Als particulier kan het zijn dat u de hulp van een slotenmaker in wil schakelen omdat u zich niet meer veilig voelt, voor de politie zou het kunnen gaan om iemand die zichzelf heeft ingesloten en er gevaar dreigt. Het beroep slotenmaker is dan ook erg veelzijdig, omdat hij vrijwel overal inzetbaar is. maar wat is het nou, dat een slotenmaker precies doet?
Denkt u aan een slotenmaker, dan denkt u waarschijnlijk meteen aan het vervangen van sloten of personen helpen die zichzelf hebben buitengesloten. Echter doet een slotenmaker veel meer dan enkel het vervangen van een slot of deuren openen voor mensen die zichzelf hebben buitengesloten. De meest voorkomende werkzaamheden zijn wel het openen van deuren, bijvoorbeeld wanneer de sleutels kwijt zijn, binnen zijn blijven liggen, het slot kapot is of wanneer de sleutel in het slot is afgebroken, maar daarnaast doet hij nog veel meer. Een andere belangrijke taak van een slotenmaker is namelijk inbraakpreventie.
Zo kan hij u uitstekend advies geven over het beveiligen van uw woning. De kans is groot dat u niet op de hoogte bent van de laatste ontwikkeling als het gaat om sloten die inbraakveilig zijn. Een slotenmaker is dit echter wel, en kan u daarom precies vertellen welke beveiligingsmaatregelen de juiste keuze zijn als het gaat om het beveiligen van uw woning. Dit zijn niet alleen sloten maar ook ander hang- en sluitwerk, zoals bijvoorbeeld voor de ramen of balkondeur.
Maar naast al dat hang- en sluitwerk houdt een slotenmaker zich ook bezig met alarmsystemen. Het beveiligen van woningen is een belangrijk onderdeel geworden van het slotenmakers beroep, en dat gaat verder dan het plaatsen van sloten op de deuren en de ramen. Weet u niet goed welk alarmsysteem het beste is voor uw woning, dan kan de slotenmaker u daarin adviseren. Daarnaast kan hij u ook helpen met het installeren van het alarmsysteem wanneer dit nodig is.
We weten allemaal dat we de deuren en ramen dicht moeten doen als we de deur uit gaan. Blijven we langer weg, dan kan er een lampje aangelaten worden zodat anderen denken dat er iemand thuis is. Maar ondanks dat wordt er nog steeds heel veel ingebroken, ook bij u in de buurt. Onderstaand volgen dan ook een aantal tips voor u, om uw woning net iets beter te beveiligen.
1. Wilt u de inbraakbeveiliging van uw woning vergroten, dan is de eerste stap vaak het vervangen van de sloten. Zeker wanneer u een oude woning heeft, of wanneer de sloten al jaren niet meer zijn vervangen, is dit een goed idee. Oude sloten zijn meestal erg makkelijk voor inbrekers, en dus zullen ze zo binnen zijn. Dit komt omdat de cilinders van de oude sloten makkelijk afbreken. Nieuwe sloten daarentegen, hebben een cilindertrekbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de cilinder minder snel afbreekt waardoor de tijd om binnen te dringen wordt verhoogd. Vaak heeft een inbreker hier de tijd niet voor, en dus zal hij verder lopen. Ongeacht welk slot u heeft, het is natuurlijk wel altijd nodig de sloten op slot te draaien, anders zijn ze nutteloos.
2. Een camera plaatsen gericht op de voor- of achterdeur kan ook helpen. Een inbreker houdt er natuurlijk sowieso niet van dat hij gefilmd wordt, en dus kan dit er zeker voor zorgen dat hij uw woning voorbij loopt. Vaak vinden mensen dat het aanschaffen van een camera te duur is, maar dit ligt er heel erg aan wat voor een camera u koopt. Een camerasysteem kan behoorlijk oplopen, maar wanneer u een simpele camera aanschaft en die binnenshuis aansluit en neerzet gericht op de voordeur, heeft u hetzelfde effect.
3. Heeft u weleens gehoord van schemersensors? Deze plaatst u in uw woning en zorgen ervoor dat het licht aangaat wanneer er beweging gedetecteerd wordt, of als het donker begint te worden buiten. Een woning dat goed verlicht is, wordt vaak overgeslagen omdat de kans dan veel groter is dat men de inbrekers ziet.
Naast bovenstaande tips zijn er ook nog een aantal simpele producten die u aan kunt schaffen om uw woning beter te beveiligen. De meest bekende hierbij is de dievenklauw. Heeft u een naar buiten draaiende deur of raam, dan is het over het algemeen makkelijker voor een inbreker om naar binnen te komen, omdat hij dan simpelweg het raam of de deur uit het kozijn kan halen. Bij het gebruik van een dievenklauw is dit niet meer mogelijk. Ook een anti-inbraakstrip kan u helpen. dit is een strip van hardstaal dat bestaat uit twee delen die over de naad van de deur en het kozijn heen valt. Dit voorkomt dat inbrekers met een kaart, breekijzer of schroevendraaier naar binnen kunnen komen.
Er zijn een aantal gevallen te noemen waarbij het inschakelen van een slotenmaker noodzakelijk is. dit is natuurlijk wanneer u zichzelf heeft buitengesloten, maar ook wanneer er een slot vervangen moeten worden. Dit kan een gewoon cilinderslot zijn, maar ook een elektrisch slot. Naast het vervangen van de sloten kan een slotenmaker deze ook repareren of uitboren indien nodig. Dit geldt overigens niet alleen voor sloten van deuren maar ook voor sloten van auto’s en andere voertuigen, kluizen en brievenbussen. Ook wanneer er sleutels bijgemaakt moeten worden kunt u vaak bij een slotenmaker terecht. Vervolgens nog de inbraakpreventie- en beveiliging, het geven van advies omtrent de beveiliging van uw woning en het automatiseren van deuren en poorten.
Heeft u een slotenmaker in Gent nodig, of in een ander deel van België? Vaak zijn deze dan binnen een korte tijd al bij u. En is het spoed, bijvoorbeeld omdat u zichzelf in de winter buiten heeft gesloten samen met uw kinderen? Dan zijn zij er al binnen 30 minuten. Dit kan gerealiseerd worden omdat er een spoeddienst aanwezig is, die voor deze meldingen rijdt. Een slotenmaker is overigens vrijwel altijd bereikbaar. Dus ook in de avonden, weekenden en op verschillende feestdagen. Want het zijn juist die dagen dat een inbreker toen kan slaan, omdat u bij familie bent om feest te vieren bijvoorbeeld.