Sollicitatiebrief schrijven: voorbeeld en stappenplan

Sollicitatiebrief schrijven: voorbeeld en stappenplan

Sollicitatiebrief schrijven: voorbeeld en stappenplanHet schrijven van een sollicitatiebrief is gewenst wanneer je voor een sollicitatiegesprek wilt worden uitgenodigd. Vroeger ging het schrijven van een sollicitatiebrief met de hand, maar tegenwoordig gebeurt dit meestal per e-mail.

In een sollicitatiebrief maak je een verbinding tussen de vacature en wie jij bent. Je geeft in een sollicitatiebrief aan waarom je voor een bepaalde functie kiest en naderhand van je cv kan iemand zien of je de juiste papieren, kennis en ervaring hebt om het ook daadwerkelijk te doen.

Sollicitatiebrief en cv

Een sollicitatiebrief en cv gaan in principe hand in hand. De meningen verschillende echter behoorlijk over de functie van een sollicitatiebrief in relatie tot een cv. Zo zien sommige mensen de sollicitatiebrief als een begeleidende brief bij de cv en zien andere mensen het als de belangrijkste manier om een werkgever te overtuigen voor een uitnodiging. In alle gevallen blijkt een sollicitatiebrief echter niet zonder de cv te kunnen en andersom ook niet. Beide zaken hebben een eigen doel en op deze pagina gaan we in op de combinatie van een sollicitatiebrief en cv.

Cv samenstellen

Het samenstellen van een cv vindt plaats in de volgende stappen:

 • Persoonlijke gegevens: aan het begin van een cv noteer je meestal je persoonlijke gegevens. Naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum.
 • Opleidingen en cursussen: geef aan welke opleidingen en cursussen je hebt gedaan. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en ook duidelijk over specialisaties.
 • Werkervaring: zeker wanneer je al langer werkzaam bent is werkervaring een belangrijk deel van je cv. Geef aan welke functies je hebt vervuld en doe dit zo concreet mogelijk.
 • Vaardigheden en eigenschappen: in een cv geef je meer aan dan wat je gedaan hebt. Spreek bij ‘vaardigheden en eigenschappen’ over zaken die je nog niet in de rest van je cv behandeld hebt.
 • Hobby’s: geef aan welke activiteiten je in je vrije tijd onderneemt. Op deze manier vertel je een werkgever meer over wie jij bent.

Gebruik een standaard opbouw voor je cv om het de werkgever zo eenvoudig mogelijk te maken. Eventueel kun je als freelancer een cv samenstellen waarin je spreekt over de projecten die je gedaan hebt en de vaardigheden die je hebt opgebouwd. Gebruik een europass-cv wanneer je in een ander Europees land wilt solliciteren. Wanneer je vaardigheden en ervaringen op de juiste manier kwalificeert is dit toepasbaar voor ieder Europees land. In andere Europese landen is het niet altijd even duidelijk wat een hbo-opleiding is en met een europass-cv is dit voor ieder Europees land inzichtelijk.

Sollicitatiebrief schrijven

Wanneer je een cv hebt samengesteld is het tijd voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Gebruik het onderstaande stappenplan om een sollicitatiebrief te schrijven. Een sollicitatiebrief wordt meestal pas gelezen wanneer je door de selectie van cv’s bent. Een sollicitatiebrief geeft een indruk van wie je bent en op welke manier je jezelf presenteert. In een sollicitatiebrief plaats je minimaal de volgende zaken:

 • Een beschrijving van wie jij bent en wat je vaardigheden zijn. Uiteraard staat dit in relatie tot de vacature waarop je een sollicitatiebrief stuurt.
 • Je geeft duidelijk aan welke relevante werkervaring je hebt opgebouwd. Ook in dit geval lijm je deze werkervaring met de vacature waar je op reageert.
 • In een sollicitatiebrief laat je zien wat voor soort persoon je bent. Het is voor een werkgever belangrijk om een goede idee te krijgen van wie je bent en hoe je verschilt van de rest.
 • Ben je ambitieus? Een werkgever krijgt graag een bepaald idee van je ambities en loopbaan in het bedrijf. Laat duidelijk zien op welke manier je jezelf opstelt en wat je voor hen gaat betekenen.
 • Laat zien waarom je voor een bepaalde vacature gekozen hebt. Geef aan waarom het bedrijf en de functie bij je past. 

Opbouw van een sollicitatiebrief 

Een sollicitatiebrief is in principe een brief waarmee je jezelf probeert te verkopen. Jij bent het product en je probeert de behoefte van een werkgever te bevredigen. Het is belangrijk om jouw toegevoegde waarde en de behoeftes van een werkgever te begrijpen. Vervolgens bouw je een sollicitatiebrief op de volgende manier op:

 • Trek in één of twee zinnen de aandacht van een werkgever. Op dit moment is iemand gemotiveerd om je sollicitatiebrief verder te lezen.
 • Je vertelt over wie jij bent en wat je kunt om de interesse van een werkgever te trekken.
 • Laat het verlangen naar een gesprek met jou groeien. Vertel meer details en zorg dat deze zo relevant mogelijk zijn.
 • Tot slot stuur je aan op een eerste kennismaking. Noteer je telefoonnummer en e-mailadres om contact mogelijk te maken.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Schrijf een eigen sollicitatiebrief om uniek te blijven. Gebruik de onderstaande sollicitatiebrief slechts als voorbeeld en geef er het liefst je eigen draai aan. Afhankelijk van de vacature waarop je solliciteert is er mogelijk een langere of korte brief mogelijk. Denk goed na over de behoeftes van een werkgever en wat jij te bieden hebt. Alleen op deze manier kun je een succesvolle sollicitatiebrief schrijven en zal er een reactie komen.

Henk de Vries
Dorpstraat 111
3071 KM Rotterdam

Albert Heijn
Straatweg 102
3014 KL Rotterdam

Geachte heer Janssen,

Naar aanleiding van uw vacature in het Algemeen Dagblad solliciteer ik op de functie van vulploegleider.

Sinds 2010 ben ik actief geweest bij de Jumbo als vakkenvuller en sinds 2012 als vulploegleider bij de Plus. Tegelijk heb ik de ondernemersopleiding behaald aan het mbo. Mijn opleiding heeft mij meer geleerd over retailmarketing en aanverwante zaken. In 2013 heb ik de opleiding afgerond en door mijn blijvende interesse als vulploegleider ga ik graag aan de slag bij een groter filiaal.

In de toekomst zie ik kansen om door te groeien tot filiaalmanager of teamleider. Ik ben klantgericht en gefocust op het verbeteren van alle processen in de supermarkt. Graag ga ik bij uw Albert Heijn aan de slag als vulploegleider en eventueel met doorgroeimogelijkheden.

Bijgevoegd vindt u mijn cv en graag licht ik binnenkort het één en ander toe tijdens een gesprek.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Henk de Vries


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5845x
Toegevoegd: 20-05-2015 20:39
Gewijzigd: 22-08-2015 11:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!