balkon planten

Balkon, welke planten zijn geschikt?

balkon plantenHeb je een balkon en wil je het gezelliger maken met planten? Dan is het goed om te kijken welke planten er geschikt zijn. In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de vraag welke planten geschikt zijn voor een balkon.

Geen tuin, maar wel een balkon

Als je geen tuin hebt, maar wel een balkon, dan kun je van jouw balkon een groene oase maken. Grenst het balkon aan de woonkamer, dan heb je ook vanuit de huiskamer het zicht op dat balkon, dus je geniet altijd van het groen, de bloembakken en bijvoorbeeld als je plaats genoeg hebt van een mooie tuinset, een schommelstoel enz.

 • Woon je op een appartement op de eerste of een hogere verdieping en houd je wel van bloemen en planten (en wie doet dat niet?), dan heb je de mogelijkheid om ook van je balkon een leuke "tuin" te maken.
 • Het zal inderdaad allemaal in een wat aangepaste vorm moeten worden gecreëerd, maar het kan! Volop inspiratie vind je online, maar ook het tuincentrum kan je vertellen welke planten er geschikt zijn voor een plaats op je balkon.
 • Op de eerste plaats is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmeting van het balkon, vervolgens moet je weten hoe de zon draait. Heeft het balkon de hele dag de zon of ligt het balkon op het oosten of noorden?
 • Even checken en pas dan kun je op zoek gaan naar de juiste planten. Heb je een vrije uitkijk over bossen, water enz. of staat er een flat tegenover je? Ook daarmee zul je rekening houden.
 • Is je uitkijk namelijk vrij dan zul je geen hoge planten zetten, omdat die het mooie uitzicht wegnemen en ook veel licht. Staat er recht tegenover jouw flat een andere flat dan zul je jouw balkon wat willen afschermen voor je privacy. Neem deze overwegingen mee als je op zoek gaat naar de "aankleding" van je balkon.

Welke planten zijn geschikt voor een balkon?

Je kiest natuurlijk voor de planten die jij wilt en je kunt gerust een en ander zelf uitproberen, dat is het leuke van een "tuin" op het balkon. Je weet waar je rekening mee moet houden en gaat vervolgens op zoek naar de meest geschikte planten voor jouw balkon. Onderaan de tekst staan planten die op een balkon optimaal tot zijn recht komen en die geschikt zijn voor een plaats op het balkon.

 • Weersomstandigheden kunnen soms roet in het eten gooien, maar daar staat een "gewone" tuin ook bloot aan. Denk aan extreem veel wind bijvoorbeeld. Heb je een balkon op het zuiden dan krijgen de bloemen en planten veel zon.
 • Hoewel veel planten en bloemen graag in de zon staan, is het bij extreme hitte en een brandende zon belangrijk dat je wat schaduw kunt maken.
 • Ook een teveel aan water bij extreem veel regen moet voorkomen worden door te zorgen voor een goede waterafvoer.
 • Voldoende gaten in de potten en bakken moeten voorkomen dat planten wegrotten.
 • Planten voor het balkon, je hebt de keuze uit planten die in potten en bakken kunnen worden gezet.
 • Ook hangmanden en bakken die je aan het balkon hangt zijn geschikt.
 • Vergelijk het met planten die je op je terras kunt zetten en aan je pergola kunt hangen, deze zullen namelijk ook op een balkon groeien en bloeien.
 • Op een balkon moet je echter wel altijd rekening houden met de wind! Er zijn wel planten die wat meer wind dragen, bijvoorbeeld riet en grasjes.
 • Naast prachtige bloeiende planten en/of bladplanten kun je ook kiezen voor een snoeptuin met fruit en kruiden op je balkon. Bij fruit denk je aan aardbeien, kiwi's, kruisbessen, bessen. Als groente kun je bonen, sla, paprika, tomaat enz. proberen.
 • Kruiden op je balkon zijn bijvoorbeeld peterselie, basilicum, bieslook, dille, kervel, maggiplant en tuinkers. Gaat je voorkeur uit naar geurende kruiden plant dan lavendel en citroenmelisse.
 • Wil jij van je balkon één grote bloemenzee maken gebruik daar dan de volgende planten voor: geranium, staande, hangende soorten, Spaanse margriet, ijsbloem, campanula, petunia's, vlijtig liesje. Verticaal tuinieren is in opmars, zodat ook de muren van het balkon kunnen worden gebruikt om van je balkon een groene oase te maken.

Een groen balkon, het kan!

Woon je in een flat en mis jij de tuin enorm? Ga aan de slag om van jouw balkon een gezellig zitje te maken volop in het groen.

 • Heb jij een dakterras tot je beschikking dan zul je meer ruimte hebben om er een gezellige groene boel van te maken. Bij beide moet je rekening houden met de wind. Wind is vaak de grootste struikelblok voor je planten om optimaal tot hun recht te komen.
 • Zorg ervoor dat je windgevoelige planten (en dat zijn er veel) op de juiste manier vastbindt, zodat ze niet afbreken.
 • Richt het balkon op een manier in, dat je elk jaargetijde kunt genieten van groei en bloei, want ook vanuit de flat kun je genieten van een groen balkon.
 • Zomerbloeiende planten die op een terras of in de tuin goed groeien en bloeien zijn ook geschikt voor het balkon, mits ze niet teveel wortelen. Houd wel steeds rekening met de zon, te felle zon zal elke plant verbranden.
 • Enige bescherming is nodig als je balkon op het zuiden ligt. Zorg voor een goede waterafvoer, maar ook voor extra water bij extreme droogte. Op een balkon drogen planten snel uit, denk aan zon en wind!
 • Op een balkon kun je bloemplanten zetten maar ook heesters in grote bakken, zowel bladverliezend als groenblijvend. Denk dan bijvoorbeeld aan: aucuba japonica, catalpa, rozen op stam, acer palmatum Ornatum, buxus, hortensia, pieris japonica, hibiscus, bougainville en wat te denken van klimplanten!
 • Plaats een houten scherm en laat er een mooie klimplant tegenaan groeien, daar heb je lange tijd plezier van en het geeft je tevens een stuk privacy als het houten scherm tegen inkijk wordt geplaatst.
 • Heb je vanuit je flat een prachtig weids uitzicht dan is het aan te raden om geen hoge beplanting of een houten scherm te zetten, die het fraaie uitzicht zullen belemmeren. Bezoek het tuincentrum en kijk online en je zult versteld staan van de vele mogelijkheden met een balkon.
 • De keuze uit planten die ook op een balkon tot hun recht komen is groot. Wil je veel bloemen, of heb jij liever bladplanten? Beide kun je combineren, zodat je ook in de winter van een groen balkon kunt genieten.

Neem de tijd om je balkon gezelliger te maken. Er zijn mogelijkheden genoeg dus lekker klussen maar!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 8112x
Toegevoegd: 30-06-2016 10:18
Gewijzigd: 19-07-2016 00:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!