hardlopen met de hond

Tips om je productiviteit te verhogen

hardlopen met de hondWil jij je productiviteit verhogen? Dan is dit het artikel voor jou. Wij hebben 15 tips voor je verzameld waarmee je jouw taken sneller voltooid en meer profijt uit je tijd haalt.

1: Wees realistisch

Jezelf zoveel mogelijk taken opleggen, helpt niet om productiever te worden. Het werkt juist erg demotiverend als je de onrealistische doelen die je hebt gesteld niet haalt. Kies daarom doelen die realistisch zijn. Je kan beter een klein aantal doelen kiezen die je haalt, dan een hele lijst met doelen maken waarvan je maar de helft kan voltooien.

2: Prioriteiten

Ga voor jezelf na wat belangrijk is en stel prioriteiten. Is het niet duidelijk waar je moet beginnen? Dan geeft dit stress. Als je zomaar ergens begint, is de kans bovendien groot dat je niet erg efficiënt te werk gaat en dat je motivatie na een tijdje vermindert.

Zo stel je prioriteiten:

  1. Schrijf op wat je allemaal wilt doen. Opschrijven geeft meer inzicht en is effectiever dan prioriteiten stellen in je gedachten. Bovendien helpt dit om je hoofd leeg te maken, zodat je hierna zonder stress aan de slag kan.
  2. Bekijk alle taken/doelen kritisch en streep zaken die niet belangrijk zijn weg of zet ze op een apart lijstje voor zaken die geen haast hebben.
  3. Maak een top drie van de belangrijkste taken/doelen en zet deze bovenaan.
  4. Verdeel nu de rest van de taken/doelen in volgorde van belangrijkheid.
  5. Is je lijst redelijk lang? Dan kan je deze vervolgens het beste opdelen in korte to do lijstjes.

3: Korte to do list

To do lijstjes werken goed om je productiviteit te verhogen, maar dan moet je het wel op de juiste manier aanpakken. Een ellenlange lijst maken met alles wat je nog gedaan wilt hebben, is geen goed idee. Zo’n lange lijst werkt namelijk niet echt motiverend, maar schrikt je juist af.

Het is handigere om per dag een korte to do list te maken. Zet daarbij de belangrijkste taken bovenaan. Voor lange termijn taken kan je een aparte lijst maken. Maak ook daarbij onderscheid tussen taken die prioriteit hebben en taken die geen haast hebben.

Zijn er taken waar je niet direct mee aan de slag kan? Bijvoorbeeld omdat je nog niet over de benodigdheden daarvoor beschikt of omdat je nog op iemand moet wachten? Zet deze dan op een apart lijstje. Deze punten op je to do list zetten waar je direct mee aan de slag gaat, werkt afleidend. Het kan zelfs frustrerend zijn als je dat ene punt maar niet kan afvinken.

4: Vermijd afleiding

Internet, smartphones, social media: allemaal erg handig. Maar tegelijkertijd ook een enorme afleiding. Schakel deze dus tijdelijk uit als je echt productief wilt zijn. Je zal merken dat je zonder WhatsApp, mails en updates tussendoor veel meer profijt uit je tijd haalt. Je smartphone of je meldingen uitzetten, kan trouwens ook in je vrije tijd een goed idee zijn. Zo geniet je meer van je vrije tijd en het gezelschap van je geliefden.

Werk jij achter de pc en word je juist afgeleid door de vele interessante website dit constant binnen handbereik zijn? Zet je internet dan tijdelijk uit indien dit kan. Kan dit niet, omdat je internet juist nodig hebt voor je werkzaamheden? Installeer dan een programma waarmee je bepaalde websites (tijdelijk) blokkeert.

Ook andere afleidende factoren, zoals lawaai of mensen om je heen, kan je beter tijdelijk vermijden.

5: Check je smartphone gebruik

We zijn meestal geen uren achter elkaar met onze smartphone bezig, maar telkens die paar minuutjes tussendoor tikken toch ook behoorlijk aan.

Wil jij weten hoeveel tijd je nu eigenlijk kwijt bent aan je telefoon? Installeer dan een app die je inzicht geeft in je telefoongebruik. Deze apps laten je precies zien hoeveel tijd je wat doet op je telefoon.

Grote kans dat je schrikt van je eigen gebruik. Daar hoef je niet van te balen. Zodra je weet waar je veel tijd aan kwijt bent, kan je dit juist verbeteren om zo je productiviteit te verhogen.

6: Beloon jezelf

Wees niet alleen maar streng voor jezelf, maar beloon jezelf ook. Bijvoorbeeld met een extra pauze als je een lastige klus af hebt of door iets te doen wat je leuk vindt na een week hard werken.

Hoe vaak en waarmee je jezelf beloont, hangt van jouw situatie af. Je kan bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je 10 minuten mag relaxen als je 60 minuten effectief hebt gewerkt zonder andere dingen tussendoor te doen. Maar je kan er ook voor kiezen om jezelf na het afronden van een groot project te belonen met een weekendje weg.

7: Zorg voor een opgeruimde omgeving

Lekker productief aan de slag terwijl je omgeving een rommeltje is? Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen. De overgrote meerderheid presteert het beste in een opgeruimde werkomgeving. Neem daarom de tijd om je bureau, kantoor of werkkamer op te ruimen en schoon te houden.

Naast een regelmatige opruim- en schoonmaakbeurt is het ook belangrijk om jezelf aan te leren spullen direct op te bergen. Zo blijft het netjes en kan jij lekker doorwerken.

8: Neem op tijd pauze

Je pauze overslaan om lekker door te werken? Je zou denken dat dit ervoor zorgt dat je meer werk gedaan krijgt. Je bent immers meer tijd aan het werk. In praktijk heeft het echter juist een averechts effect. Door uren achter elkaar door te werken, raak je vermoeid en kan je jezelf minder goed focussen. Hierdoor werk je minder efficiënt.

Door een pauze te nemen en je hersenen even wat rust te geven, kan je daarna weer knallen, zodat je juist meer gedaan krijgt.

9: Beweeg tussendoor

Doe je zittend werk? Dan begin je jezelf na een tijdje waarschijnlijk een beetje suf te voelen. De oplossing? Een wandelingetje of een korte sportsessie. Dit geeft je een energieboost en zorgt ervoor dat je weer fris aan de slag kunt. De tijd die je hieraan besteedt, is geen verloren tijd. Doordat je daarna productiever kan werken, haal je deze tijd namelijk makkelijk weer in.

10: Multitasken? Liever niet

Multitasken klinkt productief. Je doet immers meerdere dingen tegelijk, toch? Het is echter nog maar de vraag of het je ook echt productiever maakt. In de praktijk blijkt multitasken namelijk helemaal niet zo efficiënt. Het kost je namelijk telkens tijd en energie om van taak te wisselen. Bovendien doet het je concentratievermogen ook geen goed en zorgt het ervoor dat je sneller fouten maakt.

Wil je echt productief zijn? Kies dan voor singletasken. Wat dat is? Gewoon een leuke term voor één ding tegelijk doen. Werkt veel fijner en levert je bovendien de volgende voordelen op:

  • Je bent sneller klaar
  • Je kan je goed concentreren waardoor je minder fouten maakt
  • Je ervaart minder stress
  • Je leert meer doordat je met volle aandacht bezig bent
  • Je komt sneller tot nieuwe inzichten en ideeën

11: Leer je grenzen aan te geven

Wil jij jezelf kunnen focussen op hetgeen waar je mee bezig bent? Dan is het belangrijk dat je jouw grenzen goed kan aangeven. Bijvoorbeeld om andere taken te weigeren of om anderen te vragen je tijdelijk niet te storen. Dit kan namelijk prima op een vriendelijke manier en het komt je productiviteit zeker ten goede.

12: Geniet

Geniet van hetgeen wat je doet. Focus jezelf niet alleen op het resultaat, maar probeer te genieten van de bezigheid zelf. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, vaak gaat hierdoor onbewust ook je productiviteit omhoog.

Ook lastige taken kan je leuker voor jezelf maken door voor een fijne omgeving te zorgen, er een lekkere kop thee bij te nemen en bovenal te kiezen voor een positieve instelling.

13: Stel niet onnodig uit

Moet je iets doen waar je al een tijd tegenop ziet? Wees dan even streng voor jezelf en begin er gewoon mee. Iedere keer als je de taak uitstelt, kost dit je toch energie. Bovendien kan het voor een ontevreden gevoel over jezelf zorgen en dat komt je productiviteit weer niet ten goede.

Voltooide taken zorgen daarentegen juist voor energie en een positief gevoel. Vooral als het een taak was waar je geen zin in had, zal je extra blij en opgelucht zijn als je er klaar mee bent.

14: Sta vroeg op

Het gezegd “de morgenstond heeft goud in de mond” wordt niet zomaar gezegd. Vroeg opstaan helpt echt om productiever te worden. Als je laat op staat en laat naar bed gaat, kan je in totaal natuurlijk even lang wakker zijn dan wanneer je vroeg opstaat en vroeg gaat slapen. Deze extra tijd in de avond besteden we echter vaak niet productief. De tijd in de ochtend juist wel.

Als je al vroeg aan de slag gaat, heb je bovendien de hele dag een voorsprong. Dat zorgt voor een positief en gemotiveerd gevoel.

15: Goede nachtrust

Om productief te zijn, heb je natuurlijk een goede nachtrust nodig. Zorg ervoor dat je ’s nachts voldoende slaapt, zodat je overdag vol energie aan de slag kan. Kan jouw nachtrust wel wat beter? Gebruik dan onderstaande tips:

  • Houd een vast slaapritme aan
  • Vermijd inspannende activiteiten kort voor het slapengaan
  • Vermijd het kijken naar beeldschermen minimaal 30 minuten voor het slapengaan
  • Zorg voor een donkere en stille slaapkamer
  • Investeer in een goed matras, dekbed en hoofdkussen.
  • Drink ’s avonds niet te veel, zodat je ’s nachts geen last hebt van een volle blaas.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 3100x
Toegevoegd: 07-06-2016 20:39
Gewijzigd: 28-06-2016 00:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!