kamerplant

Grote kamerplanten

kamerplantWil je graag grote kamerplanten? Lees dan hier meer over kamerplanten en welke er bestaan, zodat jij je keuze kunt maken.

Grote kamerplanten verzorgen

Het verzorgen van grote kamerplanten is niet zoveel anders dan de verzorging van kleine kamerplanten, al zul je de grote kamerplanten minder snel teveel water geven. Bij de verzorging van grote kamerplanten is het verplanten in een grotere maat pot vaak wel wat ingewikkelder, soms heb je daar hulp bij nodig.

 • Verpot de grote kamerplanten echter alleen als het echt noodzakelijk is, als de wortels onder de pot uitkomen. Soms kun je dezelfde pot opnieuw gebruiken als je de wortels wat inkort, maar niet alle grote kamerplanten zullen dat overleven.
 • Vraag dit even na in het tuincentrum, als je weet om welke kamerplanten het gaat, of juist deze kamerplanten zo'n ingreep goed doorstaan.
 • Kies je voor een grotere maat pot dan zul je naar de winkel of het tuincentrum moeten om de juiste doorsnede te vinden, ook de ompot moet in dat geval worden vervangen.
 • Staat de grote kamerplant nu in een prachtige ompot die goed in je interieur past, dan zul je op zoek moeten naar een ander exemplaar dat bij de rest past. Een grote kamerplant is namelijk een blikvanger en ook de ompot ervan wordt goed gezien. Wil je dat de pot minder opvalt zet de grote kamerplant in een terra cotta pot en neem geen ompot (overpot).
 • Terra cotta is heel natuurlijk, mag gezien worden, maar is niet te nadrukkelijk aanwezig. Terra cotta potten zijn water- en luchtdoorlatend, dus aan te raden boven plastic. Grote kamerplanten bijvoorbeeld de Calathea vangen veel stof, vooral de grote oppervlakten van het horizontale blad.
 • De Sansevieria bijvoorbeeld met haar verticale blad neemt minder stof op. Je mag de bladeren van de grote kamerplanten gerust "afstoffen", de bladeren blinken daarna heel natuurlijk! Er is een spuitbus te koop met bladglans om de bladeren te laten glimmen, als je daar van houdt kun je dat doen. Kies je voor Areca palmen als grote kamerplanten dan heb je prachtige planten in de woning, waar je niet veel aan hoeft te doen, met een warme en licht plek is deze palm zeer tevreden.
 • De Areca palm haalt vieze deeltjes uit de lucht en krikt de luchtvochtigheid op, twee goede eigenschappen. Dit zouden zomaar jouw nieuwe grote kamerplanten kunnen worden. Kijk eens in het tuincentrum, met een paar van deze reuzen in huis wordt de sfeer meteen bepaald. Ook andere grote kamerplanten zijn een aanwinst. Je hoeft er niet veel van in huis te halen. Is jouw kamer niet zo groot dan kan zelfs één grote kamerplant in een fraaie pot al sfeerverhogend zijn, een "ornament" zoals Rob de tuinman zou zeggen.

Grote kamerplanten in de hal

Een hal in een woning is vaak een vergeten ruimte. Een mat, een kapstok en een paraplubak en voor de rest niets. Dit kan veel mooier, als je ten minste de ruimte hebt. Een mooie grote kamerplant in de hal, de ontvangstruimte van je woning, zal er zichtbaar door opknappen. Neem een sterke grote kamerplant, want een hal heeft wellicht te maken met wat tocht onder de voordeur door, of door de brievenbus. Vaak zit er een raam naast de voordeur, heb jij dat ook, dan zal de grote kamerplant zich er best thuis voelen. In een donkere hal kun je beter geen grote kamerplant zetten.

Grote kamerplanten in de living

Grote kamerplanten zijn de finishing touch voor de living. Je brengt met grote kamerplanten gezondere lucht en sfeer in huis, dus naast mooi zijn grote kamerplanten ook nog eens goed voor je gezondheid. Schenk aandacht aan de juiste plaats voor de nieuwe kamerplanten. Sommige grote kamerplanten willen het liefste voor het raam, veel licht en zon. Er zijn echter ook grote kamerplanten die een plaats in het midden van de living prefereren en geen voorkeur hebben voor direct zonlicht. Lees de productinformatie en koop de juiste grote kamerplanten. Zet grote kamerplanten niet op de tocht (en ook andere planten niet). Zorg dat de loopruimte in de living niet wordt gehinderd door grote kamerplanten. Loop je er namelijk vaak tegenaan, dan krijg je lelijke bladeren en het is lastig als de doorgang wordt versperd door planten. Je kunt met grote kamerplanten gezellige hoeken en zitjes maken, daar is verder niet veel voor nodig. Durf weg te laten en laat de grote kamerplanten de blikvangers zijn.

Grote kamerplanten in de zomer

In de zomer leef je graag buiten, als het weer het toelaat. Tijd om ook de grote kamerplanten wat buitenlucht te geven. Zet ze op het terras, maar nooit in de volle zon. Zo kun je in de zomer buiten genieten van de grote kamerplanten. Het stof zal buiten van de planten waaien, je kunt de planten buiten sproeien en ze zien eruit als nieuw. Heb je geen terras? Ook op je balkon kun je de kamerplanten in de zomer plaatsen. Let ook dan op de zon, staat de zon op het balkon, dan dien je de planten daartegen te beschermen door de luifel omlaag te doen of op een andere manier, want direct zonlicht zal je grote kamerplanten verbranden. 

Populaire grote kamerplanten

In het tuincentrum kun je inspiratie opdoen bij het kopen van grote kamerplanten. Het hele jaar door zijn deze volop te koop. Voorbeelden van populaire grote kamerplanten met prachtig blad zijn: croton, dieffenbachia, fatsia japonica (vingerplant), ficus elastica (rubberplant), gatenplant (monstera deliciosa), philodendron scandens, sansevieria, scindapsus.

Grote kamerplanten thuis bezorgen

Je kunt in het tuincentrum inspiratie opdoen en de namen noteren van de planten die je wilt aanschaffen. Online zoek je deze planten op en je kunt ze meestal tegen betaling eenvoudig laten thuis bezorgen. Kijk even naar de verzendkosten, zodat je daardoor niet onaangenaam wordt verrast. Grote kamerplanten kan niet iedereen zelf vervoeren, dus thuis laten bezorgen is ideaal. Het is uiteraard ook mogelijk dat jouw tuincentrum ook planten thuis bezorgt, vraag ernaar. Het is namelijk niet fraai als de toppen van de grote kamerplanten afbreken tijdens het vervoeren. Dit kan dus eenvoudiger, maar er gebruik van. Je kunt ook iemand verrassen door een fraaie kamerplant te laten bezorgen met een kaartje uiteraard van de afzender.  

Top 10 grote kamerplanten

 • Lepelplant (Spathiphyllum)
 • Palmlelie (Yucca)
 • Kentia palm (Howea Forsteriana)
 • Philodendron
 • Polyscias
 • Croton (Codiaeum)
 • Olifantsoor (Alocasia)
 • Ficus
 • Vingersboom (Schefflera)
 • Vingerplant (Fatsia japonica)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4605x
Toegevoegd: 04-11-2016 15:06
Gewijzigd: 01-12-2016 17:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!