vaste planten

Vaste planten, welke zijn er?

vaste plantenBen je op zoek naar vaste planten? Dan zijn er verschillende soorten waar je naar kunt kijken. We geven je meer informatie over vaste planten in dit artikel.

Verdeling vaste planten

Vaste planten kun je verdelen in bladverliezende vaste planten en groenblijvende, maar ook in bloeiende vaste planten en vaste planten waarbij de bloei te verwaarlozen is. Bij deze laatst genoemde vaste planten is vaak het fraaie blad de reden dat de plant wordt gekocht. Bij de bladverliezende vaste planten moet je de standplaats goed onthouden of er een stok of naamkaartje bij zetten, omdat je deze planten na de winter anders niet meer precies terug kunt vinden. Groenblijvende vaste planten zorgen voor kleur in je tuin ook in de winter.

Vaste planten in groepen

Je kunt kiezen om een grote groep bladverliezende vaste planten in je tuin te zetten. Vind je de bloei van die vaste planten prachtig, houd er dan rekening mee, dat wanneer die bloemen zijn uitgebloeid je een grote en saaie plek overhoudt. Voorkom dit door een combinatie te maken met andere vaste planten, met prachtig riet of sierlijke grasjes. Weet tevoren hoe de plant er in elk jaargetijde uitziet en zet vaste planten met verschillende bloeitijden bij elkaar. Dit kan ook met groenblijvende vaste planten, kies vormen van het blad die goed bij elkaar passen, zodat het nooit saai wordt als je vaste planten in groepen zet.

Je kunt er ook voor kiezen om vaste planten van dezelfde soort op diverse plaatsen in je tuin terug te laten komen. Op die manier kom je er achter welke plek het meest geschikt is voor de vaste planten. Worden de planten op den duur te groot en bij sommige soorten gaat dat snel, dan kun je de vaste planten scheuren en delen van de vaste planten opnieuw uitplanten. Soms is de vaste plant ook niet meer mooi en kun je deze beter opgraven, delen en de jonge nieuwe stukken terug planten. Zo blijf je jonge vaste planten in je tuin houden, zonder telkens nieuwe te hoeven kopen. Ken je andere tuinliefhebbers, deel stukken van de vaste planten met elkaar en zo komt de tuin op een voordelige manier aan haar nieuwe vaste planten.

Vaste planten vermeerderen

Vaste planten kun je vaak eenvoudig vermeerderen door ze helemaal op te graven en dan zorgvuldig te scheuren.

  • Sommige planten kun je met een scherpe spade afsteken. Herplant de stukken meteen in goede grond.
  • Het vermeerderen van vaste planten dient te gebeuren in de rustperiode tussen  september/oktober en februari/maart, niet als het vriest!
  • Je kunt vaste planten ook vermeerderen door het nemen van zaad, al duurt het dan uiteraard wat langer voordat je een behoorlijke plant hebt.
  • Vast planten die bijzonder geschikt zijn om zelf te vermeerderen zijn acanthus mollis, achillea, monnikskap (aconitum), agapanthus (Afrikaanse lelie), het duurt wel enkele jaren voordat de stek zal bloeien, vrouwenmantel (kun je eenvoudig delen, maar zaait zichzelf ook rijkelijk uit, dus als je niet schoffelt krijg je er sowieso een heleboel), herfstanemoon, aster, bergenia, brunneria, campanula, chrysant, cimicifuga, ridderspoor, dicentra (gebroken hartje), geum (nagelkruid), helenium (zonnekruid), helleborus, heuchera, hosta, lavatera, liatrus, malva (kaasjeskruid), miscanthus (prachtriet), phlox, potentilla, primula, rudbeckia, salvia, tellima, tiarella, veronica (ereprijs) sedum en nog veel meer!
  • Het is een schitterende hobby om zelf je vaste planten te vermeerderen en als je een grote tuin hebt kun je experimenteren met het scheuren van planten, zaad nemen van de bloemen en/of wortelstek.
  • Wat lukt het beste? Je hebt veel zelf in de hand bij het planten, maar ook de weersomstandigheden zijn belangrijk. Help de stekken bij droog weer en dat is vaak eerder nodig dan je denkt.

Opvullen gaten in de border

Soms vallen er gaten in de border. Er kunnen planten aangevreten worden door insecten, een plant kan afsterven door onbekende oorzaak enz. Het is fijn als je wat reserve materiaal voor handen hebt om de lelijke gaten in de border op te vullen. Zorg daarom dat je als je gaat stekken, wat stekjes achter de hand houdt, die de plaats in kunnen nemen van eventuele uitvallers. Je kunt gaten in de border ook opvullen met eenjarige bloeiende planten.Er zijn vroeg bloeiende planten en laatbloeiers, als je daar een beetje op let heb je constant bloemen in je tuin. Zeker tussen vaste planten waarbij de bloei niet spectaculair is, zelfs te verwaarlozen is, kun je kleur aanbrengen met eenjarige planten, maar ook grasjes en riet zijn daarvoor zeer geschikt. Wil je verschillende hoogtes aanbrengen in de border plant dan een vaste plant op stam, of zet er een hoge pot tussen met planten.

Vaste planten in bakken en potten

De meeste vaste planten groeien prima in bakken en potten. Je moet wel in de gaten houden dat de wortels nog genoeg plaats hebben. Je hebt er wat meer werk mee dan met vaste planten in de volle grond. Je zult ze vaker moeten verplanten, omdat de pot of bak te klein is geworden. Koop je bijvoorbeeld in september een prachtige chrysant, die je op het terras in een fraaie pot zet, dan zal deze een hele poos mooi bloeien. Gooi de plant niet weg als deze is uitgebloeid, maar zet hem op een plekje in de tuin. Volgend jaar zal de chrysant opnieuw bloeien.

Vaste planten als cadeau

Een verjaardag, een behaald diploma of zomaar, een bloemetje is altijd een erg mooi en zeer gewild cadeau. Je kunt er echter ook voor kiezen om een vaste plant te kopen met of zonder bloemen. Een bos bloemen is mooi, maar bijvoorbeeld in de winter erg duur. Als je in het tuincentrum rondloopt zie je fraaie vaste planten met of zonder bloemen. Van deze planten heeft de ontvanger veel langer plezier dan van een bos bloemen (niets ten nadele van een bos bloemen, want die staan graag te pronken op tafel).

Weet je of iemand een tuin, terras of balkon heeft dan is een vaste plant voor buiten een mooie cadeau. In het najaar zie je prachtige chrysanten voor weinig geld, heide planten in de mooiste kleuren, bergthee (gaultheria), dit is een vast plantje met rode bessen en staat fraai of de herfsttafel! Vaste planten als cadeau, een tuinliefhebber zal daar nooit genoeg van krijgen.

Kopen vaste planten

Bij het kopen van vaste planten moet je erop letten dat de plant er fris en gezond uitziet en een mooie kluit heeft. De vaste plant, hoe klein deze ook is, moet stevig zijn. Koop je vaste planten op een goed adres. Het is zo jammer als je elk jaar alles opnieuw moet aanschaffen. Doe je aankopen op dagen dat je de vaste planten ook meteen thuis kunt uitplanten. Maak een plekje in de tuin vrij van onkruid, zorg dat de grond lekker los is en maak de plantgaten groot genoeg. Gebruik van turf wordt ook vaak aangeraden, vraag het de medewerker van het tuincentrum of lees de productinformatie. De vaste plant moet gemakkelijk in het plantgat passen, geen geduw want dat gaat ten koste van de wortels. En vooral in het begin goed water geven. 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3986x
Toegevoegd: 20-11-2016 17:14
Gewijzigd: 08-12-2016 21:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3535 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!