Snoeiwerken zelf uitvoeren: hoe begin je daaraan?

Snoeiwerken zelf uitvoeren: hoe begin je daaraan?

Snoeiwerken zelf uitvoeren: hoe begin je daaraan?De tuin is een heerlijke plek om te genieten van het mooie weer. Maar je hebt er wel wat onderhoudswerk aan. Je moet bijvoorbeeld het gras maaien, onkruid verwijderen, enzovoort. Ook het snoeien van bomen, heggen en struiken is een belangrijke taak om je tuin er piekfijn te laten uitzien. In dit artikel gaan we dieper in op de reden om te snoeien, wat je nodig hebt en wanneer je elke plantensoort het beste snoeit.

Wat is het nut van snoeien?

De voornaamste reden om planten te snoeien is om hun groei te vertragen. Denk bijvoorbeeld aan een haag in Portugese laurier. Wanneer je die niet snoeit, zou ze veel te breed en hoog worden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de planten deels over een wandelpad hangen waardoor de doorgang erg smal en moeilijk wordt. Met een flinke snoeibeurt blijft alles op de juiste plaats.

Daarnaast zijn snoeiwerken nuttig om bomen, struiken of hagen model te geven. De buxusplant is hier een mooi voorbeeld van. Die wordt in allerlei vormen geschoren, van eenvoudige bollen tot complexe ontwerpen. Het helpt dus om de uitstraling van je tuin te bepalen, tenzij je houdt van een verwilderde look.

Tenslotte helpt het snoeien om planten gezond te houden. Door dode takken te verwijderen maak je de plant opnieuw sterker. Bij andere soorten zal een snoeibeurt het groeien stimuleren. Let wel op: soms zorgt het overdadig verwijderen van bladeren of takken voor een negatief effect. Wees dus voorzichtig. Ga niet te drastisch te werk.

Wat heb je nodig om te snoeien?

Of je nu een auto schoonmaakt of een terras aanlegt, ook bij het snoeien van planten gaat het werk veel sneller met het juiste materiaal. Hieronder vind je een lijstje van alle benodigdheden. Tip: heb je dit gereedschap niet zelf in huis, stap dan naar een verhuurfirma in de buurt, of vraag aan familie of vrienden of hun materiaal te lenen.

1. Draag de juiste veiligheidsuitrusting

Snoeien is niet zonder gevaar. Daarom raden we aan om een veiligheidsbril en gehoorbescherming te dragen tijdens de werken. Een paar veiligheidshandschoenen is ook geen overbodige luxe. Verder heb je nog stevige werkschoenen met een stalen tip nodig die voldoende grip bieden. Bij het snoeien van bomen - vooral bij het verwijderen van grote, zware takken - draag je best een veiligheidshelm.

2. Plaats een stevige ladder

Soms moet je snoeiwerken op hoogte uitvoeren. Gebruik hiervoor een ladder die je op een stabiele ondergrond plaatst. Is de grond of het gras een beetje nat en zakt je ladder weg? Leg er dan een houten plank onder. Vraag desnoods aan iemand om de ladder vast te houden wanneer je aan het werken bent, zodat je niet naar beneden dondert. Werken op extreme hoogtes laat je misschien best over aan een vakman.

3. Gebruik snoeigereedschap

Uiteraard mogen we het snoeigereedschap niet vergeten. Er zijn verschillende gereedschappen, afhankelijk van het soort plant dat je wil aanpakken. Bijvoorbeeld:

  • Heggenschaar - dit gereedschap heeft lange messen om bladeren te snoeien. 
  • Buxusschaar - een kleinere versie van de heggenschaar die veel gebruikt wordt om buxus vorm te geven
  • Boomzaag - wanneer je slechts een handvol takken moet verwijderen, kan je een manuele boomzaag gebruiken
  • Kettingzaag - een gemotoriseerde zaag die perfect geschikt is voor dikke takken of stammen
  • Snoeischaar - een kleine schaar om handmatig takken door te knippen
De meeste elektrische gereedschappen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een batterijversie. Handig, want dan zit het verlengsnoer nooit in de weg. Toestellen die een hoog vermogen vragen, zoals kettingzagen, hebben wel een snoer nodig. Een benzinekettingzaag is dan een goed alternatief. Nadeel van dit type is het hogere gewicht, wat vooral tijdens lange werkperiodes voor pijnlijke armen en schouders kan zorgen.
 

4. Voorzie een snoeizak, aanhangwagen of afvalcontainer

Na de snoeiwerken heb je heel wat groenafval. Wie een grote tuin heeft vindt misschien wel een plekje om dit plaatselijk te composteren. Anders moet je naar het milieupark  gaan. Voor kleinere volumes kan je alles in een snoeizak stoppen en in de koffer van je auto vervoeren. Het gebruik van een aanhangwagen is ook erg handig, mits je een trekhaak hebt natuurlijk. Wanneer je enorm veel groenafval hebt, kan je best een afvalcontainer huren. Wanneer die op de openbare weg komt, moet je bij de gemeente de juiste vergunning aanvragen en signalisatie plaatsen. De goedkeuring neemt enkele dagen in beslag. Wees er dus snel bij. Indien de afvalcontainer in je tuin komt, heb je deze vergunning natuurlijk niet nodig.

Wanneer kan ik best snoeien?

Iedere plant heeft een specifieke tijdsperiode om gesnoeid te worden. Hieronder vind je een tijdsindicatie. Controleer steeds de plantenfiche of vraag advies aan je plantenkweker om het juiste moment te bepalen.

Bomen

Fruitbomen, knotbomen en leibomen mag je snoeien in de periode van november tot en met februari. Snoei niet bij regen, omdat de kans op schimmels dan groter is. De zogenaamde ABC-bomen (zoals es, beuk, eik, berk...) mag je alleen in de zomermaanden snoeien.

Heggen

Van zodra de langste dag van het jaar gepasseerd is, mag je heggen snoeien. De reden hiervoor is simpel: dan hebben de planten hun sterkste groei achter de rug. Wil je vroeger in het voorjaar snoeien, dan zal je waarschijnlijk in de herfst nog een tweede snoeibeurt moeten inplannen. Dat vraagt wat meer werk, maar dan is de vorm van je heg uniformer doorheen het jaar.

Struiken

Struiken snoei je in het voorjaar, van zodra er geen vorst meer wordt voorspeld. Anders lopen ze schade op door het vriesweer en kunnen ze sterven (vooral jonge planten).

Wat kost het uitbesteden van snoeiwerk?

Zie je het toch niet zitten om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dat is helemaal geen probleem. Er zijn een heleboel hoveniers in de buurt die je graag helpen met deze klus. Besteed alles uit aan hen of enkel de moeilijkste taken: de keuze is aan jou.

Natuurlijk doen ze dit niet gratis. Een doorsnee hoveniersbedrijf rekent een uurtarief van €35 tot €45 aan. De uiteindelijke kostprijs is dus afhankelijk van de grootte van de tuin. Ook de indeling speelt een rol. Heb je heel veel heggen, struiken en bomen, dan betaal je voor dezelfde oppervlakte meer dan iemand met een heel sobere indeling. Dat komt omdat er simpelweg meer tijd in kruipt.

Snoeiwerken worden soms gecombineerd met het kappen van bomen. Reken op een kost van circa €300 voor kleinere bomen en circa €800 voor de grotere exemplaren.

Nog een tip: vraag meerdere offertes op. De prijzen van hoveniersbedrijven kunnen sterk verschillen, afhankelijk van hun expertise en hun beschikbaarheid de komende maanden. Door meerdere offertes te vergelijken, maak je de juiste keuze. Ook het afsluiten van een jaarlijks onderhoudscontract is op lange termijn vaak voordeliger.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: sandravd
Aantal keer gelezen: 800x
Toegevoegd: 31-05-2022 15:00
Gewijzigd: 02-06-2022 12:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!