coniferen

Groenblijvende planten

coniferenBen je dol op groenblijvende planten? Dan kun je in dit artikel meer informatie vinden over de planten en welke je kunt aanschaffen.

Groenblijvende planten het hele jaar door mooi

In de zomer vallen groenblijvende planten minder op dan in de winter, omdat er rondom deze planten struiken, bomen en zomerbloeiende planten staan.

 • De tuin staat vol met planten met groen of een andere kleur blad.
 • De groenblijvende planten groeien meestal wat langzamer. Houd daarmee rekening als je een plek kiest voor deze planten. Ze verdragen vaak ook minder goed hevige kou, ook daar kun je met het zoeken van een standplaats rekening houden.
 • Groenblijvende planten zijn bijvoorbeeld mahonia struiken met prachtig glanzend blad, laurier, aucuba, hulst met haar prachtige bessen, mooi in kerststukjes en versieringen te gebruiken.
 • Er zijn groenblijvende planten die mooie bloemen voortbrengen, van sommige groenblijvende planten is de bloei zo minimaal en weinig zichtbaar dat je voor de bloei deze planten nooit zult aanschaffen.
 • Maar….er zijn groenblijvende planten waarvan het blad zo speciaal en mooi is, dat de bloei er verder niet toe doet. Deze planten koop je omdat je het blad ervan waardeert. Deze groenblijvende planten kunnen lelijke hoeken van de tuin totaal veranderen.
 • Zorg voor goede grond en wat beschutting in de winter (als de plant dat nodig heeft, lees daarvoor de productinformatie) en je zult heel lang van de groenblijvende planten plezier hebben zonder dat je er veel tijd en aandacht aan hoeft te besteden.

Groenblijvende planten in de winter

In de winter vallen de groenblijvende planten goed op. Zij staan tussen de kale struiken, afgestorven vaste planten en onder of bij kale bomen. Vooral als er sneeuw ligt kun je genieten van deze groenblijvende planten, maar ook de druppels op het blad met een mooi zonnetje erop geven je tuin een fraai aanzicht. Als het flink heeft gevroren moet je voorzichtig met de groenblijvende planten omgaan.

De bladeren kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk breken als ze zijn bevroren. Juist de afwisseling in een tuin van groenblijvende planten met bladverliezende geeft je tuin wat extra. Je ziet met bladverliezende planten de seizoenen in je tuin en dat is heel mooi: het ontstaan van nieuwe knoppen, de lente; vol in het blad en wellicht bloei, de zomer; het verkleuren en het afvallen van het blad, de herfst; de kale takken, de winter. Bij groenblijvende planten heb je dit niet, maar je blijft wel kleur in de wintertuin houden. Je tuin wordt nooit helemaal kaal. Heel fijn ook als je groenblijvende planten hebt staan op een plek waar je anders inkijk zou hebben.

Groenblijvende planten in je tuin

Met groenblijvende planten, zeker als het grote struiken worden, kun je inkijk wegnemen en heb je geen schutting nodig. Heb je last van een winterdip, ook in dat geval kunnen groenblijvende planten je opvrolijken. Er is nog zoveel moois in de tuin te zien als je er maar even de tijd voor neemt. Ook de prachtige kale takken kunnen je verbazen, waarop in de winter bloemen verschijnen. Groenblijvende planten in je tuin mogen niet ontbreken, maar het is de variatie en de combinatie met bladverliezende planten die de tuin aantrekkelijk maken.

Groenblijvende planten op je balkon

Een saai balkon in de winter is helemaal niet nodig. Zet in grote bakken mooie groenblijvende planten. Planten die wat kou kunnen verdragen. Vriest het erg hard dan kun je de groenblijvende planten wat bescherming geven. Houd er rekening mee dat de groenblijvende planten op je balkon veel wind en kou vangen en ook het feit dat ze in potten staan maakt ze meer kwetsbaar. Desondanks kun jij je balkon er gerust mee verfraaien. Vraag in het tuincentrum om advies welke groenblijvende planten het meest geschikt zijn en vergeet ze niet te beschermen tegen strenge vorst. Je kunt ook online groenblijvende planten zoeken en de productinformatie goed lezen. Je kunt dan online een bestelling plaatsen of met de naam van de groenblijvende planten naar het tuincentrum gaan.

Groene kamerplanten

Overwinteren groenblijvende planten

Groenblijvende planten in potten en bakken die vorstgevoelig zijn kun je in je berging of tuinhuis laten overwinteren. Zo af een toe geef je deze groenblijvende planten een beetje water, niet te vaak en niet te veel, want ook de groenblijvende planten kennen een rustperiode.

 • Gevoelige groenblijvende planten die in de volle grond staan hoef je minder snel te beschermen dan wanneer deze planten in potten of bakken staan.
 • Bij strenge vorst is het wel aan te raden om de planten een bescherming te geven als je vorstschade bij de groenblijvende planten wilt voorkomen.
 • Rieten matten of noppen plastic kun je gebruiken ter bescherming, het is vaak de wind die de schade toebrengt. Zorg er bij het gebruik van plastic voor dat de binnenkant niet nat wordt, want in dat geval bevriest de plant alsnog.
 • De groenblijvende planten zullen zonder bescherming meestal niet dood gaan, maar wel lelijk worden door de schade die aan een deel van de planten wordt aangericht.
 • Soms kun je dat deel goed wegknippen, maar vaak is de plant dan echt niet meer mooi en zul je deze beter kunnen vervangen om opnieuw een mooie groenblijvende plant in je tuin te hebben.

Kopen groenblijvende planten

Het kopen en verkopen van groenblijvende planten gaat het hele jaar door. Ook voor binnen zijn de mooiste groenblijvende planten te koop.

 • Om toch je huis van groen te voorzien als de herfst en winter in aantocht zijn kun je in plaats van snijbloemen wat vaste planten kopen.
 • Er zijn zelfs groenblijvende planten voor binnen die het leefklimaat binnenshuis positief beïnvloeden. Denk daarbij aan de sanseveria. Je denkt misschien, die ouderwetse plant! Deze plant doet het echter heel goed, ook (bijna) zonder verzorging, er komt niet veel stof op te liggen door de verticale bladeren en de plant zuivert de lucht binnenshuis.
 • Er zijn veel soorten van deze plant, kijk naar de diverse sanseveria's online en wellicht word jij er ook fan van.
 • Maar er zijn veel meer gemakkelijke en luchtzuiverende planten, bijvoorbeeld klimop, de graslelie, de aloë vera, de lepelplant (die onuitputtelijk bloemen voortbrengt) enz. Het is bewezen dat alle planten een positief effect hebben op mensen.
 • En ook al zijn er giftige planten bij, laat dat je niet weerhouden om groenblijvende planten te kopen, cadeau te geven of in huis te halen, op je balkon te zetten of in je tuin. Wel opletten met kleine kinderen en huisdieren, zij moeten leren dat planten niet zijn om op te eten, maar om naar te kijken en er op die manier van te genieten.
 • Tip: zijn de snijbloemen op een bepaald moment erg duur, kijk eens naar een groenblijvende plant met of zonder bloemen en je hebt een schitterend cadeau. De ontvanger heeft er ook nog eens veel langer plezier van dan van een bos bloemen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4646x
Toegevoegd: 17-10-2016 15:24
Gewijzigd: 08-11-2016 00:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!