groene tuin in de herfst

Meer groen in de herfst

groene tuin in de herfstWil je in de herfst graag meer groen in je tuin? Een goede reden om daarmee aan de slag te gaan. In dit artikel kom je namelijk te weten hoe je in de herfst meer groen in je tuin kunt hebben.

Hoe realiseer ik meer groen in de herfst in mijn tuin?

Als je aan de herfst denkt dan zie de kleuren rood, oranje, kastanjebruin, bruin en geel voor je, de bladverkleuring van de meeste bomen en bladverliezende struiken en (vaste) planten. De kleur groen hoort meer bij de zomer. Toch kun je dit beïnvloeden. Wil jij in de herfst meer groen in je tuin dan kan dat. Je snoeit gewoon wat minder ingrijpend, waardoor de groenblijvende struiken, bomen en planten wat duidelijker aanwezig blijven en je kunt meer groenblijvende vaste planten, struiken en of bomen in je tuin zetten.

Je kunt denken aan skimmia, buxus, pieris (bont blad), cotoneaster, aucuba (geel met groen), erica (heide), gaultheria, hebe, juniperus, lavendula (grijs blad), mahonia, pachysandra (grondbegroeiing), rhododendron, taxus en zo zijn er nog veel meer groenblijvende planten, struiken of bomen te vinden. Ga op zoek in het tuincentrum en kijk wat jij leuk vindt, een boom, een struik, een vaste plant. Welke bladvorm wil je, mogen het naast planten met groenblijvend blad wellicht ook planten met grijs blad zijn? Heb je een bepaalde bedoeling met groenblijvend blad in de herfst? Misschien wil je graag bloemstukjes maken in de herfst. Kies dan voor stevig groen blad, dat je goed in de oase kunt steken en voor blad dat lang mooi blijft.

Kortom: voor meer groen in de tuin in de herfst kun je het volgende doen:

  • Plant meer groenblijvende struiken, bomen en (vaste) planten
  • Snoei minder in de herfst, wacht totdat het lente is
  • Plaats leuke tafelstukjes op je terrastafel of zet bloemstukken in je tuin op een verhoging, zodat het een blikvanger wordt. Tip: Je kunt ook een bladstuk maken, dat wil zeggen het combineren van diverse groene bladeren, of één soort blad. Bijvoorbeeld blad van aucuba staat prachtig, een bloemstuk zonder bloemen! Uiteraard kun je er andere herfstproducten bij gebruiken om er een herfststuk van te maken. Zoek een plaats die je vanuit huis kunt zien om er optimaal plezier van te hebben.

Bezoek het tuincentrum

In het voorjaar zijn tuinliefhebbers druk bezig in hun tuin om deze na een lange winter weer keurig in orde te maken. Een bezoek aan het tuincentrum zal dan zeker ook op de planning staan, op zoek naar struiken, bomen en planten. Wat is er nieuw op de markt gekomen? Het is gezellig om een tuincentrum te bezoeken, vaak kun je er een kopje koffie drinken.

  • Ondertussen bedenk je welke struiken, bomen of planten je gaat kopen om meer groen in de herfst in je tuin te krijgen. Tuinieren is namelijk altijd vooruit kijken naar een volgend seizoen, uiteraard moet je niet vergeten om ook te genieten van het moment.
  • Wil je meer groen in de herfst dan zul je groenblijvende planten, struiken en/of bomen al eerder moeten aanplanten. Het tuincentrum laat zien wat er allemaal te koop is, maar ook online kun je terecht en zie je het reuze aanbod aan planten, struiken en bomen met een productomschrijving erbij. Wil je meer groen in je tuin in de herfst zoek dan op groenblijvende vaste planten, struiken en bomen en je krijgt ontzettend veel mogelijkheden te zien.
  • Tevens krijg je het advies hoe en waar je de plant het beste kunt zetten. Zoals in het voorjaar kun je ook in de herfst inspiratie opdoen in het tuincentrum bij je in de buurt of online. Je ziet andere planten dan in het voorjaar. Laat je inspireren door de laatbloeiende heide, de helleborus en andere winterbloeiende planten, die in het tuincentrum eerder bloeien dan bij jou in de tuin (planten komen vaak uit een kas). Het werken in en genieten van je tuin sluit je niet af als de herfst begint. Een tuin kun je het hele jaar door beleven. Alle jaargetijden hebben hun charme! Leef in je tuin, geniet van je tuin ook als het wat frisser wordt. "De winter duurt zo lang", dat hoor je de mensen om je heen vaak zeggen. Heb jij echter het geluk dat je een tuin bezit, dan hoef jij je niet binnen op te sluiten totdat de lente begint. Dat hoeft echt niet! Er is volop te doen en te beleven in de tuin ook na de zomer. Geniet met een jas aan van groen in de herfst dat er voldoende te vinden is.
  • Mis jij groen in de tuin of vind je dat er meer groen moet zijn in de herfst in je tuin, aan de slag….
  • Er is voldoende te koop, kijk bij groenblijvende planten, struiken en bomen en kies wat jij in je tuin wil zetten. Wil je geen leeg terras , laat die tafel staan en zet er een mooie bak met takken op, of knip wat takken af voor binnenshuis. Bezig in de tuin en je zult ook die laatste roos in de knop zien, de prachtige herfstkleuren enz.
  • Genieten is kijken en nog eens kijken wat de natuur je te bieden heeft. En je helpt om de juiste planten in de tuin te zetten door ook in de herfst wat meer groen te zien. Laat je niet tegenhouden omdat de naam van het seizoen zegt dat de zomer voorbij is. Geniet het hele jaar van je tuin en de buitenlucht, goed voor de tuin, goed voor je lichamelijke en geestelijke conditie.
  • Let maar eens op hoe anders een dag begint als je een rondje door je tuin hebt gemaakt en allerlei plannen hebt om een bepaalde plant toe te voegen, waar je heel blij van wordt. Genieten van je tuin, het hele jaar door, het kan echt!

Minder snoeien

Wil je meer groen in je tuin, ook in de herfst en de winter dan kun een paar dingen doen: je snoeit de groenblijvende planten niet of minder ingrijpend en je plant meer groenblijvende struiken, bomen en of planten. Laat de laatste uitgebloeide bloemen aan de plant zitten, zo ook de knoppen die waarschijnlijk niet meer open zullen gaan. Het resultaat daarvan is dat de tuin er in de herfst en winter niet zo kaal bij ligt, maar ook dat er veel vogels jouw tuin komen bezoeken om te kijken of er iets eetbaars te vinden is. En wat te denken van dauw en sneeuw die op de uitgebloeide bloemen of knoppen ligt? De tuin kan er in de herfst en winter ook prachtig uitzien. En voor meer groen in de herfst moet je de juiste planten aanschaffen en niet te rigoureus te snoeien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2387x
Toegevoegd: 30-06-2016 10:10
Gewijzigd: 18-07-2016 23:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!