Orchidee

Orchidee en haar verzorging

OrchideeAls je een orchidee in huis hebt, is het belangrijk om te weten hoe je deze plant moet verzorgen. Je kunt dan extra lang van deze mooie plant genieten. Lees hier meer over de verzorging van de orchidee.

Een kas voor orchideeën

Veel soorten orchideeën kun je in een koude kas kweken, zonder dat je daarvoor speciale voorzieningen treft. Heb je een verwarmde kas of kweekbak dan kun jij je collectie verder uitbreiden met warme kasorchideeën. Vaak ben je zo bevlogen van de orchidee dat je na de koude kas ook wilt gaan kweken in de warme kas. Het kweken van de orchidee is een heerlijke hobby met een fraai resultaat. De meeste van de koude kasorchideeën hebben een minimum temperatuur nodig van 7 graden in de winter en 14 graden in de zomer, voor de warme kasorchidee is dat 16 graden. Wat betreft de maximum temperatuur verdragen beide soorten 38 graden. Zorg er wel voor dat de lucht vochtig blijft. De wintertemperatuur mag enkele dagen 3 tot 5 graden onder de genoemde temperatuur liggen, er zal dan geen schade ontstaan aan de planten. Een verwarmde kas is een kostbare hobby, daarom kun je er ook voor kiezen om binnenshuis op de vensterbank bijvoorbeeld orchideeën te kweken. Enkele voorbeelden van koude kasorchideeën zijn:

  • Adaglossum, 20 cm hoog, bloeitijd in de winter, bloeit ongeveer 3 weken, oranjerode bloem;
  • Anguloa, 60 cm hoog, bloeitijd november tot mei, bloeit 4 weken, rijkbloeiend;
  • Brassia, 45 cm hoog, bloeitijd mei tot september, bloeit 6 tot 7 weken, gevlekte opvallende bloemen;
  • Cochlioda, 40 cm hoog, bloeitijd december tot april, bloeit 4 weken, helderrode bloemen;
  • Dendrobium, 60 cm hoog, in de lente en  de zomer valt de bloeitijd, bloeit 3 weken, rijkbloeiend;
  • Laelia, 80 cm hoog, bloeitijd in de herfst, bloeit 3 weken, donkerrode, roze of oranje bloemen;
  • Masdevallia, 20 cm hoog, bloeitijd lente en zomer, bloeit 3 weken, opvallende bloemvorm kan bij lage temperatuur worden gekweekt, geen direct zonlicht;
  • Odontoglossum, 100 cm hoog, bloeitijd lente, bloeit 3 tot 6 weken, witte, gele, tinten paars en rode bloemen;
  • Oncidium, 100 cm hoog, bloeitijd juni tot januari, bloeit 3 tot 6 weken, gele bloemen;
  • Pleione, 12 cm hoog, bloeitijd lente, bloeit 2 weken, roze of witte bloemen;
  • Pleurothalis, 35 cm hoog, bloeitijd winter, bloeit 1 tot 3 weken, helderrode bloemen.

Iedere hobby kweker zal een bepaalde voorkeur ontwikkelen, maar het is zeker dat het kweken van orchideeën veel voldoening geeft. Heel belangrijk bij het kweken van orchideeën in de koude kas is uiteraard de minimum temperatuur, maar vergeet niet het belang van frisse lucht. De frisse lucht moet toestromen zonder dat er sprake is van tocht. Ook mogen de luchtvochtigheid en temperatuur er niet door veranderen. Gebruik traditionele luchtramen van de kas, die aan beide zijden in het dak en in de wand zijn aangebracht. Om de orchideeën te beschermen tegen direct zonlicht en om de temperatuur niet te hoog te laten oplopen in de kas, kun je tegen de binnenkant van de kas plastic spannen. Ook het aanbrengen van een krijtmengsel op de ramen van de kas wordt gedaan om het zonlicht tegen te houden. Een leuke hobbykas in je achtertuin met fraaie bloemen daar wordt iedereen toch vrolijk van. Maar voordat je van het resultaat kunt genieten moet je wat stappen zetten en blijven zetten.

Wat is belangrijk bij orchideeën in de koude kas?

Je koopt een kas, maar dan ben je nog niet klaar. De orchideeën in de kas hebben zo hun voorkeur. Je moet op veel aspecten letten om straks fraaie bloemen te hebben:

  • De warmtevoorziening: let op de minimum temperatuur van 7 graden in de winter en 14 graden in de zomer.
  • De luchttoevoer: frisse lucht is van essentieel belang, de toevoer ervan kun je het goedkoopste regelen door luchtramen in de kas open te zetten. Voorkom tocht en voorkom dat door het regelen van frisse lucht de temperatuur en de luchtvochtigheid veranderen
  • De luchtvochtigheid: de orchidee krijgt in haar natuurlijke omgeving waterdamp die opstijgt van een vochtige bodem. Dit vocht wordt door de bladeren opgenomen. Dit kan in de kas worden nagebootst door de grond te sproeien.
  • Het afschermen tegen teveel zonlicht: een orchideeën verdraagt een hoge temperatuur, maar direct zonlicht is niet voor alle planten aan te raden, dus schermen is soms aan te raden. Schermen doe je zeker ook om de temperatuur in de kas niet te hoog te laten oplopen.
  • Controleer de orchidee op ziekten.

De verzorging van orchideeën

Orchideeën houden niet van koud en kalkhoudend water, geef ze dus geen kraanwater. Zorg voor een waterreservoir in de kas, dan is het water meteen op de juiste temperatuur. Eens per week controleer je of de grond in de pot nog voldoende vochtig is. Na een jaar in dezelfde grond te hebben gestaan heeft de orchidee mest nodig. Geef dat tijdens de groeiperiode, nadat je water hebt gegeven. De mest mag namelijk niet op droge wortels komen, dit om schade te voorkomen. Hangplanten geef je indien nodig een waterbadje. Steun zware orchideeën met een stokje en bindgaren. Heb je orchideeën met bloemen op erg lange stelen dan kunnen deze ook wat steun gebruiken. Gebruik daarvoor een stuk ijzerdraad, buig het in een oog om de steel en steek het andere einde in de grond. Je kunt voor het oppotten van de orchidee een gewone pot nemen, maar er zijn ook speciale orchideeën potten op de markt.  Gebruik je gewone potten leg dan onderin de pot scherven voor een snelle afwatering. Planten die hangende bloemen voortbrengen kunnen op een stam van de boomvaren bijvoorbeeld goed gedijen. Een mooi natuurlijk tafereeltje in jouw koude kas.

Wat kan er  fout gaan?

Orchideeën kunnen last krijgen van:

  • Wolluis, gebruik spiritus en/of zeepsop om de wolluis te bestrijden;
  • Schildluis, gebruik zeepsop/spiritus om de schildluis te laten verdwijnen;
  • Spint, komt vaak voor, is hardnekkig, je moet de mijten verwijderen met groene zeep en Spiritus. Ook zul je de luchtvochtigheid moeten verhogen omdat een te lage luchtvochtigheid vaak de oorzaak is van het probleem;  
  • Een virus, aangetaste planten kun je het beste vernietigen;
  • Te hoge luchtvochtigheid, aanpakken door goed te luchten;
  • Schimmel, je moet de delen die zijn aangetast zorgvuldig verwijderen door ze weg te snijden;
  • Slakken, vooral jonge delen worden aangevreten;
  • Verkeerde temperatuur, bloemen zullen zich niet openen, verdorren en vallen af, regel de temperatuur goed;
  • Te nat of te droog, bloemknoppen zullen niet open gaan, ze worden geel, verdorren en vallen vroeg af. Controleer de grond met regelmaat.

Orchideeën zijn prachtige bloeiende planten, waarvan je lang plezier kunt hebben. Niet iedereen zal zelf orchideeën gaan kweken. Gelukkig zijn deze planten te koop bij de kweker, het tuincentrum en zelfs in de supermarkt staan orchideeën met hun prachtige kleuren. Dus iedereen kan genieten van orchideeën in huis, bloemplanten waarvan je weken plezier zult hebben.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3978x
Toegevoegd: 22-08-2016 19:55
Gewijzigd: 03-09-2016 01:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!