achter het stuur zit. De slagingskans zal radicaal toenemen!

Tip 8: Praat er niet teveel over met jouw omgeving

Uiteraard is het rijexamen spannend, maar tegelijk moet je begrijpen dat je het volledig zelf in de hand hebt. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt en bij deze heb ik een belangrijke tip voor je om het minder spannend te maken.

Praat met helemaal niemand over het rijexamen!

Je krijgt van je omgeving uiteraard veel steun, maar tegelijk geeft het een enorme druk om tot prestatie te komen. Wanneer je het spannend vindt om een rijexamen af te leggen kun je ervoor kiezen om het helemaal met niemand te delen. De spanning en druk zal hierdoor verdwijnen en jouw slagingskans neemt toe!

Tip 9: Neem de meest gemaakte fouten onder de loep

Tip negen geeft je inzicht in de fouten die het meest gemaakt worden tijdens het rijexamen. In totaal worden er tien verschillende fouten besproken en jij kunt deze voorkomen:

Inzicht in het verkeer

 Verkeersinzicht is iets dat je niet zomaar kunt leren, maar wel iets om rekening mee te houden. Verkeersinzicht geeft je de mogelijkheid om de toekomst te voorspellen. Je weet wat er gaat gebeuren en je kunt op tijd op situaties inspelen.

Kijken op de juiste manier

Kijken in het verkeer is één van de belangrijkste manieren om een examen wel of niet te halen. Gebruik je ogen om afstand waar te nemen en gebruik je ogen om situaties in te schatten.

Pas je snelheid aan wanneer het nodig is

Je rijdt in principe de snelheid die is toegestaan of langzamer wanneer een verkeerssituatie dat vraagt. Veel leerlingen vinden het moeilijk om hun snelheid aan te passen als dit nodig is.

Gebruik de ruimte die nodig is

Tijdens een rijexamen rijden kandidaten soms te dicht tegen verschillende objecten. Neem de ruimte die je nodig hebt om een rijexamen zo goed mogelijk af te leggen. Neem geen krappe bochten en rijd niet teveel richting de andere weghelft. Uiteraard is dit iets dat je al tijdens de rijlessen in de gaten moet houden!

Inhalen op een veilige manier

Inhalen is iets dat je doet om de doorstroming te verbeteren. Inhalen is alleen noodzakelijk als er een zware vrachtwagen of een langzaam voertuig op de rechterbaan zit. Neem ruime afstand tot het voertuig dat je wilt inhalen en verhoog langzaam de snelheid om tot een veilige inhaalmanoeuvre te komen.

Bijzondere verrichtingen op een veilige manier

Tijdens het doen van bijzondere verrichtingen verdwijnt de focus in veel gevallen volledig naar de auto, maar uiteraard moet je ook het verkeer om je heen nog in de gaten houden.

Maak een besluit en straal zekerheid uit

Besluitvaardigheid is de enige manier om veilig in het verkeer aanwezig te zijn. Je straalt besluitvaardigheid uit door te weten wat je doet en door doelgericht beslissingen te maken. Je kent geen angst om de auto af te laten slaan en je doet gewoonweg wat je geleerd hebt.

Wisselen van stroken

Leerlingen zijn vaak gefocust op één rijbaan en vergeten na te denken over het wisselen van baan. Wissel van baan als je een bepaalde afslag wilt maken of wanneer je denkt dat hierdoor de doorstroming verbetert.

Invoegen op een veilige manier

Invoegen doe je door rustig op te trekken en door dezelfde snelheid aan te nemen als de rest van de verkeersdeelnemers. Invoegen kun je alleen veilig doen als je dezelfde snelheid als de andere verkeersdeelnemers bereikt.

Kijk naar de rest van het verkeer

Je kunt jezelf manoeuvreren op een veilige manier, maar het is belangrijk om de taal van de weg te lezen. Kijk naar alle verkeersborden, kijk naar tekens op de weg en communiceer met andere verkeersdeelnemers wanneer dit nodig is. Je bent niet alleen op de weg!


 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 28960x
Toegevoegd: 22-01-2015 12:42
Gewijzigd: 15-08-2015 20:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!