jonge dame zoekt werk

Werk zoeken, tips

jonge dame zoekt werkJe hebt je diploma behaald en je bent nu op zoek naar een baan. Hoe pak je het aan om werk te zoeken? In dit artikel krijg je meer informatie over het vinden van werk.

Diploma behaald, nu een baan

Proficiat, dat diploma heb je behaald. Nu op zoek naar een leuke baan. Misschien was je daar al mee bezig nog voordat je het diploma op zak had, omdat je er zeker van was dat je zou slagen. Slim, want op het moment dat de schoolvakanties aanbreken en de diploma's zijn uitgereikt zijn er veel jongeren op zoek naar werk.

  • Werk zoeken in een tijd van een hoge werkeloosheid vergt veel van je. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat er afwijzingen zullen komen en dat is meestal niet persoonlijk, maar omdat het aanbod zo groot is.
  • Als jij een afwijzing krijgt mag je gerust vragen wat daarvan de reden is. Je leert ervan. Misschien is het nuttige informatie voor een volgende sollicitatie. Eerst echter zul je werk moeten zoeken en vinden, waarop je wilt solliciteren. Wat is je opleiding, een specifiek vak, of heb je een brede opleiding gedaan en kun je op veel functies reageren? Ook wanneer een functie niet helemaal past is het belangrijk dat je solliciteert al is het alleen maar om  ervaring in het solliciteren op te doen bij verschillende bedrijven.
  • Werk zoeken doe je door op zoveel plaatsen kenbaar te maken dat je een baan zoekt. Denk aan Facebook en Linkedin. Gebruik social media en je netwerk. Bekijk de vacatures online. Je kunt heel gericht zoeken of algemeen.
  • Je kunt vacature alerts aanmaken, zodat je heel snel de nieuwste vacatures kunt lezen en er op kunt reageren.
  • Werk zoeken en vinden als je nog geen ervaring hebt is moeilijk. Vaak wordt er namelijk om ervaring gevraagd. Heb je tijdens je studie stages gelopen? Hoe zijn die bevallen? Zou je daar kunnen informeren naar werk? Soms ook geven de docenten namen van enkele bedrijven door waar wellicht werk voor je te vinden is. Lukt het je niet om snel aan een baan te komen, probeer vakantiewerk te gaan doen. Beval jij bij deze werkgever? Grote kans dat je kunt blijven als er een vacature is. Is er op dat moment geen vacature, vraag of men contact met je legt zodra er mensen nodig zijn.
  •  Vergeet niet om vakbladen te raadplegen. Je ziet vacatures op jouw vakgebied en je blijft ook bij wat betreft de nieuwe ontwikkelingen. Werk zoeken, het is een hele opgave, maar geef nooit op ook niet na enkele afwijzingen. De juiste baan komt als je maar naar werk blijft zoeken.

Ontslag wegens langdurige ziekte en dan…..werk zoeken.

Je hebt een mooie baan, die weliswaar veel van je eist, maar waarvan je denkt er tot je pensioen mee door te kunnen gaan. Helaas, het lot beslist anders. Je krijgt een burn-out en zit een poosje thuis. Bezoek aan de bedrijfsarts enz. Je wilt weer aan de slag in aangepast werk. Jouw werk is overgedragen aan collega's. Hetzelfde werk krijg je niet meer terug en ander werk heeft de werkgever niet.

  • Je krijgt 104 weken doorbetaald door de werkgever en dan krijg jij je ontslag. Duidelijk, je kunt op zoek naar ander werk. Je krijgt daarvoor hulp vanuit de werkgever, totdat je aan de 104 weken (gedeeltelijk) ziek zijn zit. Hij huurt een re-integratiebedrijf in dat je mee helpt om naar ander werk te zoeken. Je maakt daar graag gebruik van.
  • De coaches van een re-integratiebedrijf hebben namelijk een heleboel ervaring in het aansturen van mensen om werk te zoeken. Zij weten waar de banen liggen en wat de kansen zijn. Zij staan in de praktijk en kunnen kansen inschatten. Zij motiveren, stimuleren en helpen waar ze kunnen om je aan het werk te krijgen. Ze vertellen je waar je de vacatures moet zoeken. Ze vertellen je hoe belangrijk het is dat je een netwerk om je heen hebt dat op de hoogte is van het feit dat je werk zoekt.
  • Ze helpen je met het opstellen van een CV en een sollicitatiebrief. Ze bereiden sollicitatiegesprekken met je voor. Ze weten als geen ander of een bepaalde baan haalbaar voor je is of juist niet. Ze staan met beide benen op de grond. Ze winden er geen doekjes om bij het werk zoeken, maar zijn realistisch door te zeggen dat je op een bepaalde leeftijd minder kans hebt op een baan.
  • Ze vertellen wat niet kan bij werk zoeken, maar zeker ook waar jij je wel op kunt richten als je wat ouder bent en werk zoekt. Ze stellen je zelfs een studie voor, zodat jij je niet afgeschreven voelt als je 60+ bent en bezig bent met werk zoeken.
  • Een prima tip is bijvoorbeeld ga vrijwilligerswerk doen in plaats van werk zoeken of naast het werk zoeken, want dan kom je in contact met andere mensen en je wordt gezien. Daar zou dan wellicht een baan uit kunnen rollen. Wie niet waagt, die niet wint! Werk zoeken met zoveel steun zal de werkloze motiveren, stimuleren en uit zijn isolement halen en misschien voor enkele jaren nog aan een baan helpen.
  • Ook al ben je wat ouder je mag nog best meedoen, want de ervaring van de oudere werknemers mag niet zomaar verloren gaan. Neemt niet weg dat ook de jongeren die werk zoeken aan de slag moeten. Kan het wellicht naast elkaar, elkaar aanvullen in plaats van elkaar buiten spel zetten?

Handige tips bij het werk zoeken

  • Blijf positief, houd een goed dagritme en blijf in beweging!
  • Laat je netwerk weten dat je werk zoekt. Zet voor jezelf je netwerk op papier en zet er telkens een naam bij die bij je opkomt. Je zult zien hoe groot je netwerk is.
  • Gebruik social media bij werk zoeken.
  • Maak vacature alerts aan op je pc. Je bent dan snel op de hoogte van de nieuwste vacatures tijdens het werk zoeken.
  • Kijk in kranten, regionale bladen en vakbladen. Je leest de vacatures en krijgt informatie over het nieuws enz. Wellicht krijg je nieuwe ideeën en inspiratie bij het zien van bepaalde bedrijven en bij werk zoeken op jouw vakgebied, maar misschien ook op totaal ander werk. Deze algemene kennis is van belang om op de hoogte te blijven en mee te kunnen praten over belangrijke zaken. Kennis hebben over, geïnteresseerd zijn in en op de hoogte zijn van actuele zaken is heel belangrijk en kan ook tijdens een sollicitatiegesprek een belangrijke rol spelen.
  • Zie je een vacature die in aanmerking komt, solliciteer meteen. Er zijn namelijk veel werkzoekenden die erop zullen reageren.
  • Maak voor jezelf bij het werk zoeken een lijst van sollicitaties met de datum en de afwikkeling. Wanneer je bericht krijgt dat je deze keer de baan niet krijgt, vraag je of men je wil benaderen als er opnieuw een vacature is. Wordt hierop positief geantwoord, zet een kruisje bij dat bedrijf en neem zelf over een maand bijvoorbeeld opnieuw contact op. Contacten onderhouden is namelijk erg belangrijk bij werk zoeken.
  • Werk zoeken kan ook betekenen dat je reageert op vakantiewerk, om op die manier bij een bedrijf "binnen" te komen.
  • Naast vakantiewerk kan ook vrijwilligerswerk een ingang zijn bij werk zoeken.  
  • Zorg voor een goede en actuele CV.
  • Zorg bij een sollicitatiebrief voor een goede motivatie, laat iemand de brief lezen voordat je deze verstuurt. Laat in de brief merken dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf door te benoemen dat je de website hebt bekeken en dat je de missie en de visie van het bedrijf kent.
  • Word je afgewezen, vraag dan gerust meteen of enkele dagen later naar de reden. Daar kun je veel van leren. Je kunt er bij een volgende sollicitatie profijt van hebben.
  • De aanhouder wint, dat geldt ook bij werk zoeken. Werk zoeken is een werkwoord waar je mee bezig moet blijven.
  • Vind je op korte termijn niet de baan die je voor ogen hebt, solliciteer ook op een andere baan, want ook daarin kun je vast en zeker gelukkig worden.
  • Ben je voor een bepaalde baan aangenomen, die niet helemaal aan je eisen voldoet dan blijf je naar werk zoeken. Het is namelijk vaak gemakkelijker een andere baan te krijgen vanuit een baan.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4081x
Toegevoegd: 09-08-2016 20:25
Gewijzigd: 23-08-2016 22:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!