groot zeilschip

Wie was Michiel de Ruyter?

groot zeilschipWeet jij wie Michiel de Ruyter was? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord en zo kom je meer over de Nederlandse geschiedenis te weten.

Over het leven van Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter werd 24 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn volledige naam is Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Hij is een zeer beroemde zeeheld en een van de bekendste Nederlandse admiraals. Hij begon zijn loopbaan op de lijnbaan, daar werd touw gemaakt. "In een blauwgeruite kiel, draaide hij aan het grote wiel", een lied dat veel werd gezongen en bij de ouderen onder ons bekend zal zijn. Hij werkte voor reders en voor de staat. Hij is ook een poos zelfstandig ondernemer geweest in de walvisvaart. Op 11 jarige leeftijd mocht hij als bootsmanleerling mee naar zee. Hij klom op tot kapitein op 30 jarige leeftijd. Tijdens de Eerste Engelse oorlog vocht hij samen met Tromp. Zijn vlaggenschip heette "De Zeven Provinciën".

In 1663 werd hij bevelhebber van de oorlogsvloot. Michiel de Ruyter werd snel beroemd in 1666 door de Vierdaagse Zeeslag en zijn tocht naar Chatham. Michiel de Ruyter voer de Theems op, bij Chatham was een ketting over het water gespannen met daarachter Engelse oorlogsschepen om hem tegen te houden. De vijand, de Engelsen, had niet verwacht dat de Nederlandse vloot onder leiding van Michiel de Ruyter de ketting aan stukken zou varen. De ketting brak en Engelse schepen werden tot zinken gebracht. Het grootste Engelse schip, het vlaggenschip ging mee als buit en werd op sleeptouw genomen. Michiel de Ruyter was een held. De Engelsen wisten toen niet hoe snel ze de vrede wilden tekenen.

In 1673 heeft Michiel de Ruyter een Franse vloot verslagen bij Kijkduin, waardoor hij nog meer bekendheid kreeg en roem heeft verworven. In 1676 sneuvelde Michiel de Ruyter bij Sicilië. Hij vocht toen samen met de Spanjaarden tegen Frankrijk. Hij had een zwak eskader, wat hem noodlottig werd. Michiel de Ruyter is een held, een zeer beroemde zeeheld en zo wordt hij in de geschiedenisboeken ook beschreven. Hij ligt begraven in Amsterdam in de Nieuwe Kerk.

Michiel de Ruyter, de film

Deze indrukwekkende film gaat, zoals je weet, over Michiel de Ruyter. Michiel de Ruyter volgt de overleden admiraal Maarten Tromp op. Hij behaalt het ene na het andere succes als admiraal van de oorlogsvloot van "De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden". Hij verslaat de Engelsen met zijn vlaggenschip "De Zeven Provinciën". Zijn aanzien wordt steeds groter.

  • Er speelt een interne machtsstrijd tussen de Republikeinen van Johan de Witt (een vriend van Michiel de Ruyter) en de Orangisten die Willem de Derde op de troon willen.
  • Johan de Witt wordt in 1672 vermoord en Willem de Derde wordt geïnstalleerd. Hij stuurt Michiel de Ruyter op een onmogelijke missie, waarbij deze sneuvelt in 1676 tijdens de slag bij Agosta. Michiel de Ruyter is een zeeheld, de film is een historische avonturenfilm.
  • De filmproducent is Klaas de Jong die samenwerkt met regisseur Roel Reiné. Voor de eerste opzet wordt een team samengesteld: Lars Boom, Klaas de Jong en Roel Reiné, later komen daar Alex van Galen en Michael Loumeau bij.
  • Er komt 8 miljoen euro subsidie voor de film en de medewerking van de Koninklijk Marine, omroep AvroTros en de provincie Zeeland. De hoofdrol wordt gespeeld door Frank Lammers. De buitenopnames worden gemaakt op het Markermeer met een replica van VOC schip Batavia, reconstructies van Etoile du Roy, de Shtandart en het Statenjacht Utrecht. De film Michiel de Ruyter wordt groots aangepakt.
  • De zeeslagen worden gehouden op het Markermeer met 3 echte schepen. Er worden tekeningen uit het Scheepvaartmuseum gebruikt. Veel visual effects. Het is de bedoeling om ook op het Binnenhof te draaien. Het plan is om grote scènes bij de Ridderzaal op te nemen. Er wordt echter geen vergunning voor afgegeven. De reden daarvoor is de ramp met de MH 17 in Oekraïne.
  • Het plein waar men de opnames wil maken moet beschikbaar blijven voor eventueel andere activiteiten. De première wordt op 26 januari 2015 in het Scheepvaartmuseum gehouden. Vanaf 29 januari 2015 is de film in de bioscoop te zien. In het buitenland is de film bekend onder de naam Admiral. De muziek bij de film is gecomponeerd door Trevor Morris. De film mag zich Gouden Film noemen, want er waren de eerste drie dagen meer dan 100.000 bezoekers.

Het muZEEum over het leven van Michiel de Ruyter

Dichtbij het muZEEum in Vlissingen wordt Michiel de Ruyter geboren.

  • Hij werkt bij een reder Cornelis Lampsins, een invloedrijk man. Deze laat in 1641 het Lampsinshuis bouwen. Hier heeft Michiel de Ruyter vroeger rondgelopen. Dit gebouw is momenteel onderdeel van het muZEEum, het is zelfs het hart van het museum.
  • In het muZEEum is een uitgebreide collectie te zien over het leven van Michiel de Ruyter. Dit museum is een aanrader voor jong en oud. Het muZEEum heeft veel mogelijkheden met ruime openingstijden.
  • Kijk online en je ziet de pracht van de architectuur. Het muZEEum heeft verschillende nominaties bijvoorbeeld de Bouwfonds Award.  Je kunt zelfs in dit muZEEum trouwen in de Pronkkamer, een heel bijzondere plek! Er heerst een unieke sfeer, je hebt er prachtig uitzicht over de jachthaven en er is plaats voor 50 personen. Ook zijn er in dit pand zalen te huur voor vergaderingen bijvoorbeeld.
  • Wil je een keer op een inspirerende en unieke plek vergaderen, een feest vieren en/of zakenrelaties ontvangen? Kijk dan online om de mogelijkheden te bekijken en een datum te reserveren.
  • Nog iets heel bijzonders zijn de kazematten. Deze worden namelijk door het muZEEum beheert en zijn voor het publiek toegankelijk. Je kunt de kazematten zelf beleven. Kazematten zijn militaire gebouwen gebouwd ter verdediging. Ze zijn gerestaureerd. De Vlissingse kazematten dateren uit 1811 en zijn door Napoleon gebouwd. Er wordt 500 jaar Vlissingse en Zeeuwse geschiedenis getoond. Deze kazematten zijn onderdeel van een veel oudere vesting namelijk het Keizersbolwerk uit 1548.
  • Erg interessant en zeer fraai om bijvoorbeeld in de vakantie een uitstapje te maken naar het muZEEum in Vlissingen. Een muZEEum waar je het leven van Michiel de Ruyter vanaf de geboorte tot aan zijn dood ziet, de zeeheld in een tijd van grote groei en een enorme bloei, maar ook een tijd van gevaarlijke zeereizen, vol ontberingen. 

Er is veel bekend over Michiel de Ruyter en als je het MuZEEum gaat bezoeken, kom jij nog veel meer over hem te weten!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5076x
Toegevoegd: 09-08-2016 20:52
Gewijzigd: 23-08-2016 23:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!