Voor welke zaken kan je een notaris inhuren?

Voor welke zaken kan je een notaris inhuren?

Voor welke zaken kan je een notaris inhuren?Misschien heb je al eens van het beroep notaris gehoord maar heb je eigenlijk geen flauw idee wat dit beroep inhoudt. Grote kans dat je op latere leeftijd toch een keer langs gaat bij een notaris. De vraag is alleen waarvoor? In dit artikel lichten we toe waarvoor je een notaris kan inhuren en bij welke zaken de notaris kan ondersteunen.

Wat is een notaris?

Een notaris geeft mensen juridisch advies en helpt met het opstellen van rechtsgeldige afspraken. De notaris is onpartijdig en zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen opgeschreven worden in de notariële akte. Omdat de afspraken die gemaakt zijn in een officieel document genoteerd worden is het niet mogelijk om de afspraken later nog te wijzigen. Het werkterrein van een notaris is relatief breed, zo kan de notaris ingehuurd worden bij het kopen van een huis of om een samenlevingscontract op te stellen. In sommige gevallen is de hulp van een notaris aan te raden maar bijvoorbeeld bij huwelijksvoorwaarden of een testament opstellen is hulp van een notaris verplicht. Hieronder beschrijven we een aantal zaken waar de notaris zijn hulp bij nodig is.

Notaris voor ondernemers

Ben je van plan een eigen onderneming op te starten dan is de kans groot dat je een notaris in moet schakelen om te helpen bij:

 • Bepalen van een rechtsvorm zoals een B.V, vennootschap onder firma of een eenmanszaak.
 • Wijziging in aandelen
 • Eigendom wijziging (wie wordt de volgende bedrijfseigenaar)
 • Statuten wijziging
 • Certificering
 • Aandeelhouders

 De notaris zal in het gesprek kijken naar de achtergrond van de ondernemer en op basis daarvan en de situatie zo goed mogelijk advies geven.

Aandeelhoudersovereenkomst

Elk bedrijf kan zelf bepalen of hij gebruik wil maken van aandeelhouders. Het is niet verplicht om een aandeelhoudersovereenkomst af te sluiten maar het kan wel handig zijn. Om eventuele geschillen in de toekomst te voorkomen en conflicten te vermijden tussen aandeelhouders en bedrijfseigenaren wordt deze overeenkomst opgesteld.

Bedrijfsopvolging

Er komt een dag dat de eigenaar van het bedrijf zijn stokje moet of wil overdragen om bepaalde redenen. Het is dan alleen de vraag wie het bedrijf gaat overnemen. Dit kan gebeuren door een nieuwe eigenaar te kiezen of door met een ander bedrijf te gaan fuseren. In beide gevallen zal een notaris ingehuurd moeten worden om te helpen met afspraken maken. Er zullen ook bepaalde contracten opgesteld moeten worden die belangrijk zijn voor het bedrijf en de eigenaar.

Herstructurering

Als een bedrijf groeit of juist moet bezuinigen dan zal er herstructurering nodig zijn. Al deze wijzigingen worden samen met een notaris in een contract opgesteld voordat ze doorgevoerd worden. Want deze zaken kunnen niet zonder juridisch en fiscaal advies uitgevoerd worden.
De koop-en verkoop van een woning

Huis kopen

Bij de koop of verkoop van een woning is het verplicht dat een notaris de koper en verkoper begeleid en de afspraken vaststelt. Bij het kopen van een woning kan de notaris ondersteunen op de volgende gebieden:

 • Verborgen gebreken (gebreken die eerst nog niet opgevallen waren)
 • Samen een woning kopen (adviseren of het verstandig is of niet)
 • Kosten koper (de notaris zal onderzoek doen voor de overdracht van de woning, als alles klopt zullen beide partijen hun geld ontvangen)
 • Nieuwbouwwoning (hiervoor gelden er andere regels dan bij een bestaande woning)
 • Erfpacht (koop je een huis met een erfpacht, wat zijn dan de regels)

Een huis verkopen

Ook bij het verkopen van een woning zal je de begeleiding van een notaris nodig hebben. Zo kan je geadviseerd worden over wat je tegen de potentiele kopers moet zeggen. Moet je eerlijk alle gebreken van het huis benoemen of kan je ook een paar dingen geheim houden? Op wat baseer je de verkoopprijs van het huis en ben je vrij om dat zelf te bepalen? Verder zal de notaris ook begeleiden bij de koop of verkoop van een bedrijfspand.

Hulp bij een scheiding

Wanneer ouders gaan scheiden en er zijn kinderen in het spel kan er vaak een grote ruzie ontstaan. Wie betaald wie en wie gaat er zorgen voor de kinderen. Een scheiding zorgt voor een hoop gedoe en er moet vaak een advocaat of een notaris aan te pas komen om afspraken over alimentatie vast te leggen. Wanneer de kinderen nog minderjarig zijn zal er een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. In dit plan worden afspraken gemaakt over contactregeling, kosten voor school en zorg. Ouders moeten hun kinderen betrekken bij het opstellen van zo een plan. Als dat niet lukt dan kan de notaris als een mediator functioneren. Ook de hoogte van de alimentatie is niet iets dat zomaar berekend kan worden. Het is namelijk afhankelijk van een aantal zaken. Een advocaat of notaris zal helpen met deze berekening.
 

Huwelijksvoorwaarden

Ga je binnenkort trouwen dan zullen er een aantal zaken geregeld moeten worden. Gelukkig gaan een paar dingen al automatisch via de wet maar als je graag wil weten wat er dan geregeld wordt, leg het dan vast. Wanneer mensen gaan trouwen zitten ze vaak op een roze wolk. Alles is leuk, alles gaat goed en wij zullen nooit scheiden. Helaas weet je niet wat er in de toekomst gaat gebeuren en is er altijd een mogelijkheid dat je uit elkaar gaat. Als de zaken dan niet goed geregeld zijn ontstaan er vaak grote ruzies waarbij een advocaat inschakelt moet worden. Door voor het huwelijk zaken zoals alimentatie vast te leggen met een notaris zullen er veel problemen vermeden worden. Natuurlijk is het niet leuk om te gaan bedenken wie, wie moet uitkopen na de scheiding maar het gaat en stuk makkelijker als het al vast staat.

Erfenis regelen

In sommige gezinnen zal er een erfenis worden achtergelaten na het overlijden van een bepaald familielid. Deze erfenis (zeker als het geen groot bedrag is) leidt tot een ruzie binnen de familie. Elk lid vindt namelijk dat hij of zij er recht op heeft, het liefst het hele bedrag of een groot deel ervan. In de realiteit werkt dit niet helemaal zo en zal de notaris of zelfs een advocaat moeten gaan bemiddelen. Verder hoeft een erfenis niet altijd positief te zijn voor de nalatenschap maar kan het ook financiële problemen opleveren. Ook dan wil je zo snel mogelijk van de erfenis afkomen. Hiervoor zal er sowieso juridische hulp ingeschakeld moeten worden. In dit artikel hebben we een aantal voorbeelden gegeven waar een notaris voor ingehuurd zou kunnen worden. Naast deze genoemde voorbeelden zijn er nog veel meer andere zaken. Zo zie je maar weer dat je een notaris waarschijnlijk wel eens gaat inhuren in je leven. Hopelijk voor de leuke dingen zoals een huwelijk en niet voor de minder leuke dingen zoals alimentatie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 2028x
Toegevoegd: 20-04-2020 15:19
Gewijzigd: 21-04-2020 09:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!