Tien tips om water te besparen

Tien tips om water te besparen

Tien tips om water te besparenIedereen is wel eens op zoek naar situaties waarin geld bespaard kan worden. Water besparen is daar een goed voorbeeld van. We geven je daarom minimaal tien tips om geld te besparen door minder water te gebruiken. Deze tips kun je meteen in de praktijk uitvoeren en het water besparen begint kan nog vandaag beginnen.

Waarom water besparen?

Als het crisis is dan hoor je overal waar je komt: ‘er zal bezuinigd moeten worden’. Dus iedereen gaat bekijken waar hij op kan gaan bezuinigen. Een van de dingen waar je de mensen eigenlijk nooit over hoort praten is over het bezuinigen op water. Ga je goed nadenken over het bezuinigen op water dan zul je merken dat je nergens beter op kunt bezuinigen als op water. Het waterverbruik kost geld en door op een paar dingen te letten kun je hier op besparen. Je zult er van staan te kijken als je er op gaat letten hoeveel water je met het gezin per dag verbruikt. Er is een onderzoek geweest en daaruit is gebleken dat als je uit Europa komt je gemiddeld ongeveer 200 liter water per dag gebruikt, een Amerikaan (laat het onderzoek weten) gebruikt al gauw rond de vijf à zeshonderd liter water per dag. Nu zul je jezelf afvragen hoe je aan deze hoeveelheid water komt. Dit is eigenlijk heel simpel, je gaat in bad, je gaat minimaal 5 keer per dag naar de wc, je wast regelmatig je handen en je moet ook twee keer per dag je tanden poetsen. Dan heb je ook nog het huishouden wat ontzettend veel water nodig heeft. Je gaat koken, je zet de vaatwasser aan, je maakt de meubels en dergelijke schoon met een beetje water, je zult ook de auto wel eens wassen, de wasmachine verbruikt erg veel water en wat al niet meer. Als je dit allemaal goed gaat bekijken dan kun je op bijna al deze zaken flink wat water besparen.

Water besparen, waar begin je?

Wat betreft besparen op het water zou je kunnen beginnen met de auto, je kunt de auto in plaats van iedere week ook om de twee weken wassen. Als je dit doet scheelt dit al de helft aan water wat het autowassen betreft. Er zijn ook mensen die water besparen door te wachten met het wassen van de auto tot het gaat regenen, ze schuimen de auto eerst goed in en zetten hem daarna in de regen om de auto af te spoelen.

Wasmachine en vaatwasser

De meeste mensen hebben een wasmachine en een vaatwasser, om water te besparen kun je het beste de wasmachine gebruiken als deze helemaal vol is. Heb je kinderen die een bepaald kledingstuk aan willen trekken dat in de wasmand ligt, dan kun je veel water besparen door dit met de hand te doen. Ook als je de vaatwasser wilt gaan gebruiken moet je dit pas doen als je hem helemaal vol hebt. Je moet ook niet de hele vaat afspoelen onder de kraan voordat je deze in de vaatwasser plaatst als je water wilt besparen, dit water is allemaal weggegooid en bovendien is het niet nodig.

De vaat doen

Als je geen vaatwasser hebt kun je ook besparen op water, je zou om te beginnen de vaat niet af moeten wassen onder een stromende kraan. De beste manier om water te besparen is dat je een afwasbak eerst vult met water en dat je dan daar de afwas in doet. Als je gaat afwassen in een afwasbak kun je maar het beste beginnen met afwas die niet zo vuil is, bijvoorbeeld de glazen en je kunt dan eindigen met de pannen.

Bad of douche en water besparen

De meeste mensen nemen iedere dag een bad of een douche, je kunt veel water besparen door meer gebruik te maken van de douche dan van het bad. Als je in plaats van in bad gaat een douche neemt bespaar je met douchen al gauw 50 liter water. Als je dit omrekent naar 7 keer per week bespaar je al snel 350 liter water per week per persoon. Ga je onder de douche en je gaat je inzepen dan kun je veel water besparen door de kraan even dicht te draaien. Heb je kinderen die gaan sporten laat de kinderen dan op de sportclub douchen, heb je de mogelijkheid om je op het werk te douchen dan moet je dat ook doen, je bespaart hierdoor thuis veel water. Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel bespaart water. Wanneer je met een tandenborstel poetst kun je ook water besparen door de kraan niet of niet helemaal open te draaien.

Water besparen, doe je samen!

Heb je kleine kinderen die je elke dag in bad moet doen dan kun je om water te besparen deze ook samen in bad zetten. De kinderen hebben dan meestal veel plezier en het scheelt je een bad vullen. Het is helemaal geen schande als je ook zelf met je kinderen in bad gaat. Als je kleine kinderen hebt vinden deze dat meestal ook erg leuk. Om water te besparen kun je ook samen met je geliefde in bad gaan, je weet nooit waar het nog goed voor is. Er zijn mensen die zich erg druk maken over het in bad gaan, je mag volgens hen geen dag overslaan met het wassen van jezelf in bad of onder de douche. De meeste mensen zijn echt niet zo vuil dat ze elke dag in bad moeten, het komt al voor dat er mensen zijn die met zijn allen in hetzelfde bad gaan. Als je met het hele gezin in bad zou gaan heb je een besparing op het water van ongeveer honderd liter water per persoon waarmee je in bad gaat. Als je met het hele gezin in één bad gaat gebruik je ongeveer honderd liter water. Deze waterbesparende tip zal iedereen echter niet met open armen ontvangen. Het zijn tips, niets moet, haal die tips eruit waar je achter staat.

Eten koken en water besparen

Ook op het eten koken kun je veel water besparen, als je bijvoorbeeld de pannen niet goed afsluit tijdens het koken gaat er veel water verloren door verdamping. Als je de pannen goed afsluit tijdens het koken verdampt het water wel maar komt vanzelf weer terug in de pan. Op deze manier bespaar je water omdat het tijdens het koken niet verloren gaat, een ander voordeel is dat je eten sneller kookt omdat de pannen zijn afgesloten. Zet de groenten en aardappelen met weinig water op om te koken. Dit scheelt water, het eten kookt eerder, je hoeft het water niet af te gieten als jij de boel laat droog koken. Wel even erbij blijven anders worden je pannen aan de binnenkant zwart (aanbranden).

Tanden poetsen en water besparen

Ook als je jouw tanden wilt gaan poetsen kun je op water besparen, tanden poetsen duurt al gauw een paar minuten, je zou in plaats van het water gewoon te laten lopen een beker kunnen gebruiken. Als je een beker gebruikt om je tanden mee te spoelen kun je de kraan gewoon dichtdraaien en bespaar je hierdoor veel water.

Water besparen in het hele huis

Je hebt in huis veel punten waar water uit kan lopen, pak alleen maar de wc en de kranen die je elke dag gebruikt. In veel huizen zit er een kraan op een buitenmuur of in de garage. Je doet er goed aan als je water wilt besparen deze kranen allemaal goed in de gaten te houden. Als een kraan de hele dag aan het druppelen is kost je dat veel water. Er is al snel een emmer vol gedruppeld. Als je op het water wilt gaan besparen moet je ook de toilet in de gaten houden, het gebeurt nogal eens dat een toilet door blijft lopen na het doorspoelen. Het loont echt de moeite om dit soort zaken in orde te maken als je water wilt besparen.

Water besparen met toilet bezoek

Heb je een gezin met een aantal personen dan kun je met de toiletgang ook veel water besparen. Bijna iedereen die in de morgen wakker wordt moet plassen. Als je met het gezin de afspraak maakt dat de laatste persoon, die moet plassen, doorspoelt dan bespaar je hierop veertig tot vijftig liter water per dag. Deze tip zal niet iedereen omarmen. Je bent uiteraard vrij om de tips te kiezen waar jij achter staat. Je zou ook net als men vroeger deed een grote steen bijvoorbeeld in de spoelbak kunnen leggen, zodat er tijdens het doorspoelen weinig water wordt gebruikt. Dit kan als je hebt geplast, maar voor ontlasting is dat onvoldoende. Tegenwoordig kun je ook een toilet laten installeren met een waterbesparende knop erop, als je op water wilt besparen zou je deze knop kunnen gebruiken als je hebt geplast.

Water uit het bad (her)gebruiken

Als je iedere dag in bad gaat kan het badwater eigenlijk niet zo vuil zijn, je zou om water te besparen dit water ergens anders voor kunnen gebruiken. Op de meeste badkamers staat tegenwoordig ook een toilet, je zou om water te besparen het toilet met het badwater door kunnen spoelen. Ben je in bad geweest en je moet de vloer in huis nog schoonmaken dan kun je om water te besparen ook het water uit het bad hiervoor gebruiken of om de auto te wassen.

Water besparen met douchekop

Heb je in de douche nog een oude douchekop dan zou je om water te besparen een besparende douchekop kunnen gebruiken, dit bespaart je bijna vijftien liter water per douchebeurt.

Water besparen met nieuwe kraan

Als je op de bovenverdieping warm water nodig hebt dan komt er eerst een tijdje koud water, om water te besparen zou je dit op kunnen vangen en ergens anders voor gebruiken.

Als je zuinig bent met warm water heb je een besparing die aan twee kanten werkt, je bespaart water en ook energie om het water op te warmen. De eenvoudigste manier om op water te besparen is er zorgvuldig mee omgaan.

Tips om water te besparen!

Rondom het huis en in het huis kan er veel water bespaard worden. We hebben zojuist al tips gegeven, maar we geven nu tips nog enkele tips op een rijtje die je helpen om water te besparen (beter voor het milieu en voor je portemonnee):

 • Het is beter om met de hand af te wassen, dan kun je water besparen (als je er zuinig mee omgaat uiteraard).
 • Let op dat je afwasmiddel op natuurlijke basis gebruikt (dan kun je spoelwater gebruiken voor je tuin).
 • Zorg dat je een lekkende kraan meteen laat maken, zodat er niet onnodig veel water wordt verspild.
 • Minder lang douchen is een goede tip. Als je een minuut korter per dag gaat douchen, dan is dat per jaar 6.000 liter water.
 • Neem wat vaker een douche in plaats van een bad, als je doucht verbruik je in 5 minuten ongeveer 55 liter water, bij een vol bad zit je al ruim op 110 liter.
 • Laat de kraan niet onnodig stromen.
 • Een auto kan ook gewassen worden met regenwater in plaats van leidingwater.
 • In de zomer hoef je in de tuin niet alles dagelijks water te geven, het is beter voor de planten om een keer goed water te geven in plaats van iedere dag een beetje. Daarnaast bespaar je daardoor ook veel water. Heb je regenwater? Gebruik dat dan. Heb je grondwater? Ook daarmee bespaar je op leidingwater.
 • Vervang oude kranen door nieuwe kranen.
 • Zorg dat water niet ongebruikt weg kan lopen, maar vang het op.
 • Druppelende kranen kosten veel water, vervang deze of repareer ze.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5985x
Toegevoegd: 12-06-2015 05:44
Gewijzigd: 22-08-2015 12:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!