Strijkvrije overhemden: alles wat je erover moet weten

Strijkvrije overhemden: alles wat je erover moet weten

Strijkvrije overhemden: alles wat je erover moet wetenElke man heeft wel een overhemd of blouse in de kast en het dit is dan ook al sinds jaar en dag een van de meest gedragen kledingstukken. Een van de nadelen aan een overhemd, is het onderhoud, het wassen en dan vooral het strijken. Verschillende merken komen steeds vaker met strijkvrije varianten op de markt die het strijken overbodig maken en het overhemd daarmee nog populairder maken.

Wat is een strijkvrij overhemd?

Een ongestreken overhemd ziet er slordig uit en maakt vaak een onverzorgde of een haastige indruk. Bij de meeste overhemden vormen automatisch kreuken door het wassen en het dragen. Tijdens het drogen, zelfs wanneer je deze uithangt droogt het hemd en blijven de kreukels van de wasmachine zichtbaar. Door je overhemd te strijken kun je de plooien uit je overhemd halen en deze door middel van warmte en stoom weer helemaal glad maken. Dit zorgt ervoor dat het overhemd er weer verzorgd uitziet, maar is een tijdrovend proces. Een strijkvrij overhemd, is een overhemd die na het wassen uitgehangen kan worden en wanneer deze droog is, geen kreukels en plooien vertoond en niet gestreken hoeft te worden voor het dragen. Een strijkvrij overhemd mag wel gestreken worden indien men hier tijd en zin in heeft. En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de mooiste resultaten behaald worden door alsnog te strijken. Maar bij strijkvrije overhemden is het een keuze om te strijken, strikt noodzakelijk is het niet.

Hoe ontstaan kreuken in een shirt?

De kreukels in een overhemd tijdens het was proces, ontstaan door bewegingen van de wasmachine in combinatie met het water en de zeep. Het is echter het materiaal in combinatie met het water en de bewegingen dat ervoor zorgt dat de kreukels ook na het wassen nog zichtbaar zijn. Vooral bij overhemden die niet 100% van katoen zijn, gaat deze werking op. Een shirt dat gekreukt is, maar nog nat of vochtig is, wordt makkelijker gladgestreken dan een shirt wat al opgedroogd is, omdat hier de kreukels als het ware al helemaal gehard en gevormd zijn.

Wat zijn de voordelen van een strijkvrij overhemd?

Een strijkvrij overhemd is voor veel mensen ideaal en stimuleert het vaker dragen van een overhemd, omdat hier aanzienlijk minder moeite voor gedaan hoeft te worden. Het is dan ook niet vreemd dat strijkvrije overhemden steeds populairder worden en langzaamaan de markt overnemen. Wij hebben de voordelen van een strijkvrij overhemd voor je op een rijtje gezet.

Tijdbesparing

Er is niets zo vervelend om er vlak voor dat je naar je werk moet achter te komen dat al je overhemden ongestreken zijn en je deze in het volle ochtendgloren moet gaan strijken op een moment wanneer je hier totaal geen tijd voor hebt. Strijken is voor maar weinig mensen een hobby en de tijdwinst die te behalen valt door niet te hoeven strijken wordt door velen dan ook als zeer waardevol beschouwd.

Geen kreukels tijdens het dragen

Het kreukproces van een overhemd is helaas niet iets dat alleen maar gebeurt tijdens het wassen. Door het dragen van een overhemd en bewegingen die je maakt, alsook het langer zitten in dezelfde positie, zorgt voor nieuwe kreuken en plooien in het overhemd, wat een slordige uitstraling kan geven. Door het materiaal dat gebruikt wordt in strijkvrije overhemden, kreukt het materiaal überhaupt niet meer en heeft het dragen ook geen invloed op kreukels en plooien. Zodra je weer op staat en beweegt, zal het overhemd weer glad lijken.Vaker dragen zonder wassen

Door het kreukproces bij de meeste overhemden, dient een overhemd vaak na een aantal uren of een dag dragen alweer gestreken te worden, omdat deze vol zit met plooien en kreuken. Met een strijkvrij overhemd is dit niet het geval en kan een overhemd indien deze geen zichtbare vlekken heeft, uitgehangen worden op een kapstok en vervolgens gewoon weer gedragen worden. Naast het gemak, bespaar je hier natuurlijk ook energie mee en hoef je niet te wachten op het wassen en drogen tot je je overhemd weer kan dragen.

Langer plezier van het overhemd

Het strijken van een overhemd en ook het veelvuldig wassen heeft op de lange termijn invloed op het materiaal met betrekking tot hoe het overhemd eruit ziet en het formaat van het overhemd. Het is niet ongewoon dat in de loop der tijd kleuren vervagen en het materiaal van kleding minder wordt nadat deze vaak gewassen is. Vanwege het feit dat een strijkvrij overhemd niet wordt blootgesteld aan de temperaturen van een strijkijzer en daarnaast ook relatief minder vaak gewassen hoeft te worden, gaat een kwalitatief goed strijkvrij overhemd over het algemeen langer mee dan klassieke overhemden.

Hoe werkt een strijkvrij overhemd?

De werking van een strijkvrij overhemd zit in het materiaal waarvan het overhemd gemaakt is en hoe deze behandeld is. De productie van een strijkvrij overhemd vergt dan ook meer werk en is over het algemeen intensiever dan een “gewoon” overhemd. Een strijkvrij overhemd ondergaat in de productie een chemische behandeling die de molecuul structuur in de stof beïnvloed. Naast het feit dat het kreukproces door deze chemische behandeling afgeremd wordt, is ook het materiaal bepalend voor de werking van het strijkvrije overhemd. Over het algemeen werken dikkere stoffen beter en blijven deze langer glad en kreukvrij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste strijkvrije overhemden gemaakt worden van katoen of een vergelijkbare stof.

Strijkvrije overhemden van goedkoop materiaal gaan minder lang mee

Binnen het segment van strijkvrije overhemden is er nogal wat verschil in de kwaliteit. Sommige overhemden worden met relatief goedkope stoffen vervaardigd. Wanneer dit gebeurt en de chemische behandeling van het materiaal plaatsvindt, kan het zijn dat de kwaliteit hierdoor wordt aangetast. Deze kwaliteit beïnvloeding is niet altijd zichtbaar, maar in veel gevallen wel voelbaar met betrekking tot hoe ruw of fijn het overhemd aanvoelt. Daarnaast kan het voorkomen dat strijkvrije overhemden van goedkoop materiaal sneller slijten en minder lang meegaan dan sommige klassieke overhemden.

De historie van het strijkvrije overhemd

Het strijkvrije overhemd an sich zien we steeds vaker terug en wordt ook steeds beter in kwaliteit. De zogeheten non-iron shirts zijn echter niet nieuw en bestaan al tientallen jaren. Lange tijd zaten er echter een aantal nadelen aan de strijkvrije overhemden op het gebied van het draagcomfort. De eerste strijkvrije overhemden werden namelijk gemaakt van polyester. Polyester werkt goed om kreuken te voorkomen, maar kan erg onprettig aanvoelen tijdens het dragen. Een ander nadeel aan polyester, is dat het niet ademt en ventileert en deze overhemden dus erg warm waren en ook niet altijd even hygiënisch. De doorbraak van de strijkvrije overhemden heeft plaatsgevonden toen deze gemaakt werden van 100% katoen, wat een stuk comfortabeler draagt en ook beter ademt.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: snarlingwalnut
Aantal keer gelezen: 2393x
Toegevoegd: 16-01-2020 16:27
Gewijzigd: 22-01-2020 11:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!