Sansevieria. Welke soorten zijn er?

Sansevieria. Welke soorten zijn er?

Sansevieria. Welke soorten zijn er? Wie kent haar niet, de Sansevieria. Deze oeroude en ietwat saaie plant is weer helemaal hip en verkrijgbaar in verschillende soorten. Haar minimalistische uitstraling staat in elk interieur. De mooie groene kleur, de gemakkelijke verzorging en de compacte groei, maken de Sansevieria tot een echte allemansvriend(in).

De Sansevieria wordt ook wel vrouwentong genoemd. Dit vanwege de vorm van het blad. Er bestaan ongeveer 70 soorten Sansevieria en ze komen voornamelijk voor in de tropische en subtropische gebieden van de oude wereld (Europa, Afrika en Azië).


 

De Sansevieria heeft veel eigenschappen van een vetplant. De puntige bladeren zijn vlezig, ze kunnen goed tegen (direct) zonlicht, ze hebben dikke wortelstokken en kunnen hierdoor heel goed water vasthouden. Dit betekent ook dat ze gemakkelijke huisgenoten zijn. Een huisgenote met gevoel voor gezondheid, want ze is ook nog eens luchtzuiverend.


 

Voor welke look ga jij? Om deze keuze wat makkelijker te maken zetten wij 8 soorten voor jou op een rijtje, al zijn er dus nog veel meer. Wij hadden ook te maken met keuzestress. 

De Laurentii

Dit is een Sansevieria soort met ook langwerpige bladeren. De bladeren kenmerken zich door een geel/gouden rand aan beide zijden van het blad. Van onder tot boven, waar zij samenkomen in het puntje van het blad. Super ‘zonnig’ met haar look.


 

Sansevieria Zeylanica

Deze soort Sansevieria herken je aan een lang maar smal blad. De achterkant van het blad is iets lichter dan de voorkant. Een echte avonturierster, want aan beide zijden van het blad zie je een soort camouflage patroontje.


 

De Moonshine

Deze Sansevieria heeft ook een lang blad, maar dan een stuk smaller dan de vorige. Het blad is lichtgroen van kleur en bijna effen. Alsof je haar bekijkt in de sprookjesachtige gloed van de maneschijn. 


 

Sansevieria Cylindrica

Deze vriendin is een stuk kleiner dan de meeste van haar soortgenoten. De bladeren zijn kolomvormig. En om de keuze nog moeilijker te maken… De Cylindrica is er met een effen of een gevlekt blad. Je kunt ze ook gewoon allebei nemen natuurlijk.
 

De Masoniana

Deze Sansevieria vind je in verschillende varianten, zoals de ‘Congo’, de ‘Victoria’ of de ‘Variegata’. De bijnaam is Whale Fin plant. Nu hebben wij nog nooit een walvis in het echt gezien, maar het lijkt er toch echt op!


 

Sansevieria Bacularis

Ook wel bekend als de ‘Mikado’. Die bijnaam dankt deze Sansevieria aan de lange, dunne, puntige bladeren. Een nogal stekelig typje dus. De bladeren zien er wat gevlekt uit, van een diep groene tot een haast witte kleur. 


 

Sansevieria Francisii

Ook deze Sansevieria soort heeft wat smallere bladeren. Deze bladeren blijven wel vrij kort en groeien een beetje warrig door elkaar. Geen zin in een rechte, statige Sansevieria? Dan is dit een prima keuze!


 

De Hahnii

Een leuke en speelse Sansevieria. De Sansevieria Hahnii heeft brede bladeren en groeit om zichzelf heen. Ze oogt hierdoor nogal ‘gezellig’. Er zijn verschillende soorten van deze beauty, met ieder een eigen patroon op het blad.


 

Dan nog even wat weetjes:


 

  • De Sansevieria kan bloeien als kamerplant. Het is alleen beter om de bloemen te verwijderen en de energie van jouw plant te besparen. Als ziet het er wel heel tof uit. 

  • Sansevieria's zijn licht giftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet van eten of op knagen/bijten. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Neem bij inname, of bij twijfel, contact op met de huis-/dierenarts.

  • De Sansevieria heeft zelden last van ziektes. Mocht je toch ongewenste gasten aantreffen, zoals de luis, dan zijn deze gemakkelijk met een straaltje water van het blad te spoelen.  

  • Te veel water is dodelijk voor deze groene vriendin. 


Knap, onverwoestbaar, altijd eentje die bij je past, gemakkelijk in de omgang en met liefde verwaarlozen is toegestaan. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: evelien85
Aantal keer gelezen: 2132x
Toegevoegd: 18-09-2021 14:56
Gewijzigd: 20-09-2021 16:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!