Skimmia

Skimmia snoeien

SkimmiaHeb je een skimmia in de tuin en wil je graag weten hoe deze het beste gesnoeid kan worden? Lees dan dit artikel door, je krijgt hierin een antwoord op hoe jij de skimmia het beste kunt snoeien.

Skimmia algemeen

Een skimmia is een prachtige, statige, zeer winterharde en groenblijvende aanwinst voor je tuin. Skimmia is een heester. Skimmia japonica draagt vruchten, vuurrode bessen. Voorafgaand aan de prachtige bessen pronkt de heester met haar mooie roomkleurige bloemen. Deze plant staat niet graag in de volle zon, halfschaduw of schaduw heeft de voorkeur. Skimmia kan erg goed tegen de kou, alleen een koude noordoosten wind kan schade aan het blad geven. De skimmia heeft een hekel aan droogte, dus bij warm en langdurige droogte flink gieten, afhankelijk van de grond. Is de grond doorlatend of niet?

  • Een jonge skimmia met weinig diepgaande wortels geef je ook wat sneller water dan een grote heester. Wanneer de plant te warm en te droog staat kun je dat goed merken, het blad zal grijs verkleuren.
  • De skimmia kun je in een grote bak of grote pot zetten.
  • De bessen van de skimmia zullen in het najaar/winter overheersen en je zult bijna geen blad meer zien (het blad is er uiteraard nog wel, want skimmia is bladhoudend, groenblijvend).
  • Skimmia japonica vrouwelijk bloeit alleen als er in de buurt een mannelijk exemplaar wordt geplant. Een mannelijk exemplaar op drie vrouwelijke is voldoende. Het is ook prima als er bij de buren een mannelijk exemplaar staat.
  • Skimmia foremanii heeft geen mannelijk exemplaar nodig, deze heester is namelijk tweeslachtig.
  • Skimmia foremanii bloeit zeer rijk en geeft elk jaar prachtige en veel bessen. In april of mei kun je compost of tuinturf over de wortels verspreiden. Kunstmest gebruik je als de groei erg traag is. Voor vermeerdering neem je een hieltje (jonge scheut met bast van de moederplant) van ongeveer 10 cm. lang.
  • De beste tijd daarvoor is van juli tot september.
  • Krijgt de skimmia veel gele bladeren dan heeft zij een tekort aan voedingsstoffen. Verbeter de grond, zoals je dat ook doet bij de rhododendron en de plant zal zich snel herstellen. De hoogte en de breedte van een skimmia zijn ongeveer 1 meter. Beide heester soorten, skimmia japonica en skimmia foremanii, zijn geurend.
  • De skimmia japonica Rubella, een mannelijk exemplaar kan wel 6 meter hoog worden. Deze groenblijvende struik met zeer dichte bladgroei krijgt in de herfst en winter ronde aren met donkerrode bloemknoppen, die zich in het voorjaar openbaren als geurende witte bloemen. Er volgen geen bessen. Deze struik bevrucht de vrouwelijke skimmia's in de buurt.
  • Skimmia Robert Fortune krijgt zowel bloemen als ook bessen. Skimmia Confusa Kew Green is mannelijk. Het is een compacte struik, groenblijvend met geurende, puntige bladeren. Deze struik heeft in het voorjaar kegelvormige aren met roomwitte bloemen, de bloemen geuren.
  • Er volgen geen bessen, maar zoals Skimmia japonica Rubella bevrucht deze heester de vrouwtjes in de buurt. Deze struik wordt ongeveer 3 meter hoog en 1.50 meter breed.

Skimmia snoeien?

Als de vraag gesteld wordt of je een skimmia moet snoeien dan is het antwoord, niet snoeien! Ten minste….er volgen weer uitzonderingen uiteraard. Wanneer een skimmia lelijke takken heeft ontwikkeld, of er zitten bruine takken tussen door weersomstandigheden zo ontstaan, dan kun je deze takken gerust verwijderen. De struik zal er mooier uitzien na de snoei. Wordt de skimmia te groot voor de plaats waar jij hem hebt geplant, ook dan mag je ingrijpen en snoeien, of kun je de skimmia verplaatsen? Als je snoeit, snoei dan wel met beleid, het is geen heg die je aan alle kanten knipt. De skimmia groeit langzaam, dus het zal enige tijd duren voordat de schade die je maakt door verkeerde snoei zal zijn verdwenen. Het beste kun je de natuur zijn gang laten gaan en de skimmia zijn eigen vorm laten bepalen. Denk er meteen bij de aanschaf al aan hoeveel plaats de plant nodig zal hebben. En weet…in de winter is dit een prachtige struik die opvallend mooi groen blad behoudt.



Dus ook al valt de skimmia in de zomer minder op tussen de rest van je planten, in de winter is het een blikvanger, als het blad van de andere planten afgevallen is. Skimmia is de moeite waard om in je tuin te zetten. Verwar skimmia niet met de groenblijvende en blinkend groene stevige bladeren van de prunus laurierkers, ook een prachtige vaste plant in je tuin. Skimmia is een gemakkelijke plant, zonder veel onderhoud als je hem of haar op de juiste plaats en in de juiste grond zet. Is snoeien van de skimmia ondanks alle goede voornemens en zorgen toch nodig? Gebruik dan alleen een goede snoeischaar. Gebruik een scherpe snoeischaar, waardoor je de plant niet onnodig beschadigt. Als je snoeit moet de tak met één beweging afgeknipt worden.

Wist je dat…..

  • de bessen en andere delen van de skimmia giftig zijn, dit echter alleen bij het eten van grote hoeveelheden?
  • de geur van skimmia japonica lijkt op de geur van het lelietje van dalen?
  • de verzorging van de skimmia vergeleken kan worden met de verzorging van de rhododendron?
  • de skimmia met gemak 10 graden vorst overleeft?
  • de skimmia ook erg prachtig staat in een mooie grote pot op je terras?
  • je de skimmia zelf kunt opkweken, door een hieltje te nemen? Een hieltje is een jonge scheut met bast, die je van de moederplant afhaalt. Het voordeel van deze manier van stekken is, dat de stek niet snel zal rotten. Dit kan in de koude bak.
  • de bladeren van de skimmia zich er prima voor lenen om in een bloemstuk verwerkt te worden?
  • delen van de skimmia met kerst vaak in een kerststukje worden gebruikt?
  • het groen en de bessen van de skimmia de hulst kan vervangen?
  • het groen van de skimmia niet prikt en de hulst wel (fijner om te verwerken in een bloemstuk)?
  • de skimmia in het voorjaar heerlijk geurt (een fijne, zoete geur)?
  • er dwergsoorten van de skimmia bestaan?
  • en dat deze vaak onder bomen worden geplant in de schaduw (favoriete plek van de skimmia)?
  • een balkon of terras een natuurlijke uitstraling krijgen als er een skimmia staat?
  • de skimmia niet gevoelig is voor ziektes, maar wel voor spint? Heb jij dat probleem bestrijdt de spint één keer goed met een bestrijdingsmiddel dat je in het tuincentrum kunt kopen.
  • de skimmia geen zonaanbidder is? Plant hem of haar daarom in de halfschaduw of schaduw en je zult een prachtige plant in je tuin hebben.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 6756x
Toegevoegd: 13-06-2016 22:49
Gewijzigd: 30-06-2016 23:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!