Soorten bloemen voor binnen
Ben je op zoek naar mooie snijbloemen voor binnen? In dit artikel kom je er meer over te weten. Er zijn namelijk verschillende snijbloemen die je kunt kiezen.
Snijbloemen in eigen tuin
Heb je zelf snijbloemen in de tuin, dan zul je er zo af en toe wel eens een paar bloemen afknippen en binnen in een vaas zetten.
- Je zet eventueel een mooie groene tak met blad tussen de bloemen bijvoorbeeld als vulling of voor de kleur en je hebt een prachtig bloemetje op tafel. Geen hele middag nadenken of bepaalde bloemen in de vaas kunnen, gewoon proberen.
- Zelfs wilde bloemen staan goed in de vaas. Weet wel dat wilde bloemen geen weken mooi zullen blijven staan, ze vallen eerder af of gaan slap hangen. Ben je een echte natuurliefhebber dan zul je deze wilde bloemen niet eens plukken. In de tuin of langs de weg staan ze erg mooi en veel langer dan in een vaas bij jou op tafel.
- Er zijn bepaalde bloemen die zich beter lenen om in een vaas te staan dan andere. Het ligt er ook aan op welk tijdstip jij de bloemen afknipt. Je kunt je voorstellen dat wanneer bloemen al een hele poos in de tuin staan te bloeien, de bloei in huis niet meer langdurig zal zijn.
- Als je binnen lang plezier wilt hebben van de snijbloemen zorg dan dat ze vers zijn. Knip de snijbloemen in je tuin niet luk raak af, maar kijk goed welke bloemen er goed zijn om in de vaas te zetten en knip niet alle snijbloemen op dezelfde plaats af. Op die manier ontstaat er namelijk een kale plek in je tuin, knip zowel voor als achter en links en rechts in het perkje van de snijbloemen. Het zal dan niet eens opvallen dat jij enkele bloemen hebt afgeknipt. Komen de bloemen in een lange vaas, zorg dan ook dat je de bloemen met stelen lang genoeg geknipt, dat is logisch.
- Ga je zelf een bloemstuk maken van snijbloemen dan heb je een minder lange steel nodig. Vaak is het mooi als je er wat blad bij zet in de vaas en uiteraard ook in het bloemstuk. In de vaas mag het blad niet in het water hangen, want dan wordt het water snel groen. De onderste bladeren verwijderen is daarvoor de oplossing.
- Een leuk boeket voor binnen maak je van rozen, gladiolen, anjers, zonnebloemen (in allerlei maten), freesia's (ruiken heerlijk), (herfst)asters, brandende liefde, (herfst)anemoon, tulpen en narcissen (kun je als bollen planten, fijne voorjaarsbloem), cosmea, pioenrozen, juffertje in 't groen, persicaria, alchemilla, campanula, lelies, chrysant, gerbera, alstroemeria, zantedeschia, gerbera, anthurium enz.
- Je kunt één soort snijbloemen in een vaas zetten, maar ook een gemengd boeket kan erg mooi zijn. Combineer met kleur en vorm! En steeds weer worden er nieuwe goede snijbloemen toegevoegd aan het assortiment. Toch heb je vaak een voorkeur voor een bepaalde bloem. In de bloemenzaak, bloemsierkunst winkel worden vaak gemengde boeketten samengesteld met prachtig blad ertussen.
- Zoals je in je tuin zelf de bloemen uit kunt kiezen die je wilt combineren kan dat in sommige bloemenzaken ook, zij verkopen de bloemen dan vaak per stuk.
Snijbloemen in de winkel
Bloemenwinkels maar ook veel supermarkten verkopen snijbloemen. Er staat bij de snijbloemen in de supermarkt op de verpakking hoelang de bloemen in de vaas mooi moeten blijven. Je hebt zelf behoorlijk wat invloed op de houdbaarheid van snijbloemen:
- Koop snijbloemen zo vers mogelijk. Koop je potrozen (zeer geliefd, diverse kleuren voor binnen en buiten en lang houdbaar), kijk er dan naar of de knop al enigszins open is.
- Ga geen uren met verse snijbloemen door de warme stad lopen en leg deze niet voor uren in een hete auto. Zet de snijbloemen na aankoop zo snel mogelijk in het water.
- Gebruik altijd een schone vaas, glas heeft de voorkeur, daar kunnen namelijk geen resten van andere planten of bloemen in achterblijven als je deze met chloor hebt afgewassen. In aardewerk en andere materialen kunnen restjes van oude bloemen achterblijven in de poriën en dat zijn fijne plaatsen voor bacteriën.
- Snijd de stelen van de snijbloemen met een scherp mes zo schuin mogelijk af.
- Voeg vloeibare snijbloemenvoeding toe, niet meer en niet minder dan de aanbevolen hoeveelheid.
- Vul de vaas op tijd bij met vers water of ververs al het water.
- Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt.
- Zet bloemen niet op de tocht en ook niet te dicht bij of op de verwarming.
- Weet wanneer de snijbloemen vers van de veilig in de winkel komen en houd daar rekening mee bij de aankoop. In een bloemenwinkel zijn de bloemen (bijna) elke dag vers.
- Kijk goed wat je koopt. Snijbloemen die met 70% korting verkocht worden zullen minder lang staan dan snijbloemen waar je garantie op hebt.
Zelf snijbloemen zaaien
Staat er bij jou op de keukentafel altijd een snijbloemetje, overweeg dan eens om zelf die snijbloemen in je tuin op te laten groeien. Het is niet moeilijk. Het kost wel wat tijd, maar het is ontzettend leuk om je eigen snijbloemen te zaaien en om deze straks af te kunnen knippen. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben. Je volgt de aanwijzingen op de verpakking. Je hebt wel wat ruimte nodig om te zaaien onder glas of plastic, te verspenen, over te potten om de toekomstige snijbloemen uiteindelijk in de tuin uit te planten. Je kunt er ook voor kiezen om wat stapjes over te slaan en de snijbloemen direct te zaaien in de volle grond. Wacht dan totdat de grond niet meer zo koud is. Wil je in de kas zaaien, dan kun je al eerder in het jaar ermee beginnen. Je kunt het ook allebei doen, zodat jij het hele jaar door bloemen in je tuin hebt, die op verschillende tijden bloeien, omdat jij deze met tussenpozen hebt gezaaid. Het resultaat zal je verrassen, een schitterende bloementuin met veel snijbloemen. Zul je ze wel afknippen voor de vaas of staan ze prachtig en veel langer in de tuin? Ook de diverse insecten zullen er blij mee zijn en jouw tuin vaak bezoeken.
Bloemschikken met snijbloemen
Vind jij het zo gezellig om met alles wat groeit en bloeit bezig te zijn? Ook bloemschikken zal je dan niet vreemd in de oren klinken. Heb je veel materialen in de tuin, vaste planten met bloemen, mooi blad, snijbloemen, grasjes? Dan kun je de meest fraaie bloemstukjes maken, een tafelstuk in plaats van een vaas bloemen bijvoorbeeld. Een leuke bak, een stuk gaas of steekschuim en je kunt aan de slag. Laat je creativiteit los op bloemschikken met snijbloemen. Naarmate je dit vaker doet zul je er steeds handiger in worden. En het leuke is dat je telkens met andere snijbloemen aan de slag kunt gaan. De ene snijbloem is er meer geschikt voor dan de andere, maar ook dat zul je ervaren.