Elektrisch rijden

Alles wat je moet weten over elektrisch rijden

Elektrisch rijdenElektrisch rijden maakt een flinke opmars. Het aantal verkochte volledig elektrische auto’s is vorig jaar met 132% gestegen. Inmiddels zijn van de totale 8 miljoen auto’s in Nederland, al 20.000 volledig elektrisch, met hybride auto’s daarbij opgeteld zijn dat 112.000 auto’s, oftewel 1.4% van de auto’s in Nederland.

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, om geld te besparen of vanwege het milieu. Twijfel jij er ook over om binnenkort over te stappen en elektrisch te gaan rijden? Wij zetten wat tips en voor en nadelen op een rijtje!

De voordelen van elektrisch rijden

Het belangrijkste voordeel van elektrisch rijden is natuurlijk dat je mee helpt aan een beter milieu. Elektrisch rijden heeft een positief effect op de luchtkwaliteit, het klimaat, en verminderd ook geluidsoverlast. Een elektrische auto produceert namelijk tijdens het rijden geen CO2. CO2, is een van de grootste boosdoeners op dit moment. De elektrische auto’s zetten energie efficiënter om in beweging, waardoor er minder energie nodig is tijdens het rijden. Ook stoten elektrische auto’s geen stikstof en fijnstof motoremissies uit.  Daarbij, verminderen elektrische auto’s geluidsoverlast doordat de motoren stil zijn. En nog een klein detail: geen stank en geen olim vervangen!

Een ander voordeel is natuurlijk dat je flink wat kan besparen door elektrisch te gaan rijden. Er geld namelijk een verlaagde bijtelling voor een volledig elektrische auto, in plaats van het bijtellingspercentage van 22%, bedraagt de bijtelling van een elektrische auto maar 4%. Ook betaal je natuurlijk geen benzine kosten, (die overigens hard aan het stijgen zijn) Voor een liter benzine betaal je nu tussen de €1.60 en €1.70 per liter, voor een elektrische auto is dit maar €0.19. Dit kan zelfs nog lager zijn wanneer je de auto oplaadt met zelf opgewekte zonne-energie. Ook betaal je geen wegenbelasting en is het onderhoud ook aanzienlijk minder; een brandstof auto heeft namelijk zo ongeveer 200+ onderdelen die slijtage gevoelig zijn, een elektrische auto heeft er daarentegen maar 7…  Of te wel, je bespaart duizenden euro’s!

Andere voordelen die elektrisch rijden met zich meedraagt, is bijvoorbeeld dat elektromotoren een sterke aandrijving hebben, waardoor je sneller optrekt, zonder te hoeven schakelen. Maar ook de veiligheid van elektrische auto’s zijn over het algemeen beter ten opzichte van brandstof auto’s, zo remt een elektrische auto 80% sneller en hebben de remschijven een langere levensduur.

Zitten er ook nadelen aan elektrisch rijden?

Helaas, zitten er ook nadelen aan elektrisch rijden. Zo is het op dit moment nog niet 100% milieuvriendelijk, bij de productie van de batterij komt nog steeds veel kooldioxide vrij. Ook de stroom die nodig is tijdens de productie of het laden is niet 100% groen. Als je overweegt om elektrisch te gaan rijden vanwege het milieu, kan dat natuurlijk een groot nadeel zijn.

Ook de beperkte kilometers die je kunt maken zijn natuurlijk een nadeel. De grootste angst is natuurlijk dat je ergens komt te staan met een lege accu. De meeste elektrische auto’s rijden tussen de 150 en 300 kilometer op een volle accu, dit is natuurlijk een grote beperking. Vooral als je veel moet rijden voor je werk of graag lange road trips maakt.

Het is natuurlijk niet fijn als je constant met de vraag ‘red ik het wel?’ moet zitten...
De laadstress is een serieus nadeel aan elektrisch rijden.  En waar moet je hem dan opladen? Het handigste is natuurlijk om thuis op de oprit een laadpaal te plaatsen als je van plan bent om elektrisch te gaan rijden. Ook steeds meer bedrijven besluiten te investeren in een laadpaal voor op de zaak, bijvoorbeeld voor werknemers of bezoekers. Ook zijn er in Nederland verschillende snel laadpunten. Andere oplaadpunten zijn te vinden in bijvoorbeeld parkeergarages, business centers of gemeentes. Wanneer u gemeente nog niet beschikt over een openbare laadpaal kunt u dat aanvragen.

Daarbij komt nog dat het opladen vaak redelijk wat tijd in beslag neemt. Het is lang niet zo gemakkelijk als even de tank opvullen en weer wegrijden. De meeste elektrische auto’s laden bijvoorbeeld maar 50 kilometer in een uur tijd. Maar dit varieert natuurlijk per oplaadpunt, gelukkig kun je ook een snelle oplader aanschaffen, en verschijnen deze snelle opladers ook steeds vaker bij business centers, gemeente of parkeergarages.

Een ander nadeel is dat er, over het algemeen, minder keuze is bij het aanschaffen van een elektrische auto. Ondanks dat het aanbod groeit, is het nog lang niet zo groot en divers als de markt van brandstof auto’s. Het is waarschijnlijk enkel een kwestie van tijd voor dat dit veranderd.


4 korte tips voor als je elektrisch gaat rijden

Tip 1: Het opladen

Probeer zo veel mogelijk op te laden, thuis, op het werk, onderweg etc.
Je wilt namelijk echt niet de hele tijd met stress in de auto zitten, en je wilt al helemaal niet ergens onderweg stil te komen staan. Het beste is natuurlijk om er altijd zeker van te kunnen zijn dat je je bestemming (op tijd) haalt! Om daar zeker van te zijn, raden wij een om een laadpaal voor thuis aan te schaffen. Het is beter om dan niet op te laden met een gewoon stopcontact. Zo wordt er namelijk te veel stroom gevraagd, waardoor het stopcontact oververhit kan raken, hierdoor ontstaat de kans op brand

Tip 2: Snelheid

Bij elektrisch rijden, is het belangrijk om op je snelheid te letten. Op sommige snelwegen hier in Nederland, mag je tussen bepaalde tijden 130 km/h rijden, maar denk hierbij wel aan je verbruik! Het verschil tussen 100 km/h en 120 km/h is namelijk al 15% meer verbruik. Rij daarom als je elektrisch rijdt, liever iets zachter dan sneller.

Tip 3 Probeer zo weinig mogelijk af te remmen

Laat zo op tijd mogelijk je gas los als je elektrisch of hybride rijdt. Zo genereert e auto de energie die weer in de accu wordt opgeslagen, en daarna weer gebruikt kan worden. Als je de rem gebruikt, dan genereert je auto ook wel energie, alleen dan het voertuig dan weer in beweging krijgen kost meer energie. Probeer dus zo min mogelijk op de rem te trappen!

Tip 4: Ken je auto

Met een elektrische auto is het belangrijk dat je niet te veel verbruikt. Natuurlijk kun je wel de airco of verwarming aanzetten, maar gebruik liever de slimme apps en mogelijkheden die je auto te bieden heeft. Zo kun je bijvoorbeeld het beste je auto verwarmen of verkoelen als hij nog in de stekker zit, dat scheelt enorm in verbruik.
Ook kun je in ECO-modus, of zuinige modus rijden om op je verbruik te letten.

We hopen je hiermee zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd over elektrisch rijden. Er zitten op dit moment veel voordelen, maar ook nadelen aan elektrisch rijden. Toch denken wij dat elektrisch rijden het auto rijden van de toekomst is, en dat er alleen nog maar meer innovatie en verbetering gaat komen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ninamara
Aantal keer gelezen: 1760x
Toegevoegd: 11-07-2018 12:28
Gewijzigd: 16-07-2018 15:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!