strand op Filipijnen

Rondreis: de Filipijnen

strand op FilipijnenEen rondreis door de Filipijnen is minder populair onder de reislustige Nederlanders dan bijvoorbeeld Thailand, Vietnam, Maleisië en Indonesië. En dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk: er is namelijk ontzettend veel te ondernemen op de 7.107 eilanden die het land rijk is. Dit maakt het samenstellen van een rondreis door de Filipijnen enorm lastig, omdat je zult moeten kiezen tussen diverse paradijselijke eilanden. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste Filipijnse eilanden en steden.

De Filipijnen in het kort

De Filipijnen wordt als vakantieland steeds populairder. En dat is niet zo gek. Alhoewel soms anders gedacht wordt, heeft het archipel meer te bieden dan zon, strand en de Filipijnenzee, celebeszee, de Suluzee en de Chinese Zee. Zo kun je een bezoek brengen aan Mount Mayon, één van de meest actieve vulkaan op aarde, en kennis maken met de Spaande en Amerikaanse invloeden uit het verleden. De 7.107 eilanden bij elkaar zijn in totaal 7 keer zo groot als het oppervlakte van Nederland. Verdeeld over al deze eilanden leven 92 miljoen mensen die goed Engels spreken en de toeristen met open armen ontvangen.

 

Het is mogelijk om een rondreis de Filipijnen zelf te regelen of door bij een reisorganisatie aan te kloppen. In principe is het vrij eenvoudig om alles zelf te regelen, omdat de benodigde informatie (bus- en boottijden etc.) op het internet te vinden is, de gemiddelde Filipijnse goed Engels spreekt en je bus tickets of hotelovernachtingen eenvoudig via het internet kunt boeken. Door de rondreis zelf te regelen heb je meer vrijheid en wordt het avontuur groter. Heb je liever wat extra comfort zonder je al te veel druk te maken, dan past een georganiseerde rondreis wellicht beter bij je. Deze kun je boeken bij een online (of offline) reisbureau.

Manila, Luzon

Manila is de hoofdstad in de Filipijnen waar je hoogstwaarschijnlijk zult landen met het vliegtuig. De meeste toeristen kiezen ervoor om Manila over te slaan of hier kort te verblijven, omdat er weinig te doen is en de stad overbevolkt is. Tijdens een bezoek aan Manila zal je veel tijd in het verkeer doorbrengen en dat is niet wat de meeste reizigers willen; helemaal niet aan het begin van je reis. Besluit je toch om te overnachten in Manila dan kun je een bezoek brengen aan de Intramuris, het oude Spaanse Koloniale district. Daarnaast zou je nog kunnen overwegen om een bezoek te brengen aan het Rizal Park, waar je ook het National Museum of The Philippines zult vinden. Heb je nog tijd over? Bezoek dan Chinatown, waar je lekker kunt eten en verschillende tempels kunt bezoeken.

 

Het straatbeeld in Manila kan in sommige delen van de stad behoorlijk heftig zijn. Er liggen mensen te vergaan op straat, de bevolking woont in kleine krotten huisjes en alles en iedereen loopt door elkaar heen. Helemaal als je dit niet gewend bent, kan het onder ogen zien van de harde waarheid een confronterende ervaring zijn. Maar als je het land de Filipijnen beter wilt leren kennen, zal je bereidt moeten zijn om ook de negatieve punten van een land onder eigen ogen te zien. Wel is het aan te raden om waardevolle spullen goed op te bergen of in de hotelkamer achter te laten.

Het eiland Luzon

Het grootste gedeelte van de Filipijnse bevolking woont en leeft op het eiland Luzon, dat in het noorden van de Filipijnen ligt. Desondanks de grote drukte op het eiland trekken nog steeds veel mensen uit andere delen van de Filipijnen naar Metro Manila om hier werk te zoeken. De bevolkingsdrukte neemt af in het midden en het noorden van het eiland. Een bezoek aan het Luzon eiland is een absolute must en zou je aan het begin of het einde van je reis kunnen inplannen (mocht je aankomen en vertrekken vanaf Manila). Hieronder volgen de highlights:

Vulkaan Taal

De Filipijnen wordt omringt door verschillende vulkanen, oftewel: een vuur van zee. Eén van de bijzonderste vulkanen en meest toegankelijke is vulkaan Taal, welke op een 1.5 uur rijden van Manila af ligt. De vulkaan heeft een kratermeer en ligt zelf op een eiland binnen een andere meer. De Filipijnen brengen graag een bezoek aan deze vulkaan om de drukte van de stad te ontvluchten en noemen de vulkaan ‘A lake within a volcano within a lake within an island’. De betekenis hiervan is een meer in een vulkaan, in een vulkaan en in een eiland.

De Rijstterrassen van Banaue 

Werkelijk waar: je zult verstelt staan van de schoonheid van deze rijstvelden. Deze rijstterrassen zijn ruim 2.000 jaar oud en vormen een belangrijke irrigatiemethode om de inwoners van Banaue van water te voorzien. Het ligt op ongeveer 6 uur rijden vanaf Manila, maar het is absoluut de moeite waard. De omgeving ligt in de bergen, waardoor de temperaturen hier lager zullen liggen. Dit kun je aan het begin van je rondreis de Filipijnen misschien nog niet waarderen, maar aan het einde van je reis, na vele uren zon, kan dit juist wel lekker zijn. In de omgeving van Banaue vind je naast deze rijstvelden ook diverse uitzichtpunten en indrukwekkende watervallen.

Het dorpje Vigan

Vigan is een historisch dorpje in het noordwesten van Luzon. In dit dorpje vind je veel gebouwen uit de koloniale tijd en zie je veel Spaanse invloeden terug in de vorm van kerken en huizen, gebouwd in de authentieke Spaanse stijl. Een bezoek aan Vigan is eenvoudig te combineren met een bezoek aan Banaue. Het ligt namelijk op de route van Manila naar Banaue.

Sagada

Ook Sagada is prima te combineren met de Rijstterrassen en het historische dorpje Vigan. In het stadje Sagada hebben bepaalde etnische minderheidsgroepen de gewoonte om doodkisten met overledenen tegen de bergwanden aan te hangen. Erg bijzonder om te zien, omdat (zover als bekend is) geen enkele andere bevolkingsgroep in de wereld deze gewoonte heeft. Niet iedereen in Sagada komt in aanmerking om op deze wijze begraven te worden, omdat je onder andere getrouwd moet zijn en kleinkinderen moet hebben.

Donsol

Er zijn een aantal plekken in de Filipijnen waar je met walvishaaien kunt zwemmen, duiken en snorkelen. Maar in tegenstelling tot Donsol, gelegen in het zuidoosten van Luzon, zijn deze plekken over het algemeen erg toeristisch. Dit drukt de pret, omdat je met honderden mensen in het water ligt om de bijzondere walvishaaien te bezichtigen. Wil je de walvishaaien voor je alleen hebben, dan kun je beter een bezoek brengen aan Donsol. Als je dit doet, doe dit dan tussen december en begin Juni, dan heb je namelijk de grootste kans dat je de beesten ook echt gaat zien. Het is een unieke ervaring om met walvishaaien te zwemmen, snorkelen of duiken omdat je dan past beseft hoe immens groot deze beesten zijn. Alhoewel ze er door hun grootte angstaanjagend uit zien, hoef je er niet bang voor te zijn. Ze doen je namelijk geen vlieg kwaad!

Mount Mayon

Mount Mayon is de meest actieve vulkaan van de Filipijnen en ligt op 2.642 meter hoogte. De vulkaan staat bekend om zijn perfecte kegelvormige punt en er komt de hele dag door rook uit. Wie Mount Mayon wilt beklimmen, zal een bezoek moeten brengen aan Legazpi, in het zuidoosten van Luzon. Vanaf dit stadje kun je eenvoudig een tour boeken met een gids. Het is mogelijk om deze vulkaan tot 2.200 meter hoogte te beklimmen.

Eilandengroep Visayas

Visayas is een verzamelnaam van verschillende eilanden in het midden van de Filipijnen. Het onderwaterleven in dit gebied wordt de broedkamer van de stille oceaan genoemd. De Visayas eilanden zijn daarom erg in trek bij duikliefhebbers. Maar ook niet-duikliefhebbers zullen zich goed vermaken. Naast het de tropische stranden kun je rekenen op een zeer divers landschap, watervallen en veel oude Katholieke kerken. Visayas zou eigenlijk dé reden moeten zijn waarom je een bezoek aan de Filipijnen brengt.

Cebu City

Een grote stad die erg in trek is bij toeristen. Dit komt omdat in deze stad een internationaal vluchthaven gevestigd zit. Maar de stad zelf is niet de moeite waard. Er heerst veel armoede in Cebu City, het is er druk, vies en er is weinig te doen. Vanaf Cebu City kun je verschillende tours boeken, wat een goede reden zou kunnen zijn om in de tweede grootste stad van de Filipijnen te overnachten:

 

Dao Falls, Samboan

Dao Falls is absoluut een unieke waterval: je zult namelijk verstelt staan van de lichtblauwe kleuren van het water. Meestal is het rustig bij deze waterval, dus als je geluk hebt heb je deze schitterende waterval voor je alleen.

 

Tumalog Falls, Oslob

De Tumalog Falls is een brede waterval waar grote hoeveelheden water in één keer naar beneden klettert. De kleur van het water is uniek en afhankelijk van de positie van de zon (en de bewolking) kun je een regenboog in het water zien.

 

Inambakan Falls, Ginatilan

Dit is misschien wel de meest unieke waterval die je in je leven gaat zien. Desondanks de schoonheid van deze waterval is de kans groot dat jij ook deze beauty met niemand hoeft te delen.

 

Zwemmen met walvissenhaaien, Oslob

Dit is één van de meest toeristische plekken om walvishaaien te spotten. Vroeg in de morgen, samen met honderden andere toeristen, stap je op een bootje om de walvishaaien van dichtbij te bekijken. Het is jammer dat deze plek zo toeristisch is, maar de kans is klein dat je hier de walvishaaien zult missen.

Boracay

Palmbomen, witte stranden en een blauwhelder water vind je hier. Het is wellicht de meest toeristische bestemming van de Filipijnen, maar een bezoek aan dit eiland mag tijdens je rondreis door de Filipijnen zeker niet ontbreken. Je vindt hier veel luxe resorts waar je heerlijk kunt bijkomen van je lange vliegreis. Ook is Boracay dé plek om eens een nachtje lekker uit je dak te gaan.

Bohol

Tijdens een bezoek aan Bohol kom je erachter dat het in de Filipijnen niet alleen maar om mooie stranden, blauw zeewater en de onderwaterwereld draait. Alhoewel deze aspecten ook in Bohol (Panglao) aanwezig zijn, heb je andere goede redenen om een bezoek te brengen aan Bohol. Met een scootertje (of een privéchauffeur) kun je de volgende bezienswaardigheden of activiteiten ondernemen: de Chocolate hills, de Mahogany man-made forest, de spookdiertjes, hanging bridge en de loboc rivier. In principe zou je dit allemaal binnen één á twee dagen kunnen doen. Nadat alles op Bohol gezien hebt, kun je bijkomen op Panglao: een eilandje dat met twee bruggen aan het eiland Bohol vast zit.

 

Vanaf Cebu City kun je met de boot naar Bohol. Ook is het mogelijk om met het vliegtuig een bezoek te brengen aan Bohol.

Siquijor 

Siguijor is iets minder bekend, maar dat maakt het juist de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit eiland. Het is een klein eiland, maar heeft alles in huis: mooie stranden, watervallen en een uitkijkpunt. Vanaf Siquijor kun je een dagtrip maken naar Apo Island. Een klein eilandje waar je goed kunt duiken en snorkelen. Het koraal is hier prachtig en je ziet gegarandeerd grote schildpadden!

Malapascua

Malapascua is nog niet zo lang toeristisch. Het toerisme staat hier daarom nog in de kinderschoenen. Wie de schoonheid van Malapascua wil ontdekken kan beter nu gaan, voordat het hele eiland is volgebouwd met grote resorts en internationale hotels. Het groene eiland schijnt over de mooiste stranden van de Filipijnen te beschikken.

Palawan

Met Palawan bewaren we het beste voor het laatst. Palawan ligt in het westen van de Filipijnen en behoort tot de Visayas eilandengroep. Eigenlijk kun je na een rondreis door de Filipijnen niet thuiskomen zonder een bezoek aan dit eiland. De volgende bestemmingen zijn populair onder toeristen:

Puerto Princesa

De naam van deze stad is mooier dan de stad zelf. Toch verblijven de meeste toeristen hier een nachtje of langer, omdat er een vliegveld gevestigd zit. Vanaf Puerto Princesa kun je een tour boeken naar de Underground River, één van de zeven wereldwonderen. Met een bootje, een tour gids en veel andere toeristen kun je de underground river van binnen bekijken.

El Nido

El Nido ligt in het zuidelijkste puntje van het eiland en op 6 uur rijden van Puerto Princesa. Eigenlijk breng je een bezoek aan Palawan om El Nido te bezoeken. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, maar is het vertrekpunt voor diverse tours. Tijdens deze tours breng je een bezoek aan prachtige lagoons, onbewoonde eilanden en snorkel je op de meest unieke plekken. El Nido zou bovenin je lijstje moeten staan wanneer je een bezoek brengt aan de Filipijnen. De volgende bezienswaardigheden of activiteiten zijn een must:

 • small lagoon
 • big lagoon
 • nacpan beach
 • Hidden beach
 • Secret lagoon beach
 • Dilumaca island

Coron Island

Vanaf de haven in El Nido kun je de boot nemen naar Coron Island. Deze boottocht duurt in totaal 8 uur en zal alles behalve aangenaam zijn. Maar na een bezoek aan Coron zal je concluderen dat het de ellendige boottocht absoluut waard was. Er zijn mensen die zeggen dat Coron een kopie is van El Nido, maar minder aangetast en minder toeristisch. Vanaf Coron boek je een boottrip en breng je een bezoek aan onbewoonde eilanden, de beste snorkelplekken en zal je het helderste water ter wereld te zien krijgen. De volgende bezienswaardigheden of activiteiten zijn een must:

 • Kayangan Lake
 • Twin lagoon
 • Dimakya Island
 • Duiken/snorkelen bij Japanse wrakken
 • Coral garden
 • Maquinit hot spring

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: frankschrijft
Aantal keer gelezen: 3461x
Toegevoegd: 17-05-2016 05:31
Gewijzigd: 21-05-2016 00:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!