Stress de symptomen

Stress de symptomen

Stress de symptomenStress kun je vaak wel herkennen, maar om er aan toe te geven dat je last hebt van stress, is voor veel mensen een moeilijke opgave. Gelukkig kun je stress herkennen. We bespreken de symptomen van stress, zodat je er op tijd wat mee kunt doen om erger te voorkomen.

Wat is stress?

Bij stress gaat het over een vorm van emotionele of mentale spanning en dit zorgt voor lichamelijke en/of psychische klachten. Stress kan veroorzaakt worden door:

  • Werkdruk (werkstress)
  • Files (file-stress)
  • Zeurende mensen (irritatie stress)

Stress kan zich op diverse manieren uiten. Sommige mensen krijgen last van oorsuizen als ze last hebben van stress. Dit noemen ze daarom ook wel piepstress. Je hoort als je door stress last hebt van oorsuizen een soort fluit of pieptoon. Dit kan in een oor voorkomen maar ook in beide oren. Hoofdpijn komt ook vaak voor bij mensen met stress. Dit noemen we dan spanningshoofdpijn. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar het gaat vaak samen met spierspanningen en met lichamelijke, mentale en/of emotionele stress. Ook spierstijfheid kan een rol spelen bij mensen die stress ervaren, net als hartkloppingen, slaapproblemen, (over)vermoeidheid en maag- en darmklachten.

Stress en hoge bloeddruk

Stress en een hoge bloeddruk, ze gaan vaak samen. Je bloeddruk kan snel hoger worden omdat je boos bent, jij je ergert, angstig bent of stress hebt. Stress is niet goed voor je hart- en bloedvaten. Ontspannen is dan belangrijk, maar dat gaat niet zo gemakkelijk als mensen vaak zeggen.

Opvliegers door stress

Als je last hebt van opvliegers dan kan dat zomaar komen omdat je stress hebt. Als je opvliegers hebt kun je dat merken aan bepaalde symptomen. Heb je last van opvliegers dan kun je plotseling een gevoel van warmte krijgen in je gezicht en op de hoogte van je bovenlichaam, meestal ga je ook transpireren en de hartslag zal ook gaan versnellen. Heb je last van opvliegers dan kan het ook zijn dat je misselijk wordt, je kunt last krijgen van vermoeidheid en zover verzwakken dat je zelfs flauw kunt vallen.

Reactie van je lichaam

Opvliegers zijn een reactie van je lichaam, het gaat dan over de manier waarop je lichaam met de toename van warmte omgaat. De oorzaak kun je meestal zoeken omdat er dan een daling plaatsvindt van het oestrogeen niveau in het bloed. Oestrogenen hebben invloed op de hypothalamus, dit is een deel van je hersenen dat voor de temperatuur van je lichaam zorgt. Als je een gebrek hebt aan oestrogenen kan de hypothalamus erg gevoelig worden en voor veranderingen van de temperatuur van je lichaam zorgen.

Fysiologische opwelling

Stress kan opvliegers veroorzaken door een fysiologische opwelling van je lichaam door veranderingen in de temperatuur. Een van de resultaten van je lichaam op de reactie van stress is de toename van de adrenaline in je bloed. Omdat de adrenaline de doorbloeding dan verhoogt, krijg je een stijging van de temperatuur. Opvliegers komen door een stijging van de temperatuur van je lichaam, het kan dan ook zo zijn dat je door stress de opvliegers krijgt. De opvliegers die ontstaan zijn ervoor bedoeld om de temperatuur van je lichaam te laten dalen.

Angst en stress

Door angst en stress kun je opvliegers krijgen, dit zou je kunnen verminderen door een goed stress management en goede ontspanningstechnieken te gaan doen. Het is ook zo, dat als je een andere levensstijl aanneemt je stress kunt voorkomen en op deze manier kun je dan ook opvliegers tegen gaan. Je kunt stressfactoren ook voorkomen door emoties te vermijden, gebruik wat minder cafeïne, drink niet al te veel alcohol en draag niet al te zware kleding. Heb je veel last van opvliegers dan is katoenen kleding dragen het beste. Wil je opvliegers onder controle houden dan kun je het beste ‘s morgens en ‘s avonds 15 minuten ademhalingsoefeningen doen. Als je minstens 30 minuten per dag gaat wandelen, of je gaat regelmatig zwemmen of fietsen zul je ook minder last hebben van opvliegers. Als je stress gevoelens hebt als je bent afgewerkt of na een gebeurtenis in de familie moet je minstens een uur voordat je gaat slapen tijd nemen om te ontspannen.

Levensstijl aanpassen

Als jij je levensstijl hebt aangepast en het helpt je niet om van de opvliegers ten gevolge van stress af te komen kun je het ook nog proberen met medicijnen. Als je van de huisarts antidepressiva voorgeschreven krijgt zal deze medicatie je helpen, omdat dit medicijn de neurotransmitters in de hersenen aanpakt, neurotransmitters zijn bij angst en stress betrokken. Is het zo dat je antidepressiva gaat slikken voor de stress dan moet je rekening houden met bijwerkingen. Je kunt door het slikken van deze medicijnen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en de eetlust zal verminderen. Je kunt natuurlijk het innemen van medicijnen nog aanvullen door het te combineren met een bezoek aan een psycholoog.

De symptomen van stress herkennen en hoe ga je er mee om?

Als je overwerkt bent, of je bent oververmoeid dan wordt dit meestal omschreven als overspannen. Overspannen raak je in de meeste gevallen als je stress hebt die al enige tijd duurt. Je merkt dit vaak op het werk. Als je lang rond blijft lopen met stress dan kan dit ook ten koste gaan van je gezondheid. Als je last hebt van stress dan merk je dat ook in de privé sfeer en je merkt het uiteraard aan je eigen gedrag. Het is daarom erg belangrijk dat je stress symptomen tijdig opmerkt, alleen dan kun je stress  snel onder controle krijgen.

Stress symptomen op een rijtje

Mensen met stress kunnen last hebben van:

  • Bleekheid, doordat je je niet goed voelt ben je steeds aan het nadenken, heb je misschien geen zin in eten en voel je je rusteloos en kun je bleek gaan zien.
  • Chaotisch denken en handelen, je wilt veel doen, maar je hoofd zit vol, waarmee moet je beginnen? Je bent continu aan het malen en piekeren. Alles gaat door elkaar heen.
  • Problemen met de concentratie, je wilt teveel doen en er zit teveel in je hoofd wat door elkaar loopt. Daardoor wordt het een grote chaos en kun je je niet op één ding richten.
  • Last hebben van een depressie, je kunt door stress jezelf nutteloos voelen, geen zelfvertrouwen meer hebben en zo raak je verder in de put. Mensen kunnen daardoor een depressie krijgen en naar de huisarts moeten voor medicatie.
  • Duizelig zijn maar niet draaiduizelig zijn, door jezelf steeds druk te maken krijgt je bloeddruk steeds last van schommelingen en daardoor kun je je duizelig voelen door alle stress.
  • Weinig eetlust hebben, je bent aan het piekeren, daar richt je je op en dan heb je geen honger of je krijgt geen hap door je keel.
  • Gewichtsverlies, door het piekeren heb je geen zin in eten of het lukt niet om te eten en dan val je af. Ook door stress alleen kun je al veel afvallen.
  • Stress door een emotionele shock, je hebt wat ingrijpends meegemaakt en dat doet wat met je. Daardoor ben je even helemaal van slag en weet je je geen raad met wat te doen en dat zorgt voor extra stress.
  • Extra hartslagen, je bent continu aan het denken en maakt je druk, daardoor zal je hart overuren maken.
  • Last hebben van gespannen spieren, je bent gespannen en kunt je niet ontspannen en dat heeft invloed op je spieren.
  • Last hebben van huilbuien, emotioneel zijn. Je hebt veel stress en blijft soms aan een stuk door huilen, omdat je je geen raad weet en even iemand nodig hebt om alles met je te bekijken en te ordenen.
  • Hyperactief zijn, je hebt door de stress veel energie (denk je). Je hebt de drang veel te doen en het moet allemaal gebeuren waardoor je soms overuren draait in je hoofd, maar ook lichamelijk omdat je het allemaal perse wilt doen.
  • Moeizaam denken. Het is dan allemaal teveel, je blijft piekeren en omdat er zoveel in je hoofd zit komt er geen einde aan het denken en pik je niet alles meer op waardoor je langzamer na gaat denken.
  • Prikkelbaar zijn, doordat je aan het nadenken bent en niet alles meteen kan plaatsen kun je prikkelbaar zijn. Anderen willen je helpen maar dan kun je boos op hen worden en hen de schuld overal van geven.
  • Vergrote pupillen hebben, dit kan ook met stress te maken hebben en anderen zien dit goed aan je. Zij merken dat het misschien niet zo goed met je gaat en zien ook dat je wat bleek ziet en je pupillen vergroot zijn. Ze praten met je maar het komt niet allemaal binnen bij je.
  • Schuldig voelen, omdat je niet alles kunt doen wat je voorheen wel kon. Je ziet dat dingen blijven liggen maar door alle stress kun je je er niet toe zetten, je wilt wel maar het lukt niet. Daarom voel je je schuldig dat anderen het voor jou moeten doen, terwijl jij het eigenlijk zelf wilt doen.
  • Transpireren, doordat je je druk maakt van de stress ga je meer zweten. Dit kan overdag zijn maar ook in de nacht wanneer je ligt te piekeren in bed.
  • Zelfvertrouwen verliezen, omdat je denkt dat alles tegenzit en niets je lukt. Je gaat alles negatief zien en kunt niet meer positief denken.
  • Snelle hartslag doordat je last hebt van stress. Je bent continu bezig en aan het denken en kunt je niet ontspannen.
  • Stemmingswisselingen, ineens denk je dat je alles aan kunt en ben je vrolijk en een kleine tegenslag kan al zorgen voor boosheid. Anderen merken aan je dat je stemming snel wisselt en dat hoort bij stress.

Overspannenheid voorkomen

Als je wilt voorkomen dat je overspannen raakt dan moet je leren om te gaan met stress en de symptomen daarvan. Het allerbelangrijkste is dat je steeds het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt. Als je bezig bent met stress houdt dat in dat je probeert door een aantal vaardigheden de boel weer onder controle te krijgen. Met stress bezig zijn wil zeggen dat je een wijziging aan gaat brengen in je denkpatroon, je zult je werkplanning moeten veranderen, je moet leren praten over de problemen en hiervoor eventueel hulp inschakelen. Wat je ook niet moet vergeten als je probeert om te gaan met de stress is dat je meer dan voldoende tijd moet nemen voor jezelf en de tijd moet nemen om uit te rusten en te ontspannen.

Stress nooit helemaal weg

Je kunt stress nooit helemaal uit je leven weg denken, maar de stress onder controle houden en op een positieve manier beïnvloeden moet kunnen. Je zou het kunnen proberen met ontspanningsoefeningen zoals yoga, of door regelmatig te mediteren en ademhalingsoefeningen te doen. Dit alles kan ervoor zorgen dat je lichaam zich helemaal zal ontspannen. Met deze oefeningen kun je rust in je lichaam en hoofd creëren. Wanneer je met regelmaat deze oefeningen uitvoert zul je minder last krijgen van de dagelijkse stress. Je zult je een stuk fijner gaan voelen. Deze dagelijkse ontspanningsoefeningen zullen het vermogen om rustig te blijven een stuk verhogen, ook zal de opgehoogde druk een stuk gemakkelijker te verwerken zijn.

Stress, praat met anderen

Als je met anderen praat en je vraagt om advies dan zul je jezelf daarna een stuk beter voelen. Praten over problemen privé of op je werk lucht enorm op, ook al kun je deze niet meteen oplossen. Stress op je werk kun je proberen te voorkomen door een werkplanning te maken. Praat ook met collega’s of je leidinggevende als het werk je teveel wordt. Je moet om te voorkomen dat je overspannen wordt door stress vooral positief blijven denken ook als je een keer in wat moeilijkere tijden terecht komt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 4743x
Toegevoegd: 28-06-2015 19:49
Gewijzigd: 22-08-2015 13:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!