Wiet kweken

Wiet kweken: alles wat je vooraf moet weten!

Wiet kwekenHet kweken van wiet is voor velen een hobby. Toch lukt het niet bij iedereen om een mooie opbrengst te realiseren met goede kwaliteit wiet. Zonde!

Zeker als je veel tijd gestoken hebt in het grootbrengen van je plant. Het is ook wel iets waar je wat kennis voor nodig hebt om dit te doen slagen. Maar als je eenmaal weet hoe je het moet aanpakken, wordt het steeds leuker om er mee bezig te zijn! Duidelijke informatie over het kweken van wiet en de nodige tips delen we in dit artikel met je.

Wat voor wietzaden heb je nodig?

De keuze van het soort wietzaden is afhankelijk van verschillende factoren. Of je de plant binnen of buiten gaat kweken, of je een autoflower of gewone wietplant wil, het effect van de wiet en de opbrengst die je wil realiseren. Daarbij heb je nog de keuze tussen reguliere en vrouwelijke wietzaadjes. Het voordeel van vrouwelijke zaadjes is dat hier alleen maar vrouwelijke planten uitkomen. Én alleen de vrouwelijke planten produceren wiet. Uit reguliere wietzaadjes ontkiemen ook mannelijke planten. Deze moet je z.s.m. verwijderen... anders krijg je planten die wietzaadjes produceren (dit zijn vaak slechte zaadjes, geen hybride groeikracht etc., niet aan te raden als je weinig ervaring hebt)

Het verschil tussen Indica en Sativa

Het belangrijkste verschil tussen deze twee is het effect. Indica zorgt voor zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning. Het kan zintuigelijke prikkels zoals aanrakingen, geluid en smaak versterken. Wanneer je dit in hogere doses gebruikt kan het zijn dat je er erg moe van wordt.

Sativa zorgt voor een fijne ‘high’ waardoor je je energiek, vrolijk en creatief voelt. Lichamelijk heeft het een minder zwaar effect dan de indica soort en je wordt er ook niet zo moe van. Dit is waarom de meeste een voorkeur hebben voor een sativa soort.

Bloeitijd indica: 45-65 dagen
Bloeitijd sativa: 60-90 dagen

Binnen of buiten wiet kweken?

Voordat je begint met het kweken van wiet is het handig om te bepalen of je de plant binnen of buiten wilt grootbrengen. Beiden hebben zo hun voordelen maar ook zeker hun nadelen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf af te wegen wat in jouw situatie het meest praktisch is.



Wiet kweken in huis, de voor- en nadelen

Voordelen:

  • Je kunt zelf bepalen wanneer je de plant in bloei zet, je hebt zelf in de hand hoeveel licht de plant krijgt.
  • Als de plant binnen staat ben je niet afhankelijk van het weer. Een fikse regenbui, kou of juist droogte zal je plant geen kwaad doen.
  • De kans dat je gepakt wordt is kleiner wanneer de planten binnen staan.

Nadelen:

  • Binnen kweken zorgt voor hogere kosten. Je moet lampen aanschaffen en de energierekening zal stijgen.
  • Ongedierte is binnen moeilijker te bestrijden dan buiten. Als de plant buiten staat zijn ongedierte niet zo’n ramp, dit wordt vaak wel opgelost door de natuur zelf. Als de plant binnen staat is dit een ander verhaal, er kan snel een plaag vormen.
  • Een plant die binnen gekweekt wordt heeft ook een minder grote opbrengst. Dit komt omdat de wortelgroei beperkt wordt door de pot.

Voor- en nadelen van buiten wiet kweken

Voordelen:

  • Het is een stuk goedkoper om je plant buiten te kweken. Het enige wat je nodig hebt is aarde, een zaadje en eventueel een grote pot. Dat laatste is niet altijd nodig als de wietplant in de volle grond geplaatst kan worden.
  • De plant wordt een stuk groter en heeft dus een hogere opbrengst. Dit komt omdat de plant zich beter kan wortelen en z’n vrije gang kan gaan. Hoe verder de wortels kunnen groeien, hoe groter de plant.
  • Ongedierte kan niet zo’n kwaad. Wanneer er beestjes op de plant zitten wordt dit vaak aangepakt door een spin. Het ecosysteem kan buiten goed z’n werk doen waardoor ongedierte niet zo’n ramp is. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of er slakken rondom de plant(en) lopen. Deze kunnen veel schade aanrichten.

Nadelen:

  • Je bent afhankelijk van het weer. Dit kan je oogst maken of breken; een stortbui, harde wind of kou kan ervoor zorgen dat de plant kapot gaat.
  • Wanneer de plant buiten staat heb je geen invloed op het bloeiproces, dit is afhankelijk van het aantal uren zonlicht. (Je zou dit eventueel kunnen bijsturen met verduisteringsdoeken.)
  • De kans dat iemand je wietplanten ziet is groter als de planten buiten staan.

Autoflowers handig voor beginners en medicinale kwekers

Voor beginnende wiet kwekers (of kwekers met medicinale doeleinden) zijn er wel autoflowers de ideale wietplanten. Dit soort plant gaan na de groeifase automatisch in de bloeifase en hebben minder aandacht nodig dan andere soorten.

Normaal is een plant afhankelijk van het licht, dit bepaald wanneer de plant in de bloeifase komt. Wanneer de plant minder licht krijgt gaat het over op de bloeifase; in de natuur is dit wanneer de dagen korter worden maar je kunt dit ook binnen namaken met kweeklampen. Als je de plant binnen kweekt kun je meer invloed uitoefenen door het licht goed in te stellen.

Bij een autoflower is dit niet nodig, deze gaat na ongeveer 3 weken automatisch in bloei, het licht heeft hier geen effect op. De plant heeft ongeveer 8 tot 10 weken nodig, daarna kun je er een gemiddelde opbrengst van 30 tot 60 gram vanaf halen.

Vragen stellen aan andere kwekers

Ben jij bezig met het kweken van een wietaplant of wil je dat gaan doen? Dan is het altijd handig om een groep mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen als je even geen raad meer weet met je plant. Dit kan bijvoorbeeld via een Wiet Forum.  Op dit forum kun je al je vragen stellen omtrent het kweken van wiet en word je geholpen door mensen die zelf ervaring hebben met wietplanten.

Ben zorgvuldig met het kweken van wiet

Wietplanten kweken kan een leuke hobby zijn, toch is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. De legaliteit rondom het kweken van wiet is een lastig onderwerp, in principe is het illegaal maar vaak wordt het door de vingers gezien. Let wel op met professionele apparatuur, dit wordt strenger aangepakt dan een plant in de tuin. Vaak komt het niet verder dan het verwijderen van de planten maar het zou toch jammer zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WietzaadjesKopen
Aantal keer gelezen: 2919x
Toegevoegd: 26-07-2018 13:38
Gewijzigd: 02-08-2018 00:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!