Wat is het effect van gaslighting?

Wat is het effect van gaslighting?

Wat is het effect van gaslighting?De term gaslighting is afkomstig van de gelijknamige film. Gaslighting is een methode waarmee je normen en waarden, ideeën en gedachten volledig opnieuw worden geprogrammeerd.

In 2011 is er onderzoek gedaan naar het fenomeen en blijkt het geen wetenschappelijke basis te hebben. Wanneer je niet weet wat gaslighting is kan dat het best worden toegelicht naderhand van een aantal voorbeelden.

Voorbeelden van gaslighting

  • ‘Ik heb dat nooit tegen jou gezegd’ 

Wanneer iemand gaslighting toepast wordt er soms gedaan of je iets niet gezegd hebt terwijl dit wel zo is. Je gaat op deze manier twijfelen en dat is volgens hem of haar precies de bedoeling van gaslighting.

  • ‘Waarom vertrouw je mij nooit?’

Het is moeilijk om aan iemand te twijfelen die continu ontkent. Narcisten passen vaak gaslighting toe en proberen je opnieuw te programmeren waardoor je hen vertrouwt, maar het absoluut niet gegrond is.

  • ‘Jij maakt van alles een probleem’

Wanneer iemand je keer op keer belazert maak je daar uiteraard een probleem van. Bij gaslighting wordt je commentaar volledig genegeerd en kan iemand er zelfs boos om worden.

  • ‘Je weet niet wat je zegt’

Je autoriteit wordt bij gaslighting in twijfel getrokken terwijl dat vaak ongegrond is. Wanneer je wordt afgesnauwd creëer je een nieuwe realiteit en pas je soms zelfs normen en waarden aan.

  • ‘Ik ben daar nooit geweest’

Narcisten zijn heel goed in gaslighting. Mogelijk heb je iemand ergens gezien en confronteer je hem of haar met dat feit. Wanneer je iemand vertrouwt ga je steeds meer twijfelen aan je eigen waarneming en verander je de realiteit door wat je wordt wijsgemaakt.

  • ‘Jij hebt mij nog veel ergere dingen aangedaan’

Ook dit hoor je vaak iemand zeggen die bezig is met gaslighting. Hij of zij probeert eigen acties weg te wuiven en daardoor ga je uiteindelijk geloven dat iets minder erg is dan het daadwerkelijk is.

Begrijp je hoe gaslighting ongeveer plaatsvindt? Dan kun je waarschijnlijk nog veel meer voorbeelden geven over de manier waarop gaslighting plaatsvindt. Gaslighting wordt vaak bewust, maar ook onbewust toegepast door narcisten en is een manier om vanuit egoïsme in de eigen behoeftes te voorzien.

Slachtoffers van gaslighting

Denk je dat je te maken hebt met gaslighting? Dan is dit meestal ook het geval. Onder dit kopje ontdek je of het echt zo is en wordt het gehele proces toegelicht.

Gaslighting vindt over het algemeen plaats in verschillende fases. In de eerste fase heb je geen idee wat er gebeurt en geloof je niet dat er gebeurt wat er gebeurt. Je vindt het vreemd als je partner, collega of baas een bepaalde situatie ontkent en je doet het af als merkwaardig. Je verwacht dat zoiets niet meer zal gebeuren en je praat de situatie vervolgens goed. Als er vervolgens nog meer rare zaken gebeuren praat je het steeds weer goed en lijk je blind te worden voor de reeks aan ongemakkelijke gebeurtenissen. In het begin kunnen het simpele zaken zijn als te laat komen, complete afspraken vergeten of woorden die je in de mond worden gelegd en nooit zijn gezegd.

De volgende fase van gaslighting uit zich vooral door verdediging. Iemand krijgt je soms zover dat je jezelf verdedigt voor zaken die helemaal niet jouw schuld zijn. Zo kan het gebeuren dat je een collega confronteert met bepaalde fouten en je collega vervolgens vraagt hoe het komt dat je zo in paniek raakt en gestrest bent. Aan het eind ben je jezelf aan het verdedigen voor je paniekerige en gestreste gedrag, terwijl de fouten van je collega het echte probleem zijn. Het wordt echt gevaarlijk wanneer je vervolgens aan je eigen waarneming twijfelt. In sommige gevallen weet je niet meer of jij fout zit of dat je het bij het rechte eind hebt. Als je keer op keer in dit soort dilemma’s zit is de kans groot dat je te maken hebt met gaslighting en je zelf bij het rechte eind zit.

Depressie door gaslighting

Als je steeds meer aan jezelf gaat twijfelen wordt de kans op een depressie steeds groter. Wanneer je nog nauwelijks weet wie je bent wordt het steeds moeilijker om je eigen ik te herkennen. Je voelt je als een soort vreemdeling in je eigen lichaam en vaak verbreek je zelfs vriendschappen, omdat het gevoelsmatig niet meer werk. Mensen spreken hun zorgen over je uit en je wordt behandeld alsof je echt een probleem hebt. Wanneer gaslighting hevig is kan dit echt aan de orde zijn en is het moeilijk om je eigen persoonlijkheid en omgeving te behouden.

Kenmerken van gaslighting

Er bestaan een groot aantal kenmerken van gaslighting. Wanneer je één of meerdere signalen ervaart is er sprake van gaslighting. Denk na over het verbreken of veranderen van je relatie wanneer je dagelijks met de problematiek van gaslighting leeft. Het kan gaan om relaties op tal van verschillende vlakken. De volgende signalen zijn van belang:

  • Je vraagt jezelf steeds af of je wel of niet bij het rechte eind zit.
  • Je vraagt jezelf vaak af of je niet te gevoelig bent.
  • Je bent vaak in de war en zelfs wanneer je aan het werk bent kun je jezelf niet goed concentreren.
  • Je zegt altijd sorry tegen iedereen.
  • Er zijn heel veel dingen om blij mee te zijn en toch lukt het niet om gelukkig te zijn.
  • Je liegt om te voorkomen dat iemand je naar de grond drukt.
  • Je hebt moeilijkheden met het maken van eenvoudige beslissingen.
  • Je voelt je doelloos en ongelukkig.
  • Je hebt het gevoel dat je helemaal niets goed doet en het ontbreekt je volledig aan zelfvertrouwen.

Wanneer je last hebt van gaslighting is het zoals je merkt belangrijk om er iets mee te doen. Als de situatie blijft zoals deze is zal er op de lange termijn niets veranderen. Eventueel kun je contact zoeken met een psycholoog wanneer je een knoop in je maag houdt en je zelf geen uitweg ziet. Mogelijk brengt psychische hulp de verlichting die je nodig hebt en ga je daardoor mogelijkheden zien waardoor je uiteindelijk gelukkiger wordt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 13125x
Toegevoegd: 30-04-2015 15:11
Gewijzigd: 21-08-2015 15:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!