Zomerbloeiende planten

Zomerbloeiende planten

Zomerbloeiende plantenBen je benieuwd welke zomerbloeiende planten er bij je in de tuin passen? Lees het artikel dan door en krijg nuttige tips die je meteen in de praktijk uit kunt voeren. Zomerbloeiers genoeg voor jouw tuin! Geniet van de zomerbloeiende planten in dit seizoen!

Breng kleur in de tuin

Bij het lezen van de titel "zomerbloeiende planten" word je al vrolijk. Je ziet de frisse en vele kleuren van de verschillende zomerbloeiende planten al in je tuin of op je balkon staan. Toch komen die bloemen daar niet vanzelf. Wil je in de zomer kunnen genieten van bloemen in je tuin of op je balkon dan zul je zaden en of plantjes moeten kopen. Vooral het zaaien moet je op tijd doen. De zaadjes moeten kiemen, kleine plantjes moeten verspeend worden en uitgeplant worden in de volle grond of opgepot worden. Je kunt zaaien in een kas, onder een glasplaat in de tuin, of in de volle grond. Zaai je in de volle grond dan is het praktisch om dat stuk grond af te bakenen, plaats er een stok met een kaartje met de naam van de bloem of plant.

Af en toe maak je de grond wat vochtig, water geven is pas nodig als de plantjes tevoorschijn komen. Staan de plantjes te dicht bij elkaar, dan ga je uitdunnen. Je haalt er enkele plantjes tussenuit en bewaart deze als reserveplantjes, je plant ze op een ander stuk grond uit of zet ze in een bloembak (ligt aan het soort). Als het erg koud is kun je onder glas zaaien of in een kas. Op tijd de plantjes afharden (buiten zetten, glasplaat er enkele uren afhalen) zorgt ervoor dat je sterke planten krijgt. De eerste bloemknopjes komen vaak snel. Zeker als je in een kas hebt gezaaid, waar de temperatuur al vroeg in het jaar behoorlijk kan oplopen.

Het is bij veel bloemsoorten aan te raden de eerste bloemknopjes te verwijderen om een volle plant te krijgen. Doe dit zeker bij bijvoorbeeld afrikaantjes en salvia's. Het eerste zorg je ervoor dat je mooie, gezonde, sterke planten hebt, vervolgens kunnen de bloemen komen en kun jij ervan genieten. Groeien de planten te hard en te iel de hoogte in, dan zullen ze snel omvallen. Haal de topjes eruit en je voorkomt dit. Wat volgt is een sterke plant. Dit geldt voor planten die je hebt gezaaid, maar ook voor planten die je koopt. Het kan zelfs zo zijn dat je om een mooie plant, een dichte struik of boom te krijgen een jaar geen bloemen krijgt, omdat je moet snoeien en toppen gaat verwijderen. Een voorbeeld hiervan is de sering. Het volgende jaar zul je echter eer hebben van je werk en volop bloemen krijgen. Zomerboeiende planten zijn er in diverse hoogtes, breedtes en kleuren. Ze groeien prima in de volle grond. Veel zomerbloeiende planten geven echter ook een mooi resultaat in een bloembak of bloempot.

Op de zakjes zaad en de plantjes die je koopt staan plantaanwijzingen:

  • over de standplaats: volle zon, halfschaduw, schaduw, in de volle grond, in de bloembak;
  • over de hoogte en breedte: je weet dan hoe ver je de plantjes uit elkaar moet zetten en of je de planten straks moet steunen als ze erg hoog worden;
  • winterhard of niet: de plant blijft over of de plant gaat één jaar mee, sommige bloemen zaaien zich rijkelijk;
  • snijbloem, bloemen zijn geschikt om in een vaas binnenshuis te zetten;
  • wel snoeien of niet snoeien;
  • mest of tuinturf toevoegen voor een betere groei en bloei.

Een ervaren tuinder weet dit wel. Toch komen er steeds nieuwe soorten bloeiende planten bij en dan is de werkwijze wellicht net even wat anders. Dus lees in elk geval de productinformatie of zoek deze online op. Er is online ontzettend veel te vinden over bloemen en planten en alles wat er mee samenhangt. De moeite waard om online te zoeken en te kijken, ook voor inspiratie.

Wat bloeit er in de zomer?

  • Potplanten/perkplanten: abutilon, agapanthus, ageratum, begonia, clematis, fuchsia, gazania, impatiens (vlijtig liesje), lelie, lobelia, nicotiana, nigella, pelargonium, petunia, verbena, roos, salvia, felicia, goudsbloem, duizendschoon, chrysant, anjer, vrouwenhartje, Spaanse margriet (osteospernum), enz.
  • Bollen en knollen: canna, tulp, allium, crocosmia, dahlia, gladiool, lilium, ixia, zantedeschia enz.
  • Vaste planten en struiken: akelei, astilbe, buddleja (vlinderstruik), campanula, ceanothus clematis, geum, hortensia(soms ook pas in de herfst), hosta, jasmijn, lavendel, potentilla, salvia, tradescantia, viburnum enz.
  • Kruiden: kruiden krijgen fraaie bloemen en geuren heerlijk in je tuin. Zet wat bakken op het terras en je kunt er van genieten. Salie, hysop wilde marjolein, lavendel, tijm, dragon, citroenmelisse, wijnruit enz. kun je in de tuin op een aparte plek zetten, maar je kunt deze ook aan de rand van de moestuin planten.

Wil je graag korenbloemen, klaprozen enz. in je tuin, dan kun je een mengsel van deze zaden (weidebloemen) uitstrooien. Het resultaat zal een mooi kleurrijk geheel zijn. Haal er de "onkruiden" uit die de boel verstoren en de overhand nemen. Verder hoef je aan dit mooie gebiedje in jouw tuin weinig te doen.

Een boeket uit eigen tuin

Staan er in de zomer volop bloemen in je tuin dan is het leuk om ook binnen een mooi boeket in een vaas te zetten, of buiten op het terras. Neem ook eens gezellig een bloemetje uit eigen tuin mee als je op bezoek gaat. Ben je graag met bloem en blad bezig, dan kun je een bloemstukje maken. Een paar bloemen zijn vaak voldoende om er een fraai stukje van te maken. Onder andere rozen zijn daarvoor zeer geschikt.

Werk in de bloementuin

In een bloementuin is elke dag wel wat te doen en uiteraard kun je dan meteen genieten van al dat moois. Bij sommige planten is het belangrijk dat je de oude bloemen met enige regelmaat afknipt, zodat de knoppen van nieuwe bloemen open gaan. De plant hoeft dan geen energie meer te steken in de oude bloem die zaad gaat vormen. Ook voor een mooie aanblik is het beter om de oude en verwelkte bloemen eruit te knippen. Er zijn echter ook planten, die dit zelf regelen, de zelfredzame planten. Kijk in het tuincentrum of online ook naar goed tuingereedschap, een snoeischaar, een bloemenschaar, een heggenschaar enz. Je ziet steeds wat er nieuw op de markt komt om het tuinieren nog aantrekkelijker en eenvoudiger te maken. Goed gereedschap is het halve werk.

Wil je zaad voor het nieuwe seizoen bewaren dan moet je de laatste bloemen uiteraard laten staan. Van sommige bloeiende planten zijn de zaaddozen prachtig en een doel op zich, deze oude bloemen laat je ook aan de plant zitten, totdat de zaaddoos klaar is om geoogst te worden. Doe het niet te vroeg, maar ook niet te laat. Zaaddozen kunnen namelijk openspringen, waardoor het zaad zich verspreidt door jouw tuin, ook op plekken waar jij dat liever niet wilt.

Een tuin waarin de hele zomer bloemen bloeien

Een tuin goed aanleggen kost tijd en geld. Het is echter ontzettend leuk en geeft veel voldoening om dit zelf te doen. Je bent er eigenlijk nooit mee klaar. Niet elke plant groeit namelijk volgens het boekje. En ook de weersomstandigheden en de grondsoort waarin de planten staan hebben grote invloed. Een tuin blijft je verrassen. Houd wat planten reserve om kale plekken op te vullen. Plant bloeiende zomerbloeiers niet te ver uit elkaar, een bedje van bloemen is zoveel mooier als de planten op elkaar aansluiten. Nog een ander voordeel als je planten dicht bij elkaar zet is, dat onkruid geen kans krijgt. In de tuincentra zijn zoveel zomerbloeiers te koop, ook online kun je kiezen uit een groot aanbod. Al in het voorjaar kun jij deze planten kopen, maar let op: het kan nog vriezen! Koop planten die er gezond uitzien en een mooie kluit hebben, dan maak je een goede start. Loop regelmatig een tuincentrum binnen voor inspiratie, voor de gezelligheid en uiteraard om planten te kopen. Je blijft op de hoogte van nieuwe soorten bloemen en planten. Je kunt ook online je zomerbloeiers kopen. Keurig verpakt worden de planten thuis afgeleverd. Vervolgens kun je in de tuin aan de slag. Heb jij je tuinplan al klaar?

Bloemen in de tuin of op het balkon

Plaats een bank, (schommel)stoel, bistro set of iets dergelijks in je tuin of op het balkon en zet daar rondom veel, heel veel bloeiende planten. Heerlijk zittend tussen de planten en bloemen zul jij genieten van het moois dat de natuur ons geeft. In de tuin kun je een boog, een pergola, een schutting, een paal, een hekwerk enz. plaatsen en deze laten begroeien met klimplanten. Je hebt binnenkort een muur van bloemen als achtergrond. Op je terras kun je ook een bloemenzee creëren. Ben niet te bang om allerlei potten, bakken en schalen te gebruiken om er zomerbloeiers in te planten. Het resultaat zal je verbazen. Zorg voor afwisseling in grootte van plant en pot, maar ook in hoogte en gebruik klimplanten, maar ook hangplanten. Een scheur in een pot valt niet op als er een hangplant in wordt gezet. Omdat bakken en potten in de zomer snel uitdrogen is het belangrijk dat je op een eenvoudige manier water kunt geven. Ook fruit kun je op je terras in bakken laten groeien. Heerlijk vers zomerfruit als toetje (rode bes is een aanrader!).

Zaaien van zomerbloeiers of plantjes kopen

Zaai je zelf de zomerbloeiers begin dan op tijd. In de kas of onder een glasplaat kun je al vrij vroeg in het voorjaar een begin maken. Zaai het zaad niet allemaal tegelijkertijd, zaai met tussenpozen. Op die manier verleng jij de tijd dat de bloemen in je tuin bloeien. Vind je het teveel gedoe om zelf te zaaien, te verspenen, op te potten en uit te planten of heb je geen tijd of plaats daarvoor? Bezoek een tuincentrum, waar je vaak ook gezellig een kop koffie kunt drinken, of plaats je bestelling online en koop plantjes. Maak een lijstje welke zomerbloeiers je deze zomer graag in je tuin wilt, of laat je inspireren door het aanbod. Kies gerust een keer een plant die je nog niet kent. Experimenteer met combinaties, durf! En maak er jouw zomerbloeiende tuin van.

Bloementuin met honden

Heb je moeite om je tuin netjes te houden of zelfs met het laten overleven van je plantjes, omdat de hond zich heerlijk uitleeft in jouw tuin (en dat heeft hij nodig!)? Tuinier in dat geval op hoogte of in bakken. Je kunt ook de perken afzetten met bakken, die je vervolgens weer kunt vullen met planten. Zo houd je de tuin open zonder gaas of hekwerk. De hond zal de planten dan niet meer ruïneren, want je kunt hem leren uit de bakken, de verhoging te blijven. Zo kun je twee hobby's naast elkaar hebben: de hond en de tuin.

Zomerbloeiende planten op kleur

In de ene tuin staan alle kleurtjes gezellig door elkaar geplant. Anderen kiezen er voor om op kleur te tuinieren, een gedeelte met alleen maar blauwtinten, een deel met roodtinten en een gedeelte met geel bloeiende planten. Wit is mooi op donkere stukken van je tuin, maar let op met de kleur wit, zij overheerst snel. Ook op je terras kun je voor een bepaalde kleur kiezen. Houd in dat geval ook rekening met de kleur van de parasol en de tuinkussens. Accessoires voor buiten maken het geheel uniek. Of ze vallen op, of ze vormen een geheel met de rest. De kleur geeft de doorslag.

Wil je van een bepaalde kleur bloemen wat zaad nemen, hang dan een draadje aan het steeltje, want in een bonte bloemenpracht kun je niet onthouden welk zaad je wil bewaren. Naarmate je langer tuiniert zul je steeds kritischer worden welke bloeiende zomerplanten je in je tuin wilt en welke kleur.

Water geven zomerbloeiers

In een droge zomer hebben de tuinman en tuinvrouw er een taak bij, namelijk het water geven van de tuin, de bloembakken en potten. Deze laatste twee zullen het eerst aan de beurt zijn. Bloempotten en bloembakken drogen snel uit. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven. Kijk online of in het tuincentrum welke systemen er te koop zijn om op een eenvoudige manier de bloemen water te geven, zeker ook erg handig wanneer je op vakantie gaat. Er zijn vernuftige systemen bedacht om zonder dat er iemand aan te pas komt de planten te voorzien van water. Wanneer je zelf sproeit of giet, doe dit dan nooit in de volle zon. Het water verdampt dan snel en de bladeren zullen verbranden. Vroeg in de ochtend water geven heeft het meeste effect. Planten die te droog staan is natuurlijk niet oké, maar planten die te nat staan zullen het waarschijnlijk ook niet overleven (er zijn uitzonderingen, namelijk planten die graag een laagje water onder in de pot hebben staan). Gebruik bakken en potten waar het overtollige water uit kan lopen bij stortbuien of langdurige regenval. Kun je regenwater bijvoorbeeld uit de regenton gebruiken, dan heeft dat de voorkeur boven leidingwater en het is ook goedkoper.

Bloemen voor bijen en vlinders

Bloemen die vlinders en bijen lokken hebben vaak eenvoudige, buisvormige of platte, roze of rode schijfbloemen. Vlinders houden van fruitige geuren. In het rupsenstadium hebben zij waardplanten (gastheer) nodig. De brandnetel verzorgt het voedsel van de kleine vos, lang gras en ander onkruid zorgt voor het voedsel van andere soorten vlinders. Om vlinders en bijen te lokken en om de natuur een handje te helpen kun je enkele van onderstaande planten in de tuin zetten:

  • Ajuga
  • Aster
  • Buddleja
  • Calluna
  • Ceanothus
  • Cytisus
  • Dahlia
  • Digitalis
  • Erica
  • Lavendula
  • Monarde
  • Papaver
  • Penstemon
  • Sedum
  • Tagetes

Terwijl je van de tuin geniet, van de bomen, de struiken, de bloeiende planten, de zomerbloeiers, de bollen en de knollen kun je in de gaten houden welke dieren jouw tuin bezoeken: vlinders, bijen, hommels, maar ook (zang)vogels. Je kunt door de juiste aanplant deze dieren lokken.

Snijbloemen uit eigen tuin

Hoeveel voldoening geeft het als je "gewapend" met je bloemenschaar of snoeischaar een boeket uit eigen tuin kunt samenstellen? Veel van de éénjarigen worden er speciaal voor geteeld om afgesneden of geplukt te worden. De plant lijdt hier niets van, het is zelfs zo dat er zich steeds meer bloemen ontwikkelen. Voor veel en kleine stengels top je de scheuten van de planten die zich sterk vertakken bijvoorbeeld bij asters en riddersporen. Planten die voor prima snijbloemen zorgen zijn onder andere:

  • Achillea
  • Aster
  • Astilbe
  • Astrantia
  • Campanula lactiflora
  • Campanula persicifolia
  • Chrysant
  • Clematis
  • Crocosmia
  • Delphinium
  • Dianthus
  • Geum
  • Lathyrus
  • Narcis
  • Osteospermum
  • Paeonia
  • Phlox
  • Roos
  • Rudbeckia
  • Scabiosa
  • Solidago
  • Tuinanjers
  • Tulp
  • Veronica





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4809x
Toegevoegd: 17-05-2016 06:32
Gewijzigd: 12-06-2016 23:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!