Magnolia boom

Magnolia snoeien

Magnolia boomHeb je een magnolia in de tuin en wil je graag weten hoe je deze kunt snoeien? Lees het artikel dan door, hier vind je meer informatie over welke soorten magnolia’s er zijn en hoe je deze het beste kunt snoeien.

Magnolia algemeen

De magnolia heeft verschillende bijnamen: de beverboom en de tulpenboom. Zij wordt de beverboom genoemd, omdat men vroeger dacht dat de magnolia het favoriete eten van de bever was. De naam  tulpenboom heeft zij te danken aan de vorm van bloemen, deze kunnen je doen denken aan het bolgewas de tulp. Er bestaat wel een echte tulpenboom: de Liriodendron. Deze draagt groenoranje bloemen in de zomer en wordt veel groter dan de magnolia. De magnolia is er in struikvorm en als boom, bladverliezend en groenblijvend. De bloemen zijn er in diverse prachtige kleuren: rood, geel, wit, paars, lila, lichtroze. Sommige soorten dragen enorm grote bloemen. Er zijn zomerbloeiende en voorjaarsbloeiende magnolia's. Er is weinig onderhoud aan magnolia's, de groei is van nature erg mooi en dus behoeft er niet regelmatige gesnoeid te worden

Magnolia in vele soorten en prachtige kleuren

Magnolia is een zeer geliefde struik (bloemheester) of boom. De bloemen hebben een exotisch uiterlijk. De magnolia heeft diverse soorten, magnolia's die in het voorjaar bloeien en magnolia's die in de zomer bloeien, maar allemaal zijn ze prachtig en veel mensen hebben een magnolia in hun tuin. Er zijn winterharde en minder winterharde soorten, let daarop bij de aankoop.

Er zijn bladverliezende en groenblijvende magnolia's.

  • De bladverliezende magnolia stellata (stermagnolia) is een zeer sterke winterharde struik, die erg populair is. Magnolia's houden van kalkvrije grond, die je aanvult met tuinturf. De beste tijd om een magnolia te planten is eind maart of begin april. Magnolia's houden niet van droogte, dus water geven als het een poosje droog is. In april is het verstandig om de wortels te bedekken met compost. Vaak vriest het in het voorjaar nog flink, de knoppen van de bloemen van de magnolia staan er dan al in en lopen de kans om te bevriezen. De plant zelf overleeft het wel, maar je zult geen bloemen krijgen. Je kunt de knoppen proberen te bedekken. Het ligt uiteraard aan de grootte van de struik of boom of dat lukt. Je kunt de magnolia vermeerderen door wat buigzame takken af te leggen. Zaaien in oktober kan ook, gebruik dan een kalkvrij, venig grondmengsel. Het zal lang duren voordat je een struik hebt, maar het is natuurlijk wel leuk om te proberen. Magnolia stellata krijgt stervormige, witte bloemen. De uiteindelijke hoogte van de struik/boom is 3 meter en de breedte is 3.50 meter. Een struik om rekening mee te houden wat betreft ruimte! De magnolia staat graag in de zon of halfschaduw.  De magnolia stellata bloeit in maart/april.
  • Magnolia soulangeana wordt 4.50 hoog en 5.50 breed ook deze staat graag in de zon of halfschaduw en kan zoals magnolia stellata goed tegen de kou.  Magnolia soulangeana bloeit in april/mei en is geurend. Het is een bekende en populaire magnolia. Scheuten van de struik die zijn aangetast door de vorst kun je gerust verwijderen. Wanneer de struik plotseling afsterft dan zal er sprake zijn van honingzwam. Verwijder aangetaste delen of de gehele struik.
  • Magnolia kobus is een grote boom, 9 meter hoog en 4.50 breed. Deze boom bloeit prachtig en zeer rijk met witte, stervormige bloemen in april/mei. Het is een langzame groeier en neemt genoegen met elke grond. Deze magnolia kobus is zeer winterhard, maar ook bij deze soort kan de bloem in het voorjaar bij nachtvorst bevriezen.
  • Magnolia grandiflora Exmouth is de groenblijvende soort en heeft prachtig donkergroen blad, de onderkant van het blad is behaard en heeft een roestbruine kleur. Deze magnolia wordt geplant om het blad, want ze bloeit zelden. Het blad is dik en doet denken aan de rubberboom. Als ze wel in bloei komt is dat aan het einde van de zomer tot aan het begin van de herfst. De bloemen zijn groot, zoals de naam al doet vermoeden, ze geuren en de kleur is roomwit. Magnolia grandiflora Exmouth staat graag in vochtige, goed doorlatende grond, humusrijke, zure grond. Volle zon is prima, lichte schaduw wordt ook verdragen. Zelfs droge kalkgrond voldoet voor de magnolia grandflora Exmouth.
  • Magnolia grandiflora Goliath is niet zo winterhard als Exmouth, maar de bloemen zijn groter, soms wel met een doorsnede van 30 cm. Verder groeit deze Magnolia Goliath het beste onder dezelfde omstandigheden als Magnolia Exmouth.
  • Magnolia Liliiflora Nigra is een dichtgroeiende, zomerbloeiende struik. De bloemen zijn bekervormig, de kleur is dieprood/paars. Het donkergroene elliptische blad valt in de winter af. Een struik die meteen vanaf dat je deze hebt geplant goed begint te groeien.
  • Er zijn ook veel magnolia's die in het voorjaar bloeien. Deze magnolia's zijn bladverliezend, hebben meestal geurende bloemen, bloeien rijk (als de omstandigheden gunstig zijn) en de bloemen verschijnen al voordat de eerste bladeren te voorschijn komen. De vorm van de bloemen varieert.
  • Er zijn stervormige bloemen maar ook bekervormige, die zeer exotisch aandoen, magnolia Ricki is daar een voorbeeld van. Na de prachtige bloemen en een mooie groeiwijze verschijnen er in de herfst rode vruchten aan de struik.
  • Een magnolia soort die je tegen een muur kunt planten is magnolia soulangeana Rustica Rubra. De mooie kale takken en bijzondere groeiwijze zorgen er voor dat de magnolia ook in de winter gezien mag worden. Kortom: magnolia is een aanwinst voor elke tuin.

Snoeien van de magnolia

Of moet er in titel staan "je hoeft de magnolia niet te snoeien'. Magnolia heeft van zichzelf een mooie groeiwijze. Wanneer je een magnolia koopt die al meteen een mooi model heeft, dan zul je er weinig werk mee hebben. Magnolia soulangeana behoeft geen snoeibeurt, slechts in het geval deze beschadigde takken heeft. Ook takken die verkeerd groeien kun je zonder problemen verwijderen. De meest gunstige tijd om dat te doen is halverwege de zomer of eind zomer. Er is dan minder kans op bloeden van de struik. En als de struik zou bloeden dan stopt het eerder. Gebruik boomverf als je grote wonden hebt gemaakt. Magnolia stellata heeft alleen in het begin, als je struik nog jong is en pas is geplant, wellicht enige snoei nodig, om een mooiere vorm te krijgen.

Meestal echter is de groei van de magnolia van nature erg mooi en is snoeien niet nodig. Laat de natuur haar de mooie vorm geven en vooral behouden. Dood hout weghalen, mag natuurlijk altijd, dat verfraait de struik en daardoor ziet ze er meteen weer verzorgd uit. De bladhoudende magnolia's behoeven geen snoei alleen als jij vindt dat de struik te groot wordt. Kortom: magnolia's mogen gesnoeid worden. Het is echter meestal niet nodig. De natuurlijke groei is fraai en behoeft geen hulp van de snoeischaar. Wanneer de magnolia te groot wordt dan kun je ingrijpen. Verzorg de struik als je grote wonden hebt gemaakt. Heb je al een wat oudere struik en twijfel je eraan of je de snoeibeurt aan durft, vraag het de tuinman of een liefhebber van magnolia's die je er alles over kan vertellen, zodat je nog heel lang plezier kunt hebben van je prachtige magnolia.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 12760x
Toegevoegd: 13-06-2016 22:28
Gewijzigd: 29-06-2016 23:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!