druif snoeien op wijngaard

Druiven snoeien: wanneer, hoe en snoeitips!

druif snoeien op wijngaardWanneer je druiven wilt snoeien, moet je rekening houden met een aantal zaken. Je kan bijvoorbeeld niet in elk seizoen de druif snoeien. Om druiven verantwoord te snoeien, moet je bepaalde kennis hebben. Deze kennis vind je hier.

De druivenplant

De druivenplant wordt door vele Nederlanders erg geliefd. Wie wil er nu niet heerlijke druiven uit de eigen tuin? Bovendien is de druif een prachtige plant, die mooi over bijvoorbeeld een pergola heen kan worden geleid. Het voordeel van de druif is dat deze plant eigenlijk in elke tuin wel kan worden gepland. Druiven worden al duizenden jaren gekweekt en dat is niet gek, uit druiven worden de heerlijkste wijnen gemaakt. De Romeinen staan bekend om hun wijndrinkgedrag. Druiven waren voor de Romeinen bovendien de ultieme lekkernij. Heel lang werden er in Nederland en België ook druiven geteeld, maar de afgelopen decennia gebeurt dit vooral in Frankrijk en warmere landen. De laatste jaren lijken de druiventelers echter ook terug te keren in Nederland en België.

Druiven planten

Voordat je de druif gaat planten, moet je de plant natuurlijk eerst aanschaffen. Wanneer je een druif gaat kopen, moet je erop letten dat de druivenplant voldoende wortels heeft. Zonder voldoende wortels is het voor de druif veel moeilijker om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. De vochtopname gaat immers veel moeilijker. Verder moet je erop letten dat er geen ziektes of schadelijk ongedierte op de plant zitten. Koop in zo'n geval de plant liever ergens anders.

Wanneer de plant is aangeschaft, moet hij worden geplant. De druivenplant is een krachtige plant, heel veel eisen stelt hij dan ook niet aan zijn omgeving. Om zoetere druiven te krijgen, is het aan te raden om de plant in de zon te plaatsen. Aan de grondsoort stelt de druif niet al te veel eisen, hoewel het wel zijn voorkeuren heeft. Een druif op een hele zure bodem zal lastig zijn, hoewel het mogelijk is. Ook als de waterdoorlaatbaarheid te hoog of te laag is, zal de druif moeite hebben met overleven. Om een zure bodem toch geschikt te maken voor de druif, kan je kalk strooien. Kalk zal de zuurtegraad verlagen en bovendien de ontwikkeling van de wortelen bevorderen. Wanneer de bodem geheel ongeschikt lijkt te zijn, als er bijvoorbeeld veel grind in de bodem zit of wit zand, dan kan ervoor gekozen worden om tuinaarde aan te schaffen. Graaf dan een ruime kuil uit, de druif heeft een groot wortelnetwerk. Wanneer de druif in het de grond geplaatst wordt, moet ervoor gezorgd worden dat de grond rondom de plant los zit. Zo kan de druif zich gemakkelijk wortelen. Om de grond losser te maken, moet je de grond omspitten. De druif staat het liefste volledig in de zon en een beetje in de wind. Als de druif niet in de volle zon staat, zal de plant veel minder snel groeien. Wind gaat schimmels, waar druivenplanten vaak last van hebben, tegen. Wanneer je een druif gaat planten, kan je het beste aan het begin regelmatig het onkruid weghalen. Onkruid neemt namelijk belangrijke voedingsstoffen uit de aarde weg. Wanneer de druif voornamelijk voor de vruchten gehouden wordt, moet er extra rekening gehouden worden met een aantal zaken. Natuurlijk zijn onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen erg af te raden als u de druiven voor eigen consumptie gebruikt. Gebruik daarom natuurlijke bestrijdingsmiddelen of laat bestrijdingsmiddelen helemaal weg als het mogelijk is. Bij druiven is het natuurlijk erg belangrijk dat de vruchten zoet zijn, om dit te bereiken moet de druivenplant voldoende zon krijgen. Bovendien is het belangrijk dat de druif goede voedingsstoffen krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat het goede druivensoort gekozen wordt. Een aantal geschikte soorten voor consumptie:

  • Bianca, een witte druif met pit. Prima voor consumptie, hoewel de pit een hinder kan vormen.
  • Boskoop Glory, een blauwe druif met pit.
  • Lakemont, een witte druif zonder pit.
  • Eddy's Blue Wonder, een blauwe druif zonder pit.
  • Vanessa, een rode druif zonder pit.
Naast bovenstaande rassen zijn er ook andere geschikte rassen. De bovenstaande rassen zijn lekkere druiven die niet al te moeilijk zijn om te houden. Bovendien zijn deze soorten prima verkrijgbaar, wat natuurlijk ook belangrijk is.

Wanneer de druif snoeien

Druivenplanten hebben een hele sterke sapstroom. Door deze snelle stroming worden alle delen van de plant voorzien van de nodige voedingsstoffen. Voor het snoeien kan dit echter erg onhandig zijn. Wanneer men bijvoorbeeld in de lente zou gaan snoeien, dan zal de plant hevig gaan bloeden. Wanneer er enthousiast wordt gesnoeid, kan dit tot uitdroging leiden. Dit kan voor de plant de dood tot gevolg hebben. Om deze reden kan je het beste tussen half december tot midden januari snoeien. Gedurende de winter is de sapstroom van de plant veel trager, waardoor het vochtverlies veel beperkter is. Nog steeds bloedt de plant, dat is volkomen normaal. De plant kan zichzelf prima herstellen. Bij temperaturen onder de -4 graden moet je niet gaan snoeien. Als je dit wel zou doen, vriezen de wonden in. Omdat het een aantal dagen duurt voordat de druivenplant herstelt is, moet je kijken naar de weersvoorspellingen. Snoei niet als de temperatuur in de komende twee dagen onder de -4 graden komt.  Eventuele dode scheuten zouden wel gedurende de zomer af kunnen worden geknipt. Bladeren en toppen kunnen ook al in augustus af geknipt worden, dit zou zelfs voor nog sappigere druiven kunnen zorgen.

Hoe de druif snoeien

Het correct snoeien van de druif is erg belangrijk. Wanneer er niet of te weinig gesnoeid wordt, zal de plant waarschijnlijk op een ongewenste manier groeien. Wanneer je telkens voldoende ruimte creëert door jaarlijks voldoende te snoeien, zal de druif gezonder blijven, meer druiven afgeven en bovendien er mooier uitzien. Volg de volgende stappen, en ook jouw druif zal er volgend jaar weer prachtig bijstaan.

Bij de druif kan je onderscheid maken tussen ranken en scheuten. Ranken zijn eigenlijk de hoofdtakken van de plant, de scheuten zijn aftakkingen. Je kan zelf de ranken bepalen van de plant, zo kan je kiezen hoe de plant zich vormt in de loop van de jaren. Er bestaan allerlei snoeivormen:

  • de parapluvorm, waarbij de plant een kale stam tot wel 90 cm hoog heeft. De scheuten die bovenaan de plant zitten, hangen naar beneden. Hierdoor lijkt de plant op een paraplu.
  • de Guyot snoeiwijze, waarbij veel verdikkingen niet worden gesnoeid. Wanneer voor deze snoeiwijze gekozen wordt, zal de opbrengst hoger zijn. De kwaliteit van de vruchten zal vaak achteruit gaan.
  • de struikvorm, waarbij de scheuten warrig door elkaar zitten. Deze vorm vereist veel minder onderhoud.
  • de bekervorm, waarbij de bovenste scheuten omhoog worden geleid, in de vorm van een beker.
  • de Cordon snoeiwijze, waarbij er een afsplitsing plaatsvindt. De scheuten worden hier redelijk kort afgeknipt, waardoor er jaarlijks nieuwe scheuten met druiventrossen zullen ontstaan. 

Je kunt zelf een keuze maken uit één van deze snoeivormen en hiermee rekening houden tijdens het snoeien. De algemene snoeiwijze voor een gezonde druivenplant leggen we nu uit. Tussen de ranken moet er een minimale afstand van 50 centimeter zijn. Bij de scheuten moet je kijken naar de dikte. Scheuten die een doorsnede van een halve centimeter of minder hebben, kan je compleet wegsnoeien. Tussen de grotere scheuten moet een afstand zijn van ongeveer 20 centimeter. De scheuten die op minder dan 20 centimeter afstand van elkaar zijn, kan je meteen wegsnoeien. Als je deze stappen gevolgd hebt, volgt het moeilijkere gedeelte. Van de overgebleven scheuten moet je nu telkens de tweede of derde verdikking opzoeken. Aan deze verdikking groeien meestal nieuwe scheuten of bladeren. Knip alles achter de verdikking weg. Als het erg moeilijk is om deze verdikkingen te vinden, kan er ook gekozen worden om ongeveer tien centimeter vanaf de rank de scheut af te knippen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Olivier
Aantal keer gelezen: 5768x
Toegevoegd: 19-03-2016 08:15
Gewijzigd: 19-03-2016 23:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!