man werkt vanuit huis

Thuis in je eigen werkkamer werken voor de baas

man werkt vanuit huisVeel mensen hebben misschien een fantastische baan, maar ervaren dagelijks toch een belangrijk minpuntje: een lange heen- en terugreis door de files op de weg. Hoewel je de files niet bij toverslag kunt laten verdwijnen kun je misschien toch een kleine bijdrage doen aan de vermindering van het fileleed. Gewoon door thuis te werken.

Files, stress en ongemak

In de ochtend en in de avond zijn duizenden mensen onderweg van huis naar werk of andersom. De toevloed aan gemotoriseerd verkeer is eigenlijk groter dan het wegennet aankan, en dat wordt door ongevallen of door de weersomstandigheden vaak nog een slag erger. Regelmatig horen we van een nieuw historisch dieptepunt, zo’n ochtend-  of avondspits met weer een nieuw record aan aantal kilometers dat alle files bij elkaar op het maximale punt bereikten. Die dagelijkse files heen- en terug leveren een hoop ongemak op. Niet alleen voor het milieu,  de werkgever of de economie, maar vooral ook voor jezelf. Op bepaalde routes horen files tegenwoordig standaard bij het vaste vervoersritueel en werkgevers verwachten simpelweg dat je daar dan ook rekening mee houdt. Dat betekent dan dat je heel vroeg van huis moet gaan en pas weer laat thuis kunt beginnen aan je dampende bord aardappels. Waarschijnlijk betreft het dan een opgewarmde prak uit de magnetron. De vele uren die je besteedt aan het werk en het vervoer ernaar toe en ervandaan maken dat je maar weinig tijd kunt besteden aan je partner en je kinderen. Dat alles levert een heleboel frustratie en stress op.  De lange uren en het onvoldoende kunnen investeren in de relatie en het gezinsleven, het doet je allemaal geen goed.

Oplossing: flexibele tijden

Het is in ieders belang om oplossingen te vinden  voor het verlies aan geld, milieu en werkplezier dat door al die dagelijkse files wordt veroorzaakt. Het is vaak geen optie om simpelweg meer en bredere wegen aan te leggen. Zoiets is niet alleen een probleem voor het milieu, maar zou ook grote consequenties hebben voor bestaande woningen of bedrijven die in de buurt van de huidige snelwegen zijn gebouwd. En natuurlijk speelt het kostenplaatje een rol. Het grootste deel van de dag hebben de wegen voldoende capaciteit. Het zit hem vooral in de ochtend en de avond, als mensen naar hun werk of juist weer naar huis willen. Een eerste oplossing zit dus in het aanpassen van de begin- en eindtijd, om te gaan werken met flexibele werktijden. Als je je werkdag een uur eerder kunt laten beginnen, dan ben je de files misschien net voor. In overleg met je baas is er vaak wel wat te regelen – het is per slot van rekening ook in het belang van je werkgever dat je op tijd en monter op je werk verschijnt.

Oplossing: thuiswerkdag

Vaak zijn er, in ieder geval voor een deel van je werktijd, nog andere oplossingen te vinden. Het deels thuiswerken moet als serieuze optie worden meegenomen. Veel werkgevers werken er graag aan mee dat je één of twee dagen je werkzaamheden vanuit je eigen huis verricht. Dat kan nooit de hele week zijn, je moet enerzijds contact houden met het bedrijf waar je werkt en je collega’s en anderzijds moet je voor een aantal taken gewoon ter plekke zijn. Maar de één of twee dagen thuis kunnen al een groot verschil maken. Op deze dagen is er géén file, geen heel vroeg van huis of heel laat thuiskomen, en tijdens de maaltijden eet je samen met je gezinsleden. Ook voor de werkgever kan het voordelig zijn. Door flexibel met de thuiswerkers om te gaan hoeven er minder werkplekken te worden ingericht, de werknemers zijn over het algemeen goed gemotiveerd om thuis alle taken nauwgezet te doen, en de werknemers zijn blijer en gezonder. Minder kans op uitval door ziekte. Bovendien kan een werknemer die flink verkouden is of een sportblessure heeft thuis toch vaak het een en ander aan klussen wegwerken, terwijl hij zich anders wellicht ziek zou melden. Ook voor diegenen die in de file staan op jouw thuiswerkdag is er een voordeeltje: hoe minder auto’s in die file staan, hoe korter de file is en hoe prettiger iedereen zich voelt. Kortom, thuiswerken biedt alle betrokkenen voordelen.

Waar ga je werken

Als je regelmatig thuis voor de baas aan de slag bent, is het verstand een eigen werkplek in te richten. Dat zorgt ervoor, dat je werk en privé beter uit elkaar kunt houden. Het is ook belangrijk dat je in alle rust je werkzaamheden kunt verrichten, thuis werken is per slot van rekening wel een serieuze zaak. Om ontspannen te kunnen werken zul je de werkzaamheden goed moeten plannen, zodat je alle rust krijgt die je nodig hebt om geconcentreerd te werken. Ook wil je graag goed zitten, in een opgeruimde ruimte die je niet afleidt, een ruimte met voldoende licht. Kortom, het moet een werkplek worden waar je graag gaat zitten.

Let op de techniek

Voor het thuis werken is contact met je bedrijf belangrijk. Er zullen telefoontjes gepleegd moeten worden en je zult een internetverbinding nodig hebben om gegevens in te zien, te bewerken en op te slaan. Tele-vergaderen, Skype- , FaceTimesessies, of chatten en videobellen met WhatsApp, Telegram of Allo, al dit soort zaken vraagt om een snelle en goed functionerende internetverbinding. Met de keuze van je werkruimte moet je dus goed nagaan of de communicatie perfect kan verlopen. Met een werkkamer op zolder is misschien de wifi-verbinding in huis niet optimaal, maar met een vaste kabel of een wifi-repeater kun je dat wel oplossen.

Ga eens goed zitten!

Misschien heb je nog ergens een oude tafel of bureau met een keukenstoel die je voor je werkplek wilt gebruiken. Dat is niet zo slim. Het maakt een heel verschil of je een tafel met stoel gebruikt om de krant te lezen of een kop koffie te drinken, of dat je deze de hele dag voor je werk moet gebruiken. Als je zit niet optimaal is, de hoogte van je werktafel niet klopt met je lengte, de stoel en de hoogte van het beeldscherm en toetsenbord, het licht niet goed op je werk schijnt, loop je het risico op RSI-klachten. Je kunt beter investeren in goed materiaal, dat houd jou op langere tijd gezonder en fitter. Veel werkgevers denken op dit punt graag met je mee.

Een beetje leuk, dat mag best

Natuurlijk heb je de werkruimte ingericht op efficiënt en optimaal je werk voor de baas te kunnen doen. Afleidende factoren houd je zoveel mogelijk buiten de deur. Dat wil niet zeggen dat de inrichting helemaal Spartaans moet zijn. De combinatie van vloerbedekking, wandkleuren en een enkele afbeelding moet ook maken dat je je op deze plek prettig voelt. Want ook dat draagt bij aan je productiviteit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2593x
Toegevoegd: 21-11-2016 12:48
Gewijzigd: 21-11-2016 20:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!