roos

Klimroos snoeien

roosHeb je een klimroos in de tuin en wil je deze graag snoeien? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je de klimroos het beste aan kunt pakken. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag hoe je de klimroos het beste kunt snoeien.

Klimroos algemeen

De klimroos is een krachtige groeier en kan een behoorlijke hoogte halen. De scheuten zijn stijf en gebogen. Het blad is dicht en glanzend. De rozen bloeien in de zomer. De bloei is reusachtig, er verschijnen veel bloemen tegelijkertijd. De roos kan later in het jaar nogmaals bloeien. Deze bloei zal echter aanzienlijk minder zijn.

  • Klimrozen kun je planten tegen schuttingen en muren. Klimrozen kun je ook in oude bomen laten groeien en tevens kunnen ze samen met andere klimmers zeer decoratief zijn in je tuin.
  • Klimroos als maatje voor de clematis kun je daarvoor prima gebruiken.
  • Open stukken van de ene klimmer worden gevuld door blad en bloemen van de andere. Klimrozen staan graag in de zon. De grond moet goed doorlatend zijn en vrij vruchtbaar. Uitgebloeide, verwelkte bloemen dien je te verwijderen.
  • Wil je echter rozenbottels in het najaar, dan laat je de oude bloemen aan de plant zitten.
  • Klimrozen koop je in diverse prachtige kleuren: geel, rood, roomwit, wit, roze,  enz. De hoogte die de klimroos kan bereiken is heel verschillend, 2 meter, 4 meter, 6 meter en soms nog hoger.
  • Jij bepaalt hoeveel ruimte je de klimroos toestaat, door te snoeien als de klimroos de toegestane ruimte overschrijdt.

Snoeien van de klimroos 

Prachtig een schutting of muur begroeid met een bloeiende klimroos. De eerste twee jaar hoeft de plant geen snoeibeurt, daarna mag je de klimroos gerust in toom houden door NA de bloei de plant flink terug te knippen. Snoei de klimroos zover terug als jij dat wilt. Een klimroos is een sterke plant en kan een stevige snoeibeurt aan. Je kunt de plant ook telkens na een bloei een klein stukje inkorten als dat nodig blijkt te zijn. Om bij de plant nieuwe groei te stimuleren moet je zo af en toe een oude tak tot bij de grond afknippen. Je zult aangenaam verrast worden door nieuwe groei.

Snoeien van de ramblerroos

De ramblerroos lijkt op de klimroos, maar zij is fijner en veel soepeler. Deze klimroos is gemakkelijker te leiden langs palen, pergola's, bogen en zelfs langs touwen. De constructie van het 'bouwwerk' moet uiteraard stevig zijn, ramblers zijn namelijk heel stevige, krachtige rozen.

  • Ramblers hebben echt last van meeldauw, dit in tegenstelling tot de klimroos, als ze vaste tegen een muur worden geplant. Er kan geen wind doorheen waaien. Het blad van de rambler is glanzend en samengesteld.
  • De plant heeft scheuten met doorns. De bloemen van deze roos geuren en komen voor in trossen, maar ook als enkele roos. Ze bloeien in de zomer. Vaak bloeien deze rozen eenmalig, bij sommige ramblerrozen volgt een nabloei. Deze roos staat graag in de zon, in vruchtbare, goed doorlatende grond. Steun de jonge scheuten!
  • De ramblerroos kun je het beste snoeien na de bloei (en dat is bij elke plant zo als je bloemen wilt, snoei je te vroeg dan zul je een jaar de bloemen moeten missen). Lelijke stengels, beschadigd hout kun je gerust verwijderen.
  • De ramblerroos kan een behoorlijke hoogte bereiken van 3, 4, 6 en zelfs 10 meter. Het snoeien van de ramblerroos gebeurt uiteraard met stevige tuinhandschoenen, waar geen doorns doorheen kunnen prikken. Kijk in het tuincentrum welke tuinhandschoenen het meest geschikt zijn, of vraag advies.
  • Wanneer jij de roos hebt gesnoeid dan is het opruimen van afgeknipte delen erg belangrijk. Zorg dat je alles, maar dan ook echt al het gesnoeide hout in de groencontainer gooit (met je handschoenen aan).
  • Je loopt dan geen risico nadien, als je heerlijk in je tuin aan het werken bent, om alsnog een flinke doorn in de handen te krijgen. En wist je dat een doorn of stekel in het zooltje van de hondenpoot een flinke wond en last kan geven. Het kan tot een ontsteking leiden, dus let op en ruim het afval zorgvuldig allemaal op met handschoenen aan!

De snoeischaar

Goed tuingereedschap is het halve werk. Dat geldt dus ook voor de snoeischaar. Een goede snoeischaar maakt het werken in de tuin een stuk eenvoudiger en je maakt niet onnodig grote wonden bij de planten die je snoeit. Een goede snoeischaar is in jouw voordeel en dat van de plant. Een snoeischaar gebruik je om jonge twijgen, takken, scheuten, dood hout enz. af te knippen. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je op afstand naar de plant kijkt, wat moet er gesnoeid worden? Snoeien is meer kijken dan knippen. Verkeerd groeiende takken zie je meteen als je bij de plant staat, maar de vorm, de hoogte, de breedte zie je beter op afstand. Dus bekijk als je gaat snoeien de planten, struiken en bomen op afstand. Snoei met beleid, heel veel kijken zorgt ervoor dat je geen gaten knipt in struiken en planten. Dit geldt in zijn algemeenheid. Ook bij het snoeien van rozen moet je veel kijken en pas dan knippen. Koop een goede en degelijke snoeischaar, daar heb je lange tijd plezier van. Koop je online een snoeischaar, lees dan de productomschrijving. Daarbij staat duidelijk aangegeven waarvoor de snoeischaar het beste gebruikt kan worden. Heb je een snoeischaar nodig omdat je veel bloemstelen moet knippen, neem dan een bloemenschaar. Ben je linkshandig let er goed op, want ook deze zijn te koop. Maak de snoeischaar goed schoon na gebruik.

Een snoeischaar kopen, waar let je op?

  • Te gebruiken voor takken tot een dikte van 18 mm., 22 mm., 25 mm. enz. Waarvoor heb jij de snoeischaar nodig?
  • Met een aambeeldsnijkop voor oude takken, dood hout, stugge takken
  • De universele snoeischaar voor diverse soorten hout
  • Met papegaaienbeksnijkop te gebruiken voor jong hout en twijgjes
  • Met een kunststof grip
  • Met een aluminiumgrip
  • In zeer diverse prijzen
  • Accusnoeischaar, deze werkt erg prettig om dikkere takken te snoeien
  • Linkshandig of rechtshandig
  • Koop je een snoeischaar in een fysieke winkel dan voel je hoe deze in de hand ligt
  • Koop je online ook dan kun je, als je de bestelling in huis hebt, bovenstaande uitproberen. Voelt het goed niet, dan kun je meestal gratis retourneren.
  • Koop verschillende snoeischaren voor diverse werkzaamheden. Gebruik een snoeischaar die bedoeld is om dunne twijgjes te knippen niet voor oude, dikke takken. De levensduur van de snoeischaar zal daardoor drastisch verkort worden en ….het werkt ook niet prettig, je moet teveel kracht zetten.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4476x
Toegevoegd: 13-06-2016 22:46
Gewijzigd: 30-06-2016 22:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!