Gele Kornoelje

Winterbloeiers

Gele KornoeljeOok in de winter kun je genieten van een prachtige tuin, door het planten van mooie winterbloeiers. Heb je ook nog een plekje vrij in de tuin en zoek jij een mooie winterbloeier? Lees het artikel dan door en bekijk welke winterbloeiers je aanspreken, zodat jij er ook in dit toch vrij kale seizoen van kunt genieten. Mooie winterbloeiers voor grote en kleine tuinen vind je hier.

Winterbloeier

Ook in de winter is het mogelijk om van je tuin te genieten. Er zijn namelijk diverse heesters en planten te koop, die in de winter mooi groen zijn en zelfs tot bloei komen. In de winter is er niet al te veel te zien in de tuin, maar als je dan wat winterbloeiende struiken in je tuin met besjes of zelfs bloemen hebt staan kijk je al heel anders de tuin in. Je kunt in de tuin bomen en struiken planten waar bloemen aan de kale takken groeien. Gelukkig zijn er struiken en planten die in de winter bloeien. Deze planten onttrekken het vocht als het gaat vriezen, zodat ze dus niet kunnen bevriezen. Als je wil genieten van al deze struiken en planten dan moet je ze wel zo planten dat je ze ook van huis uit kunt zien staan. Maak een tuinplan in de winter, als er weinig werk te doen is in je tuin. Op die manier blijf je bezig met tuinieren, maar dan op papier!

Verschillende winderbloeiers

Je kunt ook allerlei verschillende planten die in potten groeien de tuin wat op laten vrolijken. Planten zoals winterviooltjes, de Helleborus, Skimmia, de Rubella en de Finchy kunnen lang in bloempotten blijven groeien. Al deze planten kun je ook in de volle grond planten, zet je ze in potten dan moeten deze potten wel vorstbestendig zijn. Als je winterbloeiers in potten hebt gezet en het gaat vriezen moet je ze wel op een beschutte plaats zetten, planten in potten bevriezen namelijk sneller dan planten die in de volle grond staan. Als je winterbloeiers in potten wil gaan zetten dan moet je er wel voor zorgen dat je hier stevige potten voor gebruikt, zorg er voor dat ze niet om kunnen waaien.

Japanse Roos

Als je kiest voor de Camelia oftewel de Japanse Roos dan heb je een plantensoort waarvan de meeste soorten winterbloeiers zijn. Een Camelia kun je zien bloeien vanaf oktober tot eind januari en het zijn bijna altijd enkelvoudige bloemen. De meeste Camellias zullen iets later zien bloeien, vanaf maart tot mei, maar je hebt ook varianten die al in de winter gaan bloeien. Ook de Viburnum is een winterbloeier, deze struik bloeit op kaal hout en is meestal roze en in de winter kun je deze plant ook ruiken. Plant je de Viburnum Tinus dan heb je een plant die witgroen van kleur wordt en in bloei staat van september tot april met roze witte bloemen. Een plant waar je lang plezier van zult hebben.

Mahoniestruik

Wat je ook een winterbloeier kunt noemen is de Mahoniestruik die bloeit van december tot maart. De bloemen die aan deze struik komen zijn licht geel en ruiken lekker, het blad wat in de winter ook groen is heeft wat stekels. Je hebt met de Mahoniestruik een winterbloeier die niet veel verzorging vraagt, alleen met het verplanten zou je problemen kunnen krijgen. De Mahoniestruik hoef je niet te snoeien, mag wel en groeit vrij langzaam. Een Mahoniestruik kun je het beste planten in humusrijke grond en half in de zon. Als je deze struik goed verzorgt krijg je na de bloei paars/blauwe besjes. Je kunt van deze winterbloeier verschillende soorten kopen.

Hazelaar

De Hazelaar is ook een prachtige winterbloeier. Je kunt een Hazelaar als boom of als struik planten. Als je hazelnoten wil hebben aan de boom of struik moet er bestuiving plaatsvinden van het mannelijke soort. Als een Hazelaar in bloei staat dan zie je dat aan de gele katjes die op het kale hout bloeien. Of dat het een vrouwelijke Hazelaar is kun je zien aan de rode stampertjes die tussen de bladknoppen op de takken groeien. In september kun je meestal dan de hazelnoten plukken. Dan heb je ook nog de Toverhazelaar, de bloeitijd van deze plant is van december tot maart. Als je deze winterbloeier in bloei ziet staan dan zie je bloemen met groepjes van twee tot vier zeer dicht bij elkaar staan op het kale hout. Ook mooi in een vaas binnenshuis.

Het kan voorkomen dat je maar enkele groepjes bloemen hebt, maar het kan ook zomaar zo zijn dat deze struik helemaal vol met bloemen komt te staan. De bloemen zijn winterhard zelfs als het erg hard vriest. De vruchtdoos van deze bloemen is pas na een jaar na de verstuiving rijp als dit zover is moet je goed opletten, je kunt dan de zwarte zaden een eind weg zien springen. Het is niet alleen om de kleur dat je deze winterbloeier in je tuin moet zetten, je kunt in het najaar ook genieten van de prachtige herfstkleur van het blad. Als je de Toverhazelaar wil gaan planten dan kun je dat het beste doen op een beschutte plaats half in de schaduw. Onder de Toverhazelaar heb je veel soorten, je hebt brede struiken, hoge struiken en lage struiken,  dit komt omdat ze veel gekruist zijn.

Sierkers

Een prachtige winterbloeier die je zeker in je tuin moet hebben is wel de Sierkers. Als je het blad in oktober ziet verkleuren begint deze winterbloeier al te bloeien en gaat hiermee door tot het blad gevallen is. In de winter zie je deze winterbloeier bloeien op de kale takken, als het gaat vriezen zal de plant stoppen met bloeien. Je zult zien als de temperatuur weer wat hoger gaat worden dat de Sierkers weer volop nieuwe bloemknoppen krijgt. De bloei van de Sierkers kun je verwachten van oktober tot maart, deze winterbloeier zal dan vol staan met mooie roze bloemknoppen. Heb je de Sierkers op een mooi plaatsje staan en je verzorgt hem goed dan kan hij wel vijf meter hoog worden.

Vleesbes

Heb je de keuze laten vallen op de Vleesbes als winterbloeier dan weet je zeker dat je een wintergroene en winterbloeiende heester hebt in de tuin. De bloeitijd van de Vleesbes is ongeveer van januari tot maart, je krijgt dan mooie witte kleine bloemetjes tussen de bladeren. Als deze winterbloeier in bloei staat ruik je een geur die sterk wordt verspreid. De vleesbes is een struik die laag aan de grond blijft, je kunt deze struik dan ook gebruiken als bodembedekker. Als je van plan bent om deze winterbloeier te gaan planten dan kun je hem het beste in de schaduw op een wat vochtige bodem zetten.

Gele Kornoelje

Is het zo dat je het Gele Kornoelje hebt geplant in je tuin dan moet je wel twee of drie jaar wachten voordat je deze struik ziet boeien. Als het dan zover is dat deze winterbloeier gaat bloeien zie je veel kleine bloemetjes in groepjes bij elkaar. Is het zover  dat de bloemen uitgebloeid zijn dan zie je dat er rode besjes aan gaan groeien, deze besjes kun je eten. Van de besjes die aan deze winterbloeier groeien kun je jam maken, er zit veel vitamine C in en ze hebben een wat zure smaak. Pas als de Gele Kornoelje is uitgebloeid zal er blad aan de struik komen, deze struik kan wel drie tot vijf meter hoog worden. Je kunt deze winterbloeier ook op stam kopen, dit is gemakkelijk als je deze plant in een ruime bak wil plaatsen. De Gele Kornoelje moet je planten in kalkrijke en wat droge grond.

Van de Gele Kornoelje zijn de meeste struiken die je plant tweeslachtig, ze hebben zowel de vrouwelijke als de mannelijke meeldraden in de stamper. Wil je graag een haag planten rond de tuin dan is een winterbloeier als de Gele Kornoelje hier zeer geschikt voor. Je hebt veel verschillende cultivars die allemaal verschillen in hoogte, vrucht maar ook de prijs. Het voordeel wat je hebt met deze winterbloeiers is dat ze ook mooi zijn na de bloei, je kunt na de bloei genieten van het mooie bonte blad wat dan wordt gevormd.

Winterjasmijn

De Winterjasmijn is een winterbloeier die wel drie meter hoog kan worden. Met deze mooie klimplant heb je winterbloeier die mooie gele sterk geurende bloemen zal krijgen. De Winterjasmijn stelt bijna geen eisen aan de grond waarin hij geplant wordt. Als je ziet dat de Winterjasmijn flink aan het groeien is dan moet je de plant wel helpen met klimmen door hem te leiden en wat vast te binden. Je kunt deze winterbloeier het beste planten tegen een muur of schutting. Winterjasmijn klimt ook graag met behulp van andere planten naar boven.

Clematis

Ook de Winter Beauty, ook wel Clematis genoemd is een winterbloeier die je moet planten tegen een schutting of andere tuinafscheiding. De Winter Beauty is een wintergroene klimplant en als hij in bloei staat zul je witte klokjes te zien krijgen, deze winterbloeier zal bloeien van december tot maart en kan wel drie meter hoog worden. Als je de Clematis op een zonnige en humusrijke plaats hebt geplant dan zul je van deze plant veel plezier hebben. Het zal zeker een prachtig gezicht zijn als je deze winterbloeier in je tuin hebt staan met de witte klokjes tegen het wintergroene blad.

Stinkend Nieskruid

Een andere winterbloeier is het Stinkend Nieskruid, de bloeitijd van deze plant is van december tot januari. Als deze plant in bloei staat zie je groengekleurde sterk geurende bloemen tussen de grijsgroene ingesneden bladeren staan. De naam Stinkend Nieskruid heeft deze plant te danken aan de geur die je ruikt als de wortels vrij komen.

Kerstroos, lenteroos, Corsicaanse Kerstroos

Een van de bekendste en meest favoriete winterbloeiers kun je wel de Kerstroos noemen, deze plant bloeit van december tot april en heeft mooie witte bloemen met gele meeldraden. Ook de Lenteroos is een winterbloeier, deze bloeit van februari tot april. Van deze winterbloeier heb je meerdere soorten, omdat er veel kruisingen zijn gekweekt. Je hebt van de Lenteroos veel soorten die dubbele bloemvormen en veel verschillende kleuren hebben, je hebt bijvoorbeeld witte, rode en paarse kleuren. Met de Lenteroos heb je een gemakkelijke plant voor verwildering in je tuin. Je zult zien als het gaat vriezen dat de plant helemaal slap gaat hangen, maar als de temperatuur weer wat hoger gaat worden zie je dat er helemaal niets aan de hand is. De Corsicaanse Kerstroos kun je zien bloeien van februari tot maart en heeft dan trosvormige witgroene bloemen. Deze winterbloeier heeft een mooi ingesneden leerachtig blad wat is getand en marmerkleurig grijsgroen is, je zult zien dat dit een prachtig gezicht is in het vroege voorjaar.

Winterviool planten

Je kunt als winterbloeier natuurlijk ook de winterviool planten, deze planten bloeien de hele winter en je hebt ze in alle kleuren. De winterviool kun je kopen met grote of kleine bloemen en je kunt er wel tot juni plezier van hebben. Je zult zien dat deze winterbloeier helemaal slap gaat hangen als het wat gaat vriezen, maar als het weer wat warmer gaat worden zie je de viooltjes weer prachtig overeind komen. De Viool als winterbloeier kun je mooi langs een pad zetten maar je kunt ze ook gerust in bakken of bloempotten zetten.

Wintercyclaam

De Wintercyclaam is een schitterende winterbloeier zeker midden in de winter. Zelfs als er een laagje sneeuw ligt laat deze winterbloeier zijn bloemen boven de sneeuw uitsteken. De bloemen van de Wintercyclaam zijn wel wat kleiner dan die we kennen van de kamerplant, deze Wintercyclaam zal ook wat lager zijn. Meestal zie je de Wintercyclaam in de kleuren wit, roze, hard roze en lila. Er zijn verschillende soorten Wintercyclamen, je hebt er die van december tot maart bloeien en je hebt er die van oktober tot laat in december bloeien. Je moet er wel opletten dat je de wortels van deze winterbloeier regelmatig wat onderstopt, dit omdat de plant de knollen na de bloei omhoog gaat drukken. Als de Wintercyclaam is uitgebloeid krullen de bladeren, hierna zullen de zaaddozen stuk gaan en het zaad zal zich over de grond verspreiden. Als dit allemaal goed lukt groeit   de border waar je de Wintercyclaam hebt gepland helemaal dicht.

Winterheide

Winterheide in je tuin planten als winterbloeier is een goed idee. Winterheide is een plant met paarse rozerode en witte bloemen en je ziet ze de hele winter bloeien. Als je winterheide hebt geplant als winterbloeier moet je de heideplanten snoeien nadat ze zijn uitgebloeid. De naam winterheide of zomerheide ligt er aan wanneer de plant in bloei staat. Je kunt winterheide mooi in een groep bij elkaar planten of als bodembedekker gebruiken. Als je er een heleboel bij elkaar plant dan krijg je een mooi tapijt van bloemen in je tuin.

Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje kennen we allemaal als winterbloeier, het is een bolgewas en wordt wel vijfentwintig centimeter groot. Het sneeuwklokje vermeerdert zich en komt elk jaar in januari of februari weer terug. Het sneeuwklokje is een prachtige bloem die je midden in de winter steeds weer het kopje boven de grond uit ziet steken. Als het zover is dat het sneeuwklokje zijn tere bloemetjes weer boven de grond uitsteekt dan wil dit zeggen dat de lente in aantocht is, je kunt hier ieder jaar weer van genieten, het is telkens weer een prachtig gezicht. Plant het sneeuwklokje in een wat vochtige grond en het liefst wat in de zon, als je dit doet zul je veel plezier van dit plantje hebben.

Tuin en winterbloeiers

Zo zie je als je een beetje aandacht aan je tuin wil besteden, dat je ook in de winter een bloeiende en gezellige tuin kunt hebben. Je moet het allemaal zo planten dat wanneer je door het raam naar buiten kijkt je ook wat winterbloeiers ziet staan. Ben je iemand die kan genieten van al deze mooie planten die in de winter bloeien dan zal de winter zo weer voorbij zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 6153x
Toegevoegd: 08-02-2016 04:55
Gewijzigd: 04-04-2016 21:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!