bamboe

Bamboesoorten, welke zijn er?

bamboeVind je bamboe in de tuin ook zo mooi? Laat je dan informeren over de verschillende bamboesoorten. In dit artikel kom je meer te weten over welke bamboesoorten er allemaal zijn en hoe je deze kunt verzorgen.

Bamboesoorten algemeen

Er zijn verschillende bamboesoorten, weet jij welke allemaal? We noemen er een paar:

 • Phyllostachys nigra, deze bamboe is een polvormende, groenblijvende struik. Het blad is lancetvormig, groenblijvend en zit aan slanke groene scheuten die in het tweede of derde jaar zwart worden. Deze bamboe is zeer geschikt als scherm, maar ook solitair erg mooi om een plek in de tuin te accentueren.
 • Een andere soort, phyllostachys nigra variëteit Henonis heeft dezelfde groeiwijze, maar de heldergroene scheuten verkleuren in het tweede of derde jaar geelgroen. Te dichte pollen mag je zonder problemen eind voorjaar uitdunnen, beschadigde of te dicht op elkaar groeiende scheuten kun je in het voorjaar afknippen. De beste plaats voor deze bamboe is in de zon of halfschaduw. Deze bamboesoort dient beschut te staan tegen gure wind. Breng in de winter een laag aan (mulchen = de bodem bedekken) rondom de wortels van de bamboe. Wil je de groei in de breedte tegenhouden, wil je woekerende bamboe, of bamboe die naar de buren gaat met zijn wortels voorkomen, graaf dan rondom de wortels een barrière om dat te voorkomen. Deze bamboesoort wordt 3 tot 5 meter hoog en bereikt een breedte van 2 tot 3 meter als je niet ingrijpt wellicht nog verder. De bamboe bloeit zelden of helemaal nooit.
 • Pleiobastus Auricomus is een schitterende bamboe, een groenblijvende struik met prachtig geelgroen gestreept blad. Het blad is lancetvormig met een borstelige rand. Het blad groeit aan paarsgroene scheuten. Deze bamboe soort staat graag in de volle zon. Ook bij bomen in de buurt of hoge struiken komt deze bamboe goed tot zijn recht, hij moet wel zonlicht krijgen! De grond mag niet te droog zijn, de plant moet beschut staan tegen gure wind, anders krijg je schade aan het blad. Eind voorjaar of in het begin van de zomer dun je te dicht groeiende pollen uit. Een barrière is nodig om woekeren te voorkomen, steek rondom de wortels af, zodat de bamboe niet op plaatsen groeit waar je deze niet wilt hebben (zoals bij de buren bijvoorbeeld). De hoogte en de breedte zijn beide ongeveer 1.50 meter. Deze bamboesoort wordt vaak gekozen om het prachtige bonte blad.
 • Pleiobastus variegatus, deze bamboe soort blijft lager dan de eerder genoemde soorten, namelijk tot ongeveer 75 cm hoog en 1.50 breed. Het blad is roomwit groen gestreept. Aan de groene, holle scheuten zit het lancetvormige blad. Dit blad heeft fijne, witte haartjes. Standplaats in de zon. Deze soort woekert en moet in toom worden gehouden door de wortels in te perken. Beschutting van struiken bijvoorbeeld is nodig om de bamboe tegen gure wind te beschermen. Uitdunnen mag, het beste kun je dat doen aan het einde van het voorjaar.

Maak van je tuin een jungle

Fargesia en Phyllostachys komen in de Nederlandse tuinen veel voor. Bamboe laat veel licht door en beschermt toch tegen inkijk. Enkele bamboestruiken in ruime potten of bakken op je terras zorgen voor een prachtige zitplek.

 • Geef de bakken of potten ruimschoots water bij droogte.
 • Als bamboe in potten staat kan hij ook niet gaan woekeren. Zet de potten niet op winderige plekken, enige beschutting is nodig. Bamboe heeft meer last van de wind dan van de kou.
 • Speciekuipen zijn ideaal om er bamboestruiken in te planten. Je haalt de bodem eruit voor het overtollige water en de plant blijft compact, omdat hij in zijn groei wordt beperkt, wordt afgeremd.
 • De meeste bamboesoorten breiden flink uit, meer dan je wil als je geen maatregelen treft zoals het aanleggen van een barrière rondom de wortels van de plant.
 • Kies je voor Fargesia murieliae dan heb je een bamboesoort in je tuin die niet woekert. Ook deze bamboe is een aanwinst voor de wat grotere tuin. Bamboe zorgt voor een bijzondere uitstraling als deze solitair staat. Heb je veel grond en wil je graag een bijzondere tuin, plant veel struiken bamboe als bos bij elkaar en je waant je straks in de jungle. Bamboe is ook zeer geschikt als afscheiding.
 • Experimenteer met bamboe als je verliefd bent op deze struik. Je kunt bamboe als een bos planten, maar ook de mooiste combinaties met andere planten maken. Het zorgt voor veel verschillende bladvormen als je er andere planten en struiken in de buurt zet.
 • Zorg dat één ding optimaal geregeld is en dat is vochtvoorziening. Bamboe kan niet tegen droogte en ook niet tegen teveel nattigheid.
 • Laat in de zomer de bamboe niet uitdrogen, maar let ook op in de winter.
 • Giet er gerust af en toe een emmer water bij, uiteraard niet als het vriest.

Pas op……ik woeker!

Wil jij graag bamboe in je tuin dan zullen velen je dat afraden, omdat bamboe woekert. Nou is dat het geval bij bepaalde soorten bamboe, maar wanneer je kiest voor een niet woekerende bamboe soort dan zul je veel plezier hebben van deze struik. Het is een aanwinst voor je tuin. Kies voor de Fargesia als je de niet woekerende bamboe wilt aanplanten. Je kunt bamboe planten als haag, als groene schutting, solitair of als bos, een soort jungle krijg je in dat geval. Wil je graag verschillende soorten bamboe planten, dus ook de woekerende, maar wil je er geen last van hebben dan kun je een zogenaamde begrenzer ingraven, de rhizoombegrenzer. Bedenk wel dat een bamboe ruimte nodig heeft en er alles aan doet om deze te krijgen. Er is dus geen 100% garantie dat de bamboe wordt tegengehouden, op den duur zal hij wellicht toch een manier vinden om verder te groeien. Als je daar met het aanplanten rekening mee hebt gehouden is er niets aan de hand.

Wist je dat…

 • bamboe het belangrijkste voedsel is voor de panda?
 • bamboe wordt gebruikt voor het maken van kleding?
 • bamboe een alternatief is voor katoen?
 • bamboe in de bouw wordt gebruikt?
 • kleding gemaakt van bamboe eenvoudig te verven is?
 • kleding gemaakt van bamboe veel vocht opneemt door de holle structuur?
 • bamboe duurzaam is?
 • bamboe een grassoort is die snel groeit?
 • er bij bamboe geen pesticiden nodig zijn?
 • bamboe wordt gebruikt voor schuttingen, palen, matten, terrasplanken, tuinschermen en nog veel meer?
 • bamboe weer snel aangroeit als deze is gekapt?
 • de pandabeer ook wel bamboebeer wordt genoemd?
 • panda bamboe-eter betekent?
 • de pandabeer zowel de scheuten als het blad van de struik opeet?
 • bamboe behoorlijk taai is?

Bamboe is erg mooi in de tuin, het is daarom goed om te kijken welke soort jij mooi vindt. Je kunt dan volop genieten van de bamboe, het hele jaar door.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5430x
Toegevoegd: 22-06-2016 19:27
Gewijzigd: 06-07-2016 23:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!