Sollicitatietips

Sollicitatietips

SollicitatietipsBedrijven die een vacature open hebben staan, krijgen vaak veel reacties binnen. Wil jij graag aangenomen worden? Dan is het dus belangrijk dat je een goede cv en sollicitatiebrief hebt en dat je goed voorbereid bent bij het sollicitatie gesprek. Wil jij weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder. Wij geven je sollicitatietips die jouw kans op succes verhogen.

Tips voor je cv

De eerste stap is natuurlijk het opstellen van je cv. Degenen die jouw cv binnenkrijgen, hebben er hoogstwaarschijnlijk nog tientallen of zelfs meer binnengekregen. De kans dat al deze cv’s daadwerkelijk gelezen worden, is dus vrij klein. Met deze tips voor je cv zorg je ervoor dat jouw cv de aandacht trekt.

Netjes en overzichtelijk

De opmaak van je cv is minstens net zo belangrijk als de inhoud. Zorg daarom dat je alle informatie duidelijk en overzichtelijk presenteert. Vindt diegene die jouw cv behandelt niet direct de juiste informatie? Dan is de kans groot dat je cv zo weer opzijgeschoven wordt. Gebruik daarom duidelijke tussenkopjes en eventueel tabellen. Gebruik bij de tabellen zo min mogelijk randen (de zichtbare lijnen tussen de vakjes), dat maakt het namelijk al snel druk en storend.

Kleur hoef je zeker niet te schuwen, dit zal jouw cv juist eerder laten opvallen. Wees hier natuurlijk wel voorzichtig mee, je cv moet wel een serieuze uitstraling houden. Kies daarom voor één kleur die niet te fel is. Gebruik eventueel twee tinten van dezelfde kleur.

Korte profielschets

Om te zorgen dat jouw cv opvalt, is het handig om een korte profielschets toe te voegen. Dit is een kort stukje tekst waarin je jezelf omschrijft. Deze profielschets plaats je tussen je persoonlijke informatie en je werkervaring. Het geeft je cv een persoonlijk tintje en is meteen een mooie kans om een goed beeld van jezelf te geven.
De profielschets moet geen droge opsomming van je sterke eigenschappen zijn. Probeer er een stukje van te maken wat lekker leest. Zie het als een stukje waarin je jezelf voorstelt. Verwerk hier natuurlijk wel je sterke punten in, maar houd het authentiek en geloofwaardig.

Een omgekeerde chronologie

Bij het opsommen van je werkervaring, je scholing en eventuele cursussen, is het een goed idee om met een omgekeerde chronologie te werken. Begin dus niet met je allereerste baantje, maar start juist met je huidige of meest recente baan en werk van daaruit terug in de tijd. Geef hierbij de volgende informatie:
• De naam van de werkgever en de plaats
• Begin- en einddatum van de periode dat je er werkzaam was
• Je functie en een korte beschrijving van je werkzaamheden
• Eventueel een opsomming van je prestaties

Activiteiten tijdens je opleiding

Als je nog niet zoveel werkervaring hebt, kan je extra aandacht besteden aan andere zaken. Noem bijvoorbeeld relevante activiteiten van tijdens je opleiding, zoals leider van het discussieteam, vertegenwoordiger van de studentenvakbond of vrijwilligerswerk. Bijbaantjes die je gehad hebt, kan je ook gewoon noemen. Ook wanneer deze niet zo indrukwekkend zijn of niet direct relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Hiermee laat je namelijk zien dat je actief en gedreven bent.

Contoleer je spelling

Slordige typefouten of verkeerd gespelde woorden kunnen ervoor zorgen dat je cv rechtstreeks de oud-papierbak in gaat. Neem dus de tijd om je cv goed na te lezen. Laat je cv zeker ook door anderen lezen. Een ander zal foutjes namelijk eerder opmerken. Zelf zie je bepaalde fouten namelijk onbewust over het hoofd als je al een tijdje met je cv bezig bent.

Referenties

De referenties kunnen soms een lastig punt zijn, maar zijn toch belangrijk. Heb je goede referenties? Neem deze dan zeker op in je cv. Overleg dit echter wel altijd van tevoren met diegene die je op je cv vermeldt. Als je nog weinig werkervaring hebt, kan je ook een docent van je opleiding als referentie opgeven. Heb je niet direct een goede referentie die je kunt noemen? Vermeld dan de volgende zin op je cv “Referenties op aanvraag beschikbaar”.

De bestandsnaam

Solliciteren gaat tegenwoordig vaak online, dus de kans is groot dat je jouw cv moet uploaden of e-mailen. Let daarom op de bestandsnaam van je cv. Je cv opslaan onder bijvoorbeeld de naam van het bedrijf waarbij je solliciteert is natuurlijk niet erg praktisch. Geef je cv daarom een bestandsnaam met “cv”, je eigen voor- en achternaam en eventueel de naam van de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld “CV Peter van Duijn – commercieel medewerker”. Deze tip geldt natuurlijk ook voor je sollicitatiebrief.

Tips voor je sollicitatiebrief

Of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, hangt natuurlijk af van je cv en sollicitatiebrief. Deze brief is dus van cruciaal belang. Wil jij een overtuigende sollicitatiebrief schrijven? Houd dan rekening met de volgende tips.

Vacature

Begin met het aandachtig lezen van de vacature en noteer de functievereisten. Deze kan je gebruiken om in je sollicitatiebrief naar te verwijzen. Schrijf je een brief voor een open sollicitatie? Zoek dan relevante informatie over het bedrijf op.

Enthousiasme

Zorg ervoor dat je enthousiasme duidelijk uit je brief blijkt. Laat merken dat je de functie graag wilt. Vertel ook waarom je juist bij hen solliciteert en waarom je denkt dat jij goed bij dit bedrijf past.

Maatwerk

Met een standaardbrief die je naar meerdere bedrijven stuurt, maak je weinig kans. Natuurlijk kan je wel een standaard opzet gebruiken, maar zorg ervoor dat je iedere brief afstemt op het bedrijf waar je hem naartoe stuurt.

Waarom jij?

Wij Nederlanders zijn graag bescheiden, maar als je een potentiële werkgever wilt overtuigen, mag je jezelf best aanprijzen. Geef ze een reden om juist jou te kiezen in plaats van andere sollicitanten. Noem hierbij je sterke eigenschappen die relevant zijn voor de baan. Vind je dit moeilijk? Probeer dan voor jezelf eerst de vraag te beantwoorden waarom ze jou zouden moeten aannemen en formuleer dit antwoord daarna op een nette manier in je brief. Probeer hierbij rekening te houden met de functievereisten die in de vacature genoemd werden.

Niet te formeel

Het feit dat je een sollicitatiebrief schrijft, hoeft niet te betekenen dat je zeer formele taal moet gebruiken. Natuurlijk schrijf je anders dan wanneer je een vriend e-mailt, maar je hoeft hierbij niet te overdrijven. Gebruik geen woorden die je normaal gesproken nooit zou gebruiken. Zorg er ook voor dat je niet te lange zinnen gebruikt. Zo komt je brief een stuk natuurlijker over en is hij fijner om te lezen.

Geen herhaling

Als het goed is, stuur je samen met je sollicitatiebrief je cv mee. Het is daarom niet nodig om de informatie uit je cv te herhalen in je brief. Wel kan je natuurlijk je werkervaring die relevant is voor de functie waar je op solliciteert benadrukken.

Contoleer je spelling

Net als bij je cv, is natuurlijk ook de spelling van je sollicitatiebrief belangrijk. Je brief haastig schrijven en meteen op de post doen of e-mailen is dus zeker geen goed idee. Lees je brief goed na en laat ook anderen je brief voor je controleren. Een sollicitatiebrief met type- en spelfouten wordt minder snel serieus genomen. Je maakt er niet alleen een slordige indruk mee, je komt daarnaast ook niet gemotiveerd over als je niet de moeite hebt genomen om er een nette brief van te maken.

Tips voor je sollicitatiegesprek

Als je door je overtuigende cv en sollicitatiebrief uitgenodigd bent voor een gesprek, ben je er natuurlijk nog niet. Tijdens je sollicitatiegesprek is het belangrijk om een goede indruk te maken. Alle details kunnen hierbij meetellen.

Bereid je voor

Bereid jezelf goed voor op je sollicitatiegesprek. Zoek informatie over het bedrijf en de functie op. Neem ook je eigen cv en sollicitatiebrief nog eens goed door. Het kan namelijk zo zijn dat er vragen worden gesteld over iets wat je in je brief hebt geschreven. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je weet wat je precies hebt geschreven en dat hetgeen wat je tijdens het gesprek zegt overeenkomt met je sollicitatiebrief.

Je uiterlijk

Het is vanzelfsprekend dat het belangrijk is om er netjes en verzorgd uit te zien tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe je jezelf het beste kan kleden, is afhankelijk van de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Voor een sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor kleed je jezelf natuurlijk anders dan wanneer je solliciteert als vakkenvuller. Besteed ook zeker aandacht aan de details. Controleer je kleding op vlekjes, pluisjes of losse draadjes.

Draag je sieraden? Kies dan voor subtiele sieraden. Opvallende sieraden kan je over het algemeen beter niet dragen bij een sollicitatiegesprek. Natuurlijk hangt dit ook weer af van waar je solliciteert. Als je bij een hippe kledingwinkel aan de slag wil, mag je ketting bijvoorbeeld best wat opvallend zijn. Hetzelfde geldt voor make-up. Ook hierbij kan je over het algemeen beter kiezen voor een subtiele look.

Denk na over je antwoorden

Denk van te voren na over je antwoorden. Natuurlijk weet je van te voren niet precies welke vragen er gesteld zullen worden. Wel zijn er een paar algemene vragen die vaak, zij het in verschillende vormen, terugkomen tijdens sollicitatiegesprekken. Er wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd naar je sterke eigenschappen en je verbeterpunten. Bedenk van te voren wat je hierop wilt antwoorden, zodat je tijdens het gesprek niet met een mond vol tanden komt te zitten.

Wees hierbij altijd eerlijk, ook over je verbeterpunten. Je kunt je minder sterke punten op een positieve manier brengen door er meteen bij te vertellen hoe je hier aan werkt en hoe je deze punten precies wilt verbeteren.

Soms worden er tijdens sollicitatiegesprekken expres aparte vragen gesteld, om te testen hoe je hier mee omgaat. Schrik dus niet als je een vraag krijgt die je totaal niet verwacht had en blijf kalm. Weet je even echt niet wat je moet zeggen? Geef dit dan gewoon aan. Je kunt beter zeggen dat je even goed over je antwoord na wilt denken dan dat je een ongemakkelijke stilte laat vallen. Eerlijkheid en het duidelijk benoemen van dingen wordt vaak juist gewaardeerd.

Stel vragen

Wil jij laten zien hoe serieus en gemotiveerd je bent? Laat dan zien dat je echt geïnteresseerd bent en stel zelf ook vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld vragen over de functie, over het bedrijf of over de sollicitatieprocedure. Begin hier natuurlijk niet meteen mee en zorg ervoor dat je niet de leiding van het gesprek overneemt. Het stellen van vragen is bij iedere functie belangrijk, maar vooral bij hogere functies is het cruciaal.

Geen haast

Zorg ervoor dat je ruim op tijd op de locatie bent. De eerste indruk is het belangrijkst en vaak zelfs doorslaggevend. Als je gehaast of zelfs te laat binnenkomt, is de kans dat ze jou kiezen als meest geschikte kandidaat natuurlijk niet erg groot. Ken je de weg naar het bedrijf zelf niet? Zoek dan van te voren uit hoe je er precies moet komen en houd er bij je tijdsplanning rekening mee dat je wellicht even moet zoeken.

Bellen na je sollicitatiegesprek

Ben je een week na je sollicitatiegesprek nog niet gebeld? Dan is het altijd verstandig om zelf even contact op te nemen, tenzij er tijdens het gesprek wat anders is afgesproken. Hebben ze nog geen beslissing gemaakt over wie ze willen aannemen? Dan kom je door je telefoontje extra gemotiveerd over, waardoor je kansen groter worden. Is de beslissing wel al gemaakt, maar is de keuze op iemand anders gevallen? Dan heb je na je telefoontje duidelijkheid. Even bellen levert je dus altijd voordeel op.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 6860x
Toegevoegd: 15-09-2015 13:39
Gewijzigd: 24-09-2015 20:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!