tomatenplant

Tomatenplant, de verzorging

tomatenplantWil je zelf graag tomaten kweken? Dit kan met een tomatenplant. In dit artikel lees je meer informatie over de verzorging van de tomatenplant.

Tomaten zaaien of tomatenplanten kopen?

Je wilt graag samen met je kinderen een groentetuin maken, buiten, op de vensterbank en/of in de kas. Het is zeer leerzaam voor kinderen om te zien hoe groenten groeien. Betrek de kinderen er zoveel mogelijk bij, want jong geleerd is oud gedaan. Het is van grote waarde als kinderen weten waar de groenten vandaan komen. Nou is het voor kinderen en ook voor jezelf erg leuk om te zien hoe groenten en kruiden groeien. Heb je dit nog nooit eerder gedaan en doen de kinderen mee, zorg er dan voor dat je in elk geval snel resultaat krijgt. Je kunt diverse kruiden kweken bijvoorbeeld peterselie, selderij, basilicum en dat kan zelfs op de vensterbank van de keuken, maar je kunt ook plantjes onder glas zaaien, denk aan tomaten, paprika, sla, komkommer. Al deze producten geven bijna altijd een positief resultaat.

  • Kies producten uit die de kinderen lusten, maar probeer ook iets nieuws dat ze zeker zullen proberen te eten als ze het zelf mee opgekweekt hebben.
  • Tomaten zaaien is een goed voorbeeld en geeft een mooi eindproduct om zo uit de hand te eten, om te bakken, in salade als garnering en heb je veel tomaten dan kun je er zelfs heerlijke tomatensoep van maken. Kinderen willen snel iets zien!!
  • Dus als zaaien te lang duurt (een tomatenzaadje kiemt pas bij  20 graden) kun je er ook voor kiezen om bij de kweker tomatenplanten te kopen.
  • Let bij de aankoop van tomatenplanten op de kleur van de plant, deze moet donkergroen zijn, de plant moet stevig zijn en ongeveer 20 cm. hoog. Planten met lichtgroen blad hebben te weinig licht gehad tijdens het opgroeien en bij planten met roodachtig blad is de temperatuur tijdens het opgroeien te laag geweest.
  • Een tomaat is erg gevoelig voor kou en vorst. Plant de tomaat pas buiten na half mei als de kans op nachtvorst (bijna) nihil is.
  • Verwacht je een koude nacht, leg dan iets over de tomatenplanten. Als jij tomatenplanten koopt die je buiten wilt uitplanten koop dan een ras dat daarvoor geschikt is. Kies je in plaats van tomatenplanten voor tomatenzaad, zorg er dan altijd voor dat het zaad vers is, let op de datum die op het zakje zaad staat.
  • Zaad is soms wel even houdbaar, maar als een zakje open is, is de garantie van vers zaad verdwenen. Als je zaad koopt om tomaten te telen, koop dan meteen een zakje peterselie en zorg ervoor dat deze straks vlakbij de tomatenplanten komt te staan. Peterselie voorkomt namelijk witte vlieg bij tomaten.
  • Voordat de tomaat gegeten kan worden gaan er 5 maanden voorbij. De tomaat heeft even tijd nodig! Ga je tomaten zaaien doe het op tijd onder glas eind maart begin april. Half april kan de tomaat in de koude kas of bak en half mei onder plastic. De tomaat kan in juni naar buiten.

Zaaien van tomatenplanten

  • De temperatuur voor het kiemen van de zaden van tomaten ligt tussen de 15 en 20 graden.
  • Vervolgens moet je voldoende ruimte hebben om de planten uit te zetten.
  • Voor het zaaien van tomaten kun je kistjes of potten gebruiken. Je legt de zaadjes 2 cm. uit elkaar en je strooit er een halve centimeter aarde overheen. Gebruik goede zaaigrond!
  • Dek de kistjes of potten af met glas. Na ongeveer 10 dagen kiemen de zaadjes en dan zet je de potten of kistjes op een lichte plek.
  • Als de eerste blaadjes te voorschijn komen kun je de zaailingen verspenen, in potten zetten. Houd de plantjes vochtig. Je dient deze vanaf begin/half mei af te harden.
  • Eind mei worden de planten buiten in goede grond gezet op een beschutte en warme plaats. Plaats er meteen een stok bij.
  • Heb je kruipende planten of struikjes dan is dat uiteraard niet nodig. Tomaten die klimmen moet je aan kunt binden met zacht touw of raffia dat je niet te strak om de plant moet binden. De stengel moet dikker kunnen worden.
  • Neem zijscheuten in de oksel van de tomatenplant weg, dit heet dieven. Leg stro onder de planten, zodat ook de onderste trossen van de tomatenplant niet op de grond liggen.

Tomaten in de kas

Het resultaat van tomaten in de kas zal je verrassen en je zult genieten van die mooie rode tomaten, van het aanzicht en straks van de tomaat op je bord of in de hand. De teelt van tomaten in de kas geeft vaak een goede opbrengst. Je hebt geen last van water- of hagelschade en de temperatuur in de kas is ook hoog, daar houdt de tomaat van! Zoals je buiten doet, moet je ook in de kas de tomaat dieven, dat wil zeggen de zijscheuten in de oksels wegsnijden. Is de bladgroei erg weelderig, knip kan gecontroleerd het blad weg, waardoor er weer meer lucht en licht bij de tomaten kan komen. De plant dien je te toppen op een bepaalde hoogte, waardoor alle energie naar de tomaten gaat. Kastomaten dien je aan te binden, zoals je ook bij de tomaten buiten doet. In een kas heb je het voordeel dat je boven in de kas van zijkant naar zijkant een draad kunt spannen, de lijnen van de tomatenplant maak je vast aan deze draad, waardoor de plant rechtop blijft staan.

Mogelijkheden met de tomaat

De tomaat kun je in de volle grond laten groeien, in de kas, op het balkon en binnenshuis. Op het balkon en voor binnen kun je de babytomaat eens proberen te kweken, of de tomaat speciaal voor op het balkon, waarvan de opbrengst van de tomatenplant(en) groot is. Vraag in de winkel naar de beste plant of het juiste zaad voor jouw situatie en je zult veel tomaten oogsten. Naast tomaten is het ook leuk om zelf komkommers en paprika's te zetten en ook kruiden geven veel voldoening. Wil je de groei van de tomaat vanaf het begin, vanaf het zaadje volgen, dan zaai jij tomaten. Vind je dat het allemaal te veel werk en tijd kost dan is een tomatenplant met tomaten eraan te koop in de winkel. Ook erg leuk om cadeau te doen, bijvoorbeeld in plaats van bloemen. De ontvanger zal er lang plezier van hebben. Op deze manier kun je ook kinderen het verzorgen van planten leren. Kinderen willen snel resultaat en dat lukt bij een gekochte tomatenplant met de tomaten eraan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6004x
Toegevoegd: 26-08-2016 20:15
Gewijzigd: 13-09-2016 00:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!