Wat zijn de kosten voor een taxi?

Wat zijn de kosten voor een taxi?

Wat zijn de kosten voor een taxi? Steeds meer mensen maken gebruik van de taxi als zij bijvoorbeeld naar de stad willen, op vakantie gaan, als zij naar het vliegveld gebracht willen worden, naar het ziekenhuis moeten of vrienden willen bezoeken. Maar wat zijn de kosten voor een taxirit? Je kunt hier meer lezen over de prijs, die een taxirit je zal kosten.

Taxirit

Of dat je nu vrienden gaat bezoeken, naar het vliegveld moet, naar de stad of het ziekenhuis gaat, je kunt altijd een taxibedrijf bellen. De taxichauffeur is op tijd bij je en brengt je zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de route en/of het parkeren naar de bestemming die je opgeeft. Het voordeel van een taxirit is dat je zelf niet op hoeft te letten en in de auto eventueel nog werk kunt voorbereiden, kunt bellen, lezen of gewoon kunt relaxen en genieten van de rit.

Ritprijs taxi berekenen

Als je de ritprijs van de taxi wilt berekenen, dan kun je vaak op de site van het taxibedrijf de kosten vinden. Dit kan een vast bedrag zijn per kilometer en een starttarief. Maar je kunt ook je vertrekpunt en je eindpunt in moeten voeren en dan wordt de prijs van de rit aan de hand van die gegevens voor je berekend en aan je doorgegeven. Hierdoor weet je meteen waar je aan toe bent en wat de kosten bedragen. Je weet dan ook wanneer er meer wordt gevraagd voor de taxirit dan van tevoren is berekend.

Taxibusje

Je kunt ook een taxibusje huren en vragen of dat er een busje voor je rijdt. Je moet daarbij wel weten dat een taxi die is ingericht voor meer dan vijf personen gezien kan worden als een busje en dus ook een bustarief mag hanteren. Je kunt het beste aan de chauffeur vragen welk tarief er gehanteerd wordt en anders van tevoren naar het taxibedrijf bellen en een vaste prijs afspreken voor deze taxirit. Hierdoor weet je van tevoren waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Opbouw taxi tarief

De prijs van een taxirit bestaat vaak uit een vast instaptarief. Dit bedrag staat ook op de taximeter aangegeven wanneer je instapt. Het zijn de vaste kosten en een paar kilometers (extra) die al zijn ingecalculeerd. Als de taxi gaat rijden en de kilometers die al zijn berekend voorbij zijn, dan zal de kilometer beginnen te lopen en loopt het tarief dus op.

Hoelang een taxirit duurt, is niet van invloed op hoeveel je moet betalen. Ook het aantal mensen dat meegaat heeft in principe geen invloed op het tarief, is dit wel het geval dan zal dat tevoren worden verteld.

Maximale kosten taxi

Als je een taxi bestelt (de auto) voor maximaal vier personen, dan geldt er een instaptarief van €7,86 en dat is dan inclusief twee km. Het maximale kilometertarief per gereden km is €2,30 en het maximale tarief om te wachten is €34,59. Als je met een taxibusje reist, dat geschikt is voor maximaal acht personen, dan geldt een instaptarief inclusief twee km van maximaal €12,78. Het maximale kilometertarief per gereden km is €2,64 en het maximale tarief dat in rekening gebracht kan worden voor het wachten is €34,59. Als het voorkomt dat de taxichauffeur op je moet wachten dan moet van tevoren het tarief af worden gesproken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Vaak goedkoper dan met het openbaar vervoer. Reis ontspannen met de taxi naar je bestemming.

Vooraf taxikosten opvragen

Voordat je met de taxi meegaat is het verstandig om te vragen naar de taxikosten. Je kunt aangeven vanaf waar je wilt vertrekken en waar je naar toe wilt en dan worden de kosten voor je berekend. De tarieven voor de taxi moeten ook aan de buitenkant van de taxi zichtbaar zijn.

Legale taxi

Niet iedereen mag zomaar taxi rijden en mensen van het ene naar het andere adres brengen en hier geld voor vragen. Je hebt daarvoor een vergunning nodig. Je kunt legale taxi’s herkennen aan de blauwe kentekenplaten. Een chauffeur moet daarnaast  beschikken over een chauffeurspas. De taxi moet naast de blauwe kentekenplaat (aan de buitenkant) voorzien zijn van een taximeter (aan de binnenkant van de taxi).

Taxi in het buitenland

Als je naar het buitenland op vakantie gaat, dan is de kans groot dat je vanaf je vakantieadres uitstapjes gaat maken. Niet iedereen huurt zelf een auto en daarom kun je van de taxi gebruik maken. Maar wat zijn de kosten voor de taxi in het buitenland? De kosten voor een taxirit van vijf kilometer zijn hieronder weergegeven:

  • Een taxi in Amsterdam kost gemiddeld €14,30 als je uitgaat van de huidige maximale tarieven.
  • Een taxi in Athene kost gemiddeld €2,70
  • Een taxi in Barcelona kost gemiddeld €10,80
  • Een taxi in Berlijn kost gemiddeld €11,00
  • Een taxi in Brussel kost gemiddeld €11,80
  • Een taxi in Hongkong kost gemiddeld €13,40
  • Een taxi in Dubai kost gemiddeld €4,30
  • Een taxi in Londen kost gemiddeld €16,90
  • Een taxi in Lissabon kost gemiddeld €7,20 

Taxirit prijzen vergelijken

Als je met de taxi weg gaat, kun je ook de prijzen bij verschillende taxibedrijven opvragen en bekijken waar je het meest voordelig uit bent. De prijzen kunnen onderling sterk wisselen, maar een stukje service is bij een taxirit ook wel prettig en daar zul je graag voor betalen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 16849x
Toegevoegd: 27-07-2015 10:22
Gewijzigd: 22-08-2015 13:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!