takelwagen

Wat doet een bergingsbedrijf?

takelwagenWat doet een bergingsbedrijf? Wanneer komen zulke bedrijven in actie? In welke situaties kun je zelf een bergingsbedrijf inschakelen? In dit artikel lees je alles over de functionaliteit en het doel van bergingsbedrijven.

Inschakelen van een bergingsbedrijf

Je kunt in verschillende situaties een bergingsbedrijf bellen. Zo kan het voorkomen dat je pech hebt met je auto. De motor heeft het totaal begeven en je kunt er niet meer mee vooruit komen. Dan kan een bergingsbedrijf je uit de brand helpen. Bergingsbedrijven komen dan met hun speciale bergingsvoertuig je auto ophalen en brengen deze weg. Over het algemeen werken bergingsbedrijven samen met alarmcentrales van pechhulpbedrijven zoals de ANWB. In dat geval betaalt het pechhulpbedrijf de kosten van de berging. Wanneer je echter niet lid bent van een pechhulpbedrijf, komen de kosten vaak voor je eigen rekening.

Andere voertuigen om te bergen

Bergingsbedrijven bergen niet alleen auto’s tijdens hun werkzaamheden. Eigenlijk alle motorvoertuigen die je in het verkeer tegenkomt, kunnen door bergingsbedrijven worden verplaatst en verwijderd. Dus motoren, vrachtauto’s, landbouwvoertuigen, bussen en heftrucks kunnen ook worden weggesleept. Wanneer je als particulier je voertuig laat bergen, geldt op het gebied van kosten hetzelfde als wat hierboven werd uitgelegd over autopech. Ben je echter op pad in een bedrijfswagen zoals een bus of vrachtauto, dan varieert het per bedrijf bij wie de kosten precies komen te liggen.

Verschillende typen bergingsvoertuigen

Er bestaan allerlei soorten bergingsvoertuigen. Afhankelijk van het type voertuig dat moet worden weggesleept, op het gebied van gewicht en formaat, worden verschillende bergingsvoertuigen ingezet. Ook de mate waarin het weg te slepen vervoersmiddel nog in staat is te rijden, heeft invloed op het bergingsvoertuig dat gebruikt wordt. In het verkeer zie je meestal een lepelwagen, een takelwagen of een oprijwagen. Door militairen worden weer andere typen bergingsvoertuigen gebruikt. Hieronder worden deze bergingswagens nader beschreven. Wanneer een zwaarder voertuig moet worden weggesleept, zoals een vrachtauto, dan wordt een bergingstruc ingezet. Deze kan meer gewicht dragen. Dit type wordt ook wel ‘heavy wrecker’ genoemd.

Takelwagen

Een bekend bergingsvoertuig op de Nederlandse wegen is de takelwagen, ook wel bekend als kraanwagen. Dit is een vrachtwagen met in plaats van een laadruimte een stevig platform. Hierboven hangt een uitschuifbaar takel-arm met daaraan een grote haak. Deze haak wordt, vaak met behulp van touwen of banden, aan het weg te slepen vervoersmiddel verbonden. Vervolgens wordt het vervoersmiddel omhoog getakeld en op het platform geplaatst. Dit bergingsvoertuig wordt gebruikt voor vervoersmiddelen die geheel niet meer kunnen rijden.

Lepelwagen

Een ander type bergingsvoertuig is een lepelwagen. Dit is een stevige wagen met aan de achterkant een soort bril-vormige ‘lepel’: een stok met aan het uiteinde aan beide kanten een platformpje waar de voorwielen van een auto op passen. Een lepelwagen wordt dan ook gebruikt om auto’s weg te slepen, waarvan de achterwielen nog kunnen rijden. Wanneer alleen de voorwielen van de auto nog kunnen draaien, wordt de auto met de achterwielen op de lepel geplaatst.

Oprijwagen

De laatste veelvoorkomende bergingswagen op de Nederlandse wegen is de oprijwagen. Zoals de naam al aangeeft, kan het voertuig hier bij oprijden. Dit type wagen is wederom een vrachtauto met platform op de achterkant. In plaats van een takel-arm heeft dit voertuig een uitklapbaar platform dat een oprijbaan vormt voor het voertuig. Uiteraard hoeft het weg te slepen voertuig niet op eigen motorkracht de wagen op te rijden, dit is immers vaak onmogelijk wanneer de auto weggesleept moet worden. Door middel van een lier wordt het vervoersmiddel op de oprijwagen getrokken.

Militaire bergingsvoertuigen

In het leger worden twee verschillende bergingsvoertuigen gebruikt. Dit zijn wagens met rupsonderstel of wagens met wielonderstel. De bergingsvoertuigen met rupsonderstel worden voornamelijk ingezet om andere rupsvoertuigen te bergen. Doordat de wagen gepantserd is, kan deze ook op vuurgevaarlijke locaties functioneren. De bergingsvoertuigen met wielonderstel worden gebruikt voor zowel andere voertuigen met wielen, als voor lichte tanks en gepantserde wagens. Deze wagens rijden op 6 wielen, waardoor ze op drassige en oneffen ondergronden goed kunnen functioneren. In sommige gevallen zijn de bergingsvoertuigen met wielonderstel voorzien van een pantser.

Bergingsbedrijf als hulp voor de gemeente

Bergingsbedrijven schieten niet alleen te hulp wanneer jij ze nodig hebt. In sommige gevallen zullen ze worden ingezet door de gemeente. Dit is voornamelijk het geval wanneer auto’s verkeerd geparkeerd staan. Doordat deze auto’s afgesloten geparkeerd staan, kunnen ze alleen worden verplaatst door middel van een bergingsvoertuig. Vaak wordt in deze gevallen een takelwagen ingezet. De auto wordt dan naar een opslagplaats van de gemeente gebracht. Wegslepen gebeurt niet altijd direct wanneer je verkeerd geparkeerd hebt. Soms krijg je eerst een wielklem en een boete. Betaal je deze boete niet, of staat je auto echt onveilig geparkeerd, dan wordt er een bergingsbedrijf bijgehaald.

Weggesleepte auto ophalen

Als je auto weg is van je parkeerplaats, kun je met de gemeente bellen om te vragen of ze deze hebben weggesleept. Als dit daadwerkelijk het geval is, zal je te horen krijgen waar je je voertuig kunt ophalen. Hieraan zijn echter kosten verbonden. De precieze hoeveelheid die je moet betalen wisselt per woonplaats. Bovendien komen er vaak stallingskosten bij wanneer je de auto niet direct dezelfde dag hebt opgehaald. Dit is een bepaald bedrag per dag. Had je nog openstaande boetes, bijvoorbeeld omdat je al een wielklem had gekregen, dan komen de kosten van deze boetes er ook bovenop.

Kosten van het wegslepen bij foutparkeren

Gemeentes hanteren verschillende prijzen voor het wegslepen en opslaan van voertuigen. In Amsterdam bedragen de kosten van het wegslepen bij foutparkeren in 2016 €373 euro. Wanneer je de auto pas na 24 uur ophaalt, komt er €30 bij per 24 uur dat de auto opgeslagen staat. De boete van een wielklem bedraagt €192. Als je de kosten van het wegslepen in je eigen woonplaats wilt weten, kun je contact opnemen met de gemeente.

Kosten van het wegslepen bij pech of ongeval

Zoals eerder aangegeven, kunnen de kosten van het wegslepen in geval van pech worden toegeschreven aan de pechhulpcentrale. Wanneer je geen lid bent, kun je voor de kosten terecht bij een bergingsbedrijf zelf. Over het algemeen worden door bergingsbedrijven namelijk geen vaste tarieven gehanteerd. De kosten worden per situatie bepaald op basis van de afstand die het bergingsvoertuig moet afleggen, en de tijd die het bergingsbedrijf krijgt om het voertuig te verwijderen. Het al dan niet vrijwillig laten wegslepen van je auto of andere motorvoertuig kan dus behoorlijk oplopen in de kosten. Zorg om te beginnen dat je je auto op toegestane plaatsen parkeert, dan kan het daar in ieder geval niet misgaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Boris
Aantal keer gelezen: 4920x
Toegevoegd: 22-10-2016 13:19
Gewijzigd: 22-10-2016 20:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!