paprika plant

Paprikaplant, de verzorging

paprika plantEr bestaan verschillende soorten paprikaplanten en deze kun je zelf kweken en verzorgen. In dit artikel lees je meer over de verzorging van paprikaplanten.

De variatie aan paprikaplanten

Je koopt in de winkel rode, gele, oranje en groene paprika's. De paprika kan een blokvorm hebben, klein zijn (worden als snack paprika verkocht) of een puntvorm hebben. Paprika's kun je op diverse plaatsen zetten. Houd er wel rekening mee dat paprika's van warmte houden. De paprikaplant behoort tot de groep Capsicum annuum, waartoe ook de hete peper behoort. Bij paprikaplanten worden stokken geplaatst. Paprika's rijpen en veranderen dan van kleur bijvoorbeeld van crèmegeel naar helderrood.

Een paprikaplant is een kruidachtige heester. Ze is niet winterhard. De vrucht van deze kruidachtige heester is de paprika. Paprika hoeft niet rijp te zijn om haar te kunnen eten. De smaak is dan echter bitter. Ken je de smaak van de groene paprika, die altijd onrijp is, dan weet je uit ervaring dat deze veel minder smaak heeft dan de zoete rode paprika. De zaden van onrijpe paprika's kiemen niet. Het is dus onmogelijk dat de zaden van een groene paprika uitkomen. Onrijpe paprika's veranderen zoals gezegd van kleur tijdens het rijpen. De prachtige onrijpe lilapaarse paprika wordt heel mooi paarsachtig rood.

Let er op in de groentewinkel welke paprika's je daar kunt kopen. De speciale groentewinkel zal veel verschillende paprika's in haar assortiment hebben. Paprika's zien er erg mooi uit en zijn er in diverse vormen: blokvorm, rond, puntig, klein en groot, maar ook met een dunne buitenkant of een dikke buitenwand. De smaak varieert van heel zoet tot bitter en de paprika kan lekker knapperig zijn tot sappig. Steeds vaker worden er paprika snacks tijdens feestjes op tafel gezet. De vrolijke kleuren staan leuk op tafel en de gevarieerde smaak zorgt ervoor dat het schaaltje snel leeg zal zijn. Combineer de snoeppaprika's met snoeptomaatjes en komkommer, een zeer verantwoorde traktatie, ook voor kinderfeestjes en traktaties op school.

Paprika, de teelt

Je kunt paprika's zelf telen, ook al heb je geen groene vingers. Je volgt precies de beschrijving die op het zakje paprikazaad staat. Je hebt er ook geen grote tuin voor nodig.

  • Paprikaplanten kun je namelijk ook in potten op het terras zetten, in huis, in de kas, op het balkon en uiteraard als je een tuin hebt in de siertuin en/of in de groentetuin. Het resultaat van de teelt van paprika's is erg mooi. De diverse vormen en kleuren zijn een schitterend gezicht.
  • Paprika's kun je op verschillende plaatsen telen, maar de meeste opbrengst krijg je als je paprika's onder glas zaait en in een kas laat opgroeien. Paprika's houden van warmte. Wil je er zeker van zijn dat je kunt oogsten zaai dan vroeg, half februari of maart onder glas.
  • Al dagen voordat je zaait kun je de grond verwarmen door er plastic of een glasplaat op te leggen. De zaadjes kiemen dan sneller. Bij 27 graden duurt het 2 weken voordat de paprika zaden kiemen. Is de temperatuur 20 graden dan duurt het 3 weken en bij minder dan 18 graden gebeurt er niets. De zaadjes wachten als het ware op hogere temperaturen.
  • Naast een hoge temperatuur heeft een paprikaplant vocht en voeding nodig, oude stalmest of compost is prima. Een beetje organische meststof toevoegen wordt ook vaak gedaan. Geef voldoende maar niet teveel voeding. Teveel voeding zorgt ervoor dat er zich teveel blad ontwikkelt, dit gaat ten koste van de  vruchten: de paprika's.
  • Wat kali is prima, dat werkt positief op de vruchtzetting. Paprikaplanten geven de meeste opbrengst bij teelt onder glas. Maar ook buiten kunnen paprikaplanten worden geteeld. Je hebt dan wel te maken met invloed van het weer, veel neerslag in de vorm van regen en hagel, hetgeen flinke schade kan geven aan de paprikaplanten. Zet je daarentegen de paprikaplanten niet in de volle grond maar in potten dan houd jij de regie.
  • Je kunt de potten namelijk verplaatsen als daar een reden voor is. Komen er koude nachten, en in Nederland is wat dat betreft alles mogelijk, dan plaats je de potten een nacht binnen of in de kas.
  • Bij het aankopen van zaden van paprikaplanten of kant en klaar paprikaplanten dien je de beschrijving goed door te nemen, zodat je weet met welke paprika je te maken hebt. Er staat beschreven welke condities het beste zijn voor de paprikaplant die jij hebt gekozen.
  • Enkele bekende rassen zijn: Elephant Ear, Orange Bell, Lipstick, Golden Treasure, Lila Purpur. Er zijn nog veel meer mooie en fijne paprika soorten.
  • Vraag advies aan de kenner, of ga online en kijk welke paprika jij in jouw tuin, op jouw terras, of op jouw balkon wilt laten groeien.
  • Heb je voldoende plaats probeer dan diverse soorten naast elkaar, kijk eens wat een kleurenpracht als de paprika's aan het rijpen zijn.

Schooltuin

Er zijn scholen die (gelukkig) nog veel met de kinderen naar buiten gaan. Denk aan de boomplantdag, de opruimmiddag, maar ook aan de schooltuinen die elke week bezocht worden en waarin met behulp van leerkracht en ouders veel werk wordt verzet. Er wordt gezaaid, onkruid gewied, geplant en voor de kinderen het leukste werk: er wordt geoogst. Soms staat er een kleine kas bij of er wordt onder plastic van alles gezaaid en daarna uitgeplant. Tomaten, komkommer, paprika's, kruiden enz. zijn mooie producten om met kinderen te telen. Zo leer je kinderen ook om anders te snoepen. Denk aan de snacktomaat, snackkomkommer en de snackpaprika.

Ook pompoenen doen het erg goed, je ziet ze bijna groeien. Deze kunnen straks in oktober goed gebruikt worden voor Halloween, of je maakt er soep van. Schooltuinen zijn erg leuk, maar die lange zomervakantie is vaak een moeilijke tijd om te overbruggen. Wie houdt de tuin dan bij? Na de vakantie is het vaak een grote onkruidtuin geworden (kan ook heel mooi zijn, ook al is het niet de bedoeling). Daarom wordt er zoveel mogelijk geoogst voor de zomervakantie en hopen dat er een vrijwilliger de boel een beetje netjes houdt, anders is het hard werken meteen na de vakantie!

Hoe eet je paprika?

Paprika eet je rauw, geroosterd, gebakken of gekookt. Als jij de mooie rode paprika snijdt dan verdwijnt er vast en zeker een stukje in je mond. Heerlijk!

  • Paprika doet prima dienst als garnering bij een salade door de prachtige kleuren. Voordat je de paprika serveert, meekookt, bakt, of roerbakt haal je alle zaden eruit. Dat gaat erg eenvoudig als je het kopje van de paprika afhaalt en eventueel ook de onderkant.
  • Kijk wat voor jou gemakkelijk werkt. Paprika als garnering snijd je in ringen, nadat je de paprika hebt gewassen.
  • Haal de zaden er zorgvuldig uit en tevens de zo genaamde zaadlijsten. De paprika is ook heerlijk op je boterham.
  • Paprika als snack uit het vuistje wordt ook erg veel gedaan, kijk naar de broodtrommeltjes van de kinderen die op school overblijven, vaak vind je daarin een stuk komkommer, een appel, een mandarijn, een paar druiven, snoeppaprika's of snoeptomaatjes.
  • Paprika is een vruchtgroente! Paprika bevat veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën.
  • De rode paprika is rijk aan vitamine C. Paprika, een verantwoord tussendoortje! Vul er dus gerust je broodtrommel en die van je kinderen mee.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 12956x
Toegevoegd: 26-08-2016 20:19
Gewijzigd: 17-09-2016 23:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!