zaden zonnebloem

Zonnebloemen zaaien, tips

zaden zonnebloemVind jij zonnebloemen mooi door de hoogte die ze kunnen bereiken? Tijd om zonnebloemen te zaaien, in potjes in de keuken op zolder of in je kas, waardoor er straks genoten kan worden van deze prachtige bloem met een mooi hart, in diverse kleuren. Misschien heb je nog wat tips nodig om er voor te zorgen dat je prachtige bloemen krijgt. Het is namelijk niet zomaar een bloem die je gaat zaaien! Lees ze hier!

Zonnebloemen

Als je in het voorjaar zonnebloemen wil gaan zaaien dan moet je weten dat je een plant gaat zaaien die eenjarig is. Zonnebloemen heb je in verschillende hoogtes, zonnebloemen kunnen tussen de 50 centimeter en 400 centimeter worden. Je kunt een zonnebloem wel een opvallende bloem noemen, zonnebloemen vallen ook onder de snijbloemen. Heb je de zonnebloem op tijd gezaaid dan zal deze in juli kunnen bloeien. De bloem van een zonnebloem kan wel 30 centimeter in doorsnee worden. Als je aan de stengels van de zonnebloem gaat voelen zul je merken dat deze erg ruw en behaard zijn. Voel je aan de bladeren van een zonnebloem dan is het net zo als bij de stengels, daarbij zijn de bladeren ook nog kleverig.

Zonnebloemen zaden

Laat je de zonnebloemen helemaal uitgroeien dan zie dat er zich zaad ontwikkelt. Wil je het volgend jaar de zaden weer gaan zaaien dan moet je de bloemen afknippen en op een plaats hangen waar het luchtig is. Je moet er ook voor zorgen dat de plaats waar je de zonnebloem neer gaat hangen een droge warme plaats is, ook moet je de zonnebloem omgekeerd ophangen en laten drogen. Leg jij de zonnebloem zomaar weg, dan zullen ze wegrotten, dus enige zorg is nodig.

Zonnebloemen zaaien

Ga je het zaad van de zonnebloem zaaien dan moet je dit doen op een plaats waar veel zon staat. Als de temperatuur niet meer lager wordt dan 10 graden kun je de zonnebloemzaden rechtstreeks buiten in de grond zaaien.

 • De zaaitijd van een zonnebloem moet je aanhouden rond de maanden april/mei.
 • Als je zonnebloemen gaat zaaien dan leg je drie zaadjes bij elkaar in een gaatje, de gaatjes moet je 20 centimeter van elkaar houden.
 • Je legt de zaadjes ongeveer 2 tot 3 centimeter diep in de grond en drukt ze zachtjes aan, voordat je ze onderstopt met potgrond.
 • Als je de zonnebloemen hebt gezaaid moet je ze goed nat houden, je moet de grond nat houden tot je het plantje boven de grond ziet komen, dit kan al na 14 dagen gebeuren.
 • Zie je dat er na een week of drie zwakke plantjes tussen staan dan moet je deze weghalen, de afstand tussen de zonnebloemen moet ongeveer 40 centimeter worden.
 • Als de zonnebloemen erg in de wind komen staan moet je voor wat beschutting zorgen.
 • Je kunt zonnebloemen ook vroeger in het jaar zaaien bijvoorbeeld in potten, je moet de plantjes voordat je ze buiten gaat planten dan wel eerst afharden (bij goed weer overdag naar buiten en in de avond weer binnen halen).

Groeiende zonnebloemen

Als de zonnebloem aan het groeien is en je ziet dat hij wat schuin gaat hangen moet je deze wel stevig ondersteunen. Als je droge maanden tijdens de bloei hebt dan moet je zeker meer water gaan geven aan de zonnebloem, hiermee verleng je de bloei van de bloem. Je hoeft de zonnebloem niet extra te bemesten, maar als je ze wat extra kalium geeft zal de zonnebloem zeker mooier en langer bloeien. Is de zonnebloem uitgebloeid dan kun je hem gewoon gelijk met de grond afknippen. Wat betreft het ongedierte waar je op moet letten bij zonnebloemen is het alleen de slak die bij de zonnebloem op bezoek komt.

Leuke weetjes over zonnebloemen

 • Als je zonnebloemen hebt gezaaid en deze staan in bloei en je gaat er op letten dan zul je zien dat de bloem op zonnige dagen van oost naar west draait, de bloem draait met de zon mee.
 • Als het donker wordt zal de bloem weer terug gaan naar de oostelijke stand.
 • Dat de zonnebloem kan draaien komt door een flexibel segment, dat je kunt vinden onder de bloemknop.
 • Als je ziet dat de zonnebloem is geopend, zal dit segment gaan verstijven en blijft de bloem in de oostelijke stand staan.
 • Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig.
 • Je kunt de zonnebloemen zaaien vanaf april. Als je snel resultaat wil dan kun je ze eerst binnen zaaien en dan later buiten uitplanten op een zonnige plaats.
 • Zorg dat je de zonnebloemen tegen slakken gaat beschermen, want slakken zijn dol op jonge planten.
 • Als de zonnebloemen erg groot worden, kun je ze maar beter ondersteunen zodat ze niet omvallen, omwaaien.
 • De eerste zonnebloemen kun je vanaf juli verwachten. Ze kunnen dan bloeien tot de eerste nachtvorst.
 • Als je zonnebloemen plant, dan komen hier bijen, vlinders en hommels op af. De vogels en eekhoorns zullen er op afkomen wanneer de zaden rijpen.
 • Je kunt een uitgebloeide zonnebloem binnen laten drogen en in de winter buiten plaatsen, de vogels hebben het dan nodig en zijn er dol op!

Zonnebloemen verschillende kleuren

Er bestaan verschillende kleuren zonnebloemen:

 • Helianthus ‘Florenza’, dit is een roodbruine bloem met een gele rand, de hoogte is ongeveer 120 cm.
 • Helianthus ‘Ring of Fire’, deze bloem is geel met een roodoranje hart, goed vertakkend, het is een mooie snijbloem, de hoogte is ongeveer 120 cm.
 • Helianthus ‘Giant’, ideaal voor als je mee gaat doen aan een wedstrijd wie-kweekt-de-hoogste-zonnebloem, de hoogte is ongeveer 250 cm.
 • Helianthus ‘Baby Face’, deze is geschikt voor potten, de hoogte is ongeveer 60 cm.
 • Helianthus ‘Black Magic, dit zijn bijna zwarte bloemen, het is ook een goede snijbloem, de hoogte is ongeveer 150 cm.
 • Helianthus ‘Ruby’, dit zijn robijnrode bloemen, het is een goede snijbloem, de hoogte is ongeveer 150 cm.
 • Helianthus ‘Italian White’, dit zijn bijna witte, crèmekleurige bloemen, ze zijn fijn vertakt, het is ook een goede snijbloem, de hoogte is ongeveer 150 cm.

Let goed op, wanneer je wil voorkomen dat er wortelschade optreedt, kun je de zonnebloempitten het beste buiten zaaien. Het direct buiten zaaien van de zonnebloempitten kan vanaf midden mei, de kans op vorst is dan minder groot. Als je ze dan zaait, dan heb je de grootste kans op grote en gezonde zonnebloemen. Als je wel binnen wil zaaien, dan kun je maar beter een turfpotje gebruiken, dit kun je buiten dan namelijk mee uitplanten en het jonge plantje kan, zonder stoppen door het verplanten, doorgroeien. Van zonnebloemen heb je veel plezier, zowel binnen in de vaas als buiten in de tuin als blikvanger. Het steunen van de bloemen kan weleens wat moeilijk zijn, gebruik vanaf het begin goed en stevig materiaal om de plant te ondersteunen. Zet je de hoge zonnebloemen met stevige stengel in een vaas dan heb je een grote, stevige, brede vaas nodig die de bloemen kan dragen. De erg grote en zware zonnebloemen staan mooi in een pot of vaas, die je op de grond plaatst.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 9514x
Toegevoegd: 02-02-2016 06:44
Gewijzigd: 20-03-2016 20:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3517 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!