Zo kies je de beste motorvoertuigverzekering!

Zo kies je de beste motorvoertuigverzekering!

Zo kies je de beste motorvoertuigverzekering!Het is fijn om in het bezit te zijn van een auto. Het zorgt ervoor dat je mobiel bent en snel op je bestemming kunt komen. Bij het hebben van een auto zijn er enkele zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Hierbij kan gedacht worden aan het verzekeren van de auto bij schade en ongevallen. Wil jij weten hoe je de beste autoverzekering kunt kiezen? In dit artikel zullen wij je meer vertellen!

Een nieuw motorvoertuig

Wellicht ga je voor het eerst een nieuwe auto aanschaffen. Die auto vergeet je nooit meer en daarom wil je er ook zorgvuldig mee omgaan. Het kan natuurlijk dat je eindelijk je droomauto kunt kopen of gewoon een auto hebt gekocht, omdat je het echt nodig hebt. Wat de situatie ook is, gefeliciteerd met je nieuwe aankoop en wij wensen je veel veilige kilometers! Nu dat je een nieuwe auto hebt, is het van uiterst belang om de auto te verzekeren. Het is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens wettelijk verplicht. Als bestuurder kan het voorkomen dat je schade brengt aan de auto van een andere bestuurder. Omdat je wettelijk aansprakelijk bent voor die schade, moet je verzekerd zijn. Bij het afsluiten van een autoverzekering zijn er drie verschillende dekkingen waaruit gekozen kan worden, namelijk een WA-verzekering, WA beperkt casco verzekering en een all risk verzekering. Voordat je een autoverzekering gaat afsluiten, kan het zeer waardevol zijn om kennis te hebben van deze verzekeringen.

WA- verzekering

Ten eerste is het goed om te weten dat een WA-verzekering geen schade aan je eigen voertuig of goederen dekt. Deze verzekering dekt alleen schade die je aan andere personen, voertuigen, goederen en objecten veroorzaakt hebt. Dit geldt ook voor momenten waarop iemand anders in je auto laat rijden, want dit wordt namelijk meeverzekerd. Hierbij is het wel belangrijk dat die persoon een geldig rijbewijs heeft en niet onder invloed rijdt. Maar wanneer kies je dan voor een WA-verzekering? Deze verzekering is voor iedereen die in het bezit is van een auto, motor, scooter, brommer, speed pedelec, snorfiets of kenteken van een motorvoertuig dat op je naam staat geregistreerd. Uiteraard kan het helpen om zo veilig mogelijk te rijden en je aan de regels van het verkeer te houden. Desondanks schuilt een aanrijding of ongeluk in een klein hoekje. Ben je in een situatie terecht gekomen waar je schade aan een ander hebt gebracht met jouw motorvoertuig? Dan is het belangrijk om het schadeformulier meteen door de tegenpartij te laten invullen. Nadat het formulier naar de verzekeraar is gestuurd, zullen zij nalopen voor welk deel van de schade je al dan niet aansprakelijk bent. Is het duidelijk wie de schuld draagt? Dan zal de verzekering het geld voor de schade aan de tegenpartij uitkeren.

WA beperkt casco verzekering

Naast een WA-verzekering, kan er voor een aanvullende verzekering gekozen worden. Dit wordt ook wel de beperkt casco verzekering genoemd. Deze verzekering dekt voornamelijk schade dat uit onmacht is ontstaan. Hierbij kun je denken aan schade door brand. Schade dat door brand is ontstaan, is vaak lastig te verhalen. Door een beperkt casco verzekering te hebben, kan de schade gerepareerd worden of je kunt de dagwaarde uitgekeerd krijgen. Dit geldt ook voor schade in het buitenland. Hiernaast kan het ook voorkomen dat je auto gestolen wordt en dat is ook een geval van onmacht. Op het moment dat dit je overkomt, dien je eerst aangifte te doen. Heb je dit gedaan? Dan kun je contact opnemen met je verzekering, omdat zij voor een vervangend vervoer zullen zorgen. Is jouw auto niet binnen een maand terecht? Dan zul je een vergoeding krijgen dat in de meeste gevallen gelijk is aan de dagwaarde van de auto die je had. Een ander ongeval wat uit onmacht kan ontstaan, is een ongeval met een dier. Het kan voorkomen dat je per ongeluk een loslopend dier aanrijdt. In dit geval is het natuurlijk belangrijk dat de dierenambulance eerst gebeld wordt. Over de schade aan je auto hoef je je geen zorgen te maken, omdat je dit kunt verhalen met een beperkt casco verzekering. Dit geldt natuurlijk niet als je met opzet een dier aanrijdt. Ook ruitschade kan door onmacht ontstaan. Het is heel belangrijk dat schade aan je ruit zo snel mogelijk opgelost wordt. In de meeste gevallen valt deze schade mee, maar het kan fijn zijn als dit makkelijk door je verzekering gedekt kan worden. Tot slot wonen wij in een land waar het weer onstuimig, wisselvallig en onvoorspelbaar kan zijn. Zo is het mogelijk dat je auto of een ander motorvoertuig beschadigd raakt door een hagelbui, storm of andere weersomstandigheden. Daar kun je natuurlijk niets aan doen. Ook deze schade kan vergoed worden door een beperkt casco verzekering. Wil je weten welke verzekeringsmaatschappij het beste bij jouw wensen en behoeften aansluit? Een autoverzekering vergelijken kan dan zeer waardevol zijn. Door verschillende verzekeringen en verzekeraars met elkaar te vergelijken, kun je ook nog eens veel kosten besparen. Dit geld kun je dan elders investeren.

All-risk verzekering 

Tot nu toe hebben we besproken welke vormen van schade een WA- en beperkt casco verzekering kan dekken. Er is nog een dekking die net een stapje verder gaat dan een beperkt casco verzekering. Hierbij hebben we het over een all-risk verzekering. Deze verzekering dekt de schade die je zelf aan je eigen voertuig veroorzaakt hebt. Hierbij kun je denken aan een eenzijdige aanrijding, schade door slippen en zelfs gevallen waar automobilisten te water raken. Ook bij protesten kan je auto beschadigd raken door vandalisme of kan het voorkomen dat jouw auto total loss is geraakt? Dan hoef je niet met de handen in het haar te zitten, omdat dit ook gedekt kan worden met deze verzekering.

Uiteraard zijn er ook vormen van schade die niet door de verzekeringen wordt gedekt. Iedere verzekeraar bepaald zelf welke vormen van schade wel of niet uitgesloten wordt. Dit kan terug gelezen worden in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Over het algemeen worden de volgende vormen van schade niet gedekt:

  • Opzettelijke schade of roekeloos gedrag

  • Schade door slijtage of roest

  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs

  • Rijden zonder geldig rijbewijs

  • Het gebruik van een auto voor andere doeleinden, zoals wedstrijden, verhuur of zakelijk personenvervoer.

Het is ook goed om te weten dat het raadzaam is om deze verzekering af te sluiten voor auto’s die jonger dan 4 jaar zijn. De reden hiervoor is dat deze verzekering meer dekking biedt voor nieuwe auto’s en daarnaast weet je ook dat je niet minder gedekt zult worden dan de auto waard is. Ook bij het aansluiten van deze verzekering is het raadzaam om eerst goed onderzoek te doen. Heb je geen idee waar je een begin kunt maken? Neem dan een kijkje op de website van autoverzekering.nl. Hier kun je in vijf makkelijke stappen een autoverzekering afsluiten en dit kun je ook nog eens vanuit je luie stoel doen.

Samenvattend, in Nederland is het verplicht om een verzekering af te sluiten als je in het bezit van een motorvoertuig bent. Er zijn drie soorten verzekeringen waaruit gekozen kan worden, namelijk een WA-verzekering, WA beperkt casco verzekering en een all-risk verzekering. Met een WA-verzekering ben je gedekt tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Een beperkt casco verzekering dekt schade bij onmacht en een all-risk verzekering dekt de schade die je bij jezelf veroorzaakt, bij vandalisme of als je auto total loss is. Sta je op het punt om een verzekering af te sluiten? Dan is het handig om eerst verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Neem een kijkje op de website van autoverzekering.nl voor meer informatie!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 593x
Toegevoegd: 03-02-2023 11:14
Gewijzigd: 06-02-2023 09:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!