De Beukenhaag uniek en populair

De Beukenhaag: uniek en populair

De Beukenhaag uniek en populairDe beukenhaag is een populaire plant. Meestal wordt de beukenhaag geplant als schutting. Dat komt door alle voordelen die deze plant met zich meebrengt. Hij groeit snel en hoog, is makkelijk in onderhoud en in de herfst en winter verliest hij geen bladeren. Ideaal om de beukenhaag als afscheiding tussen jou en je buren te gebruiken.

Een beukenhaag planten als schutting

Een beukenhaag planten en gebruiken als schutting of heg om privacy te creëren zien we veel in Nederland. De beukenhaag groeit in de juiste omstandigheden snel, dit kan wel 50 centimeter per jaar zijn. Het is een plant die geen vervelend onkruid achterlaat bij jou of jouw buren. Hij blijft netjes op zijn plaats. 

Om een mooie rij van beukenhagen te maken, kun je kiezen uit een enkele of een dubbele rij. Bij een dubbele rij heb je sneller een volle en grote heg. Bij het planten van een beukenhaag, dien je rekening te houden met de grootte van de plant. Hoe groter, hoe meer ruimte je tussen de planten moet laten. Een dichte heg zit ‘m namelijk niet in de dichtheid van de haag, maar in hoe vaak je deze snoeit. Het beste is om één tot twee keer per jaar de heg te snoeien. 

Wanneer je kiest voor een beukenhaag als schutting, heeft het even de tijd nodig voordat je geniet van volledige privacy. Omdat de plant tot 50 cm per jaar groeit, valt de wachttijd erg mee. Als je een dubbele rij plant, heb je nog eerder profijt van een dichte beukenhaag. Bij een dubbele rij kun je bijvoorbeeld de groene en de rode beukenhaag afwisselen. Dat geeft een kleurrijk en speels effect aan je tuin. Nog een leuk voordeel van een beukenhaag als schutting: het trekt vogels aan en maakt de tuin daarmee erg gezellig. 

De verschillende soorten beukenhagen

Er zijn verschillende soorten beukenhagen. De meest bekende is de groene beukenhaag. Je komt ‘m vaak tegen in achter- en voortuinen als schutting en langs de weg. De beukenhaag behoudt het hele jaar door zijn blad en dat maakt het onderhoud erg makkelijk. Daarnaast biedt het gedurende alle seizoenen volledige privacy. Iedere plant is uniek en zo ook de verschillende soorten beukenhagen. Hieronder bespreken we ze.

De groene beukenhaag

Een stabiele plant die iedere tuin voorziet van een gezellige look, dat is de groene beukenhaag in een notendop. Het is een populaire plant die meestal als tuinafscheiding wordt gebruikt. De groene beukenhaag zorgt in de zomer voor verkoeling, omdat het warmte opneemt. Omdat het een hoge heg is, geeft de haag ook schaduw. Vogels vinden het heerlijk om te vertoeven in deze groene plant. Ze nestelen en verschuilen zich in de dichte bladeren. Zo geniet je niet alleen van privacy in de tuin, maar ook van tsjilpende en fluitende vogels.  




De Rode beukenhaag

De rode beukenhaag wordt minder geleverd dan de groene beukenhaag. Dat maakt deze plant wat minder doorgaans. Daardoor is het planten van een rode beukenhaag wat duurder. Maar dat is hij meer dan waard. De rode beukenhaag heeft, zoals de naam al verklapt, een hele mooie rode kleur. Meestal is de kleur van het blad diep en donkerrood. Het voordeel daarvan is, dat de rode beukenhaag zich onderscheid van andere planten en een vrolijke toevoeging is aan de tuin. Net als bij de groene beukenhaag, trekt de rode variant vogeltjes aan. Een groot verschil met zijn groene broer is echter dat de bladeren in de herfst en winter verdorren. Dat komt door de rode kleur. Let wel, ook de rode beukenhaag is bladhoudend, wat betekent dat de bladeren er niet afvallen. In de lente is de rode beukenhaag weer springlevend. 

Haagbeuk

Nu denk je misschien: alleen de woorden zijn omgedraaid, dus het verschil zal wel meevallen. De haagbeuk verschilt echter veel van de rode en groene beukenhaag. Daar waar zij broers van elkaar zijn, is de haagbeuk eerder een neef. Dit komt, omdat de haagbeuk in andere omstandigheden tot zijn recht komt. De haagbeuk kan geplant worden in zware grond of kleigrond. Dat kan bij een rode of groene beukenhaag niet zo makkelijk. De haagbeuk heeft heldergroene bladeren waar je de hele lente en zomer van geniet. Anders dan bij zijn neefjes, valt in de herfst en winter het blad van de haag.

Jouw beukenhaag en het onderhoud

Bij elke plant komt onderhoud kijken. Zo ook bij de beukenhaag. Echter, het onderhoud van een beukenhaag is erg simpel. Doe je dit goed, dan kan jouw beukenhaag wel zestig jaar lang mee gaan. Het is erg belangrijk dat de beukenhaag één keer per jaar wordt bemest. Dit kan ook verdeeld worden over twee keer jaar. Wanneer je de beukenhaag gaat snoeien, doe dit dan in de schaduw. In de felle zon verbranden de bladeren en dat is zonde. Snoeien doe je het beste één tot twee keer per jaar. Zo blijft de beukenhaag mooi dicht en geniet je van een volle heg en optimale privacy. Uiteraard heeft ook de beukenhaag water nodig om te overleven. In Nederland worden de zomers steeds warmer en droger. Dat betekent dat we beter op onze planten in de tuin moeten letten. Beregen de beukenhaag in de drogere periodes om hem te voorzien van een lang en gezond leven.

Do’s en don’ts van een beukenhaag

De do’s en don’ts van een beukenhaag hangen af van een aantal factoren, zoals het soort beukenhaag, de grootte en de grond. 

Het planten van een rode of groene beukenhaag gaat op dezelfde manier. Je plant de haag vanaf half of eind oktober met blote wortel. De grond die het meest geschikt is voor de beukenhaag: een open en luchtige grond. Bij een natte of kleigrond, is het planten wat ingewikkelder. Zo dien je eerst de grond te mixen met bemeste tuinaarde of compost. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw groene of rode beukenhaag goed en snel groeit, is bemesten ook goed bij open en luchtige grond. Op die manier is er altijd een goede basis voor jouw beukenhaag.

Wat verder belangrijk is bij het planten van jouw beukenhaag: de wortels op een goede manier bewaren voordat de haag de grond in gaat. Zet de wortels in de schaduw en uit de wind. Leg de wortels nooit in een bak met water, dat lost de natuurlijke schimmels op waardoor de plant niet meer goed groeit. Wanneer de beukenhaag de grond in gaat, spuit je de wortels even nat. Nu heb je jouw rode of groene beukenhaag succesvol geplant. Geniet ervan!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 806x
Toegevoegd: 14-11-2022 13:08
Gewijzigd: 16-11-2022 10:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!