Wat moet je weten over de zorgverzekering van 2019

Wat moet je weten over de zorgverzekering van 2019?

Wat moet je weten over de zorgverzekering van 2019Net als ieder jaar werd ook op Prinsjesdag 2018 de belangrijkste bevindingen besproken over de zorgverzekering van 2019. Zijn er ingrijpende veranderingen voor de zorg? Gaat het eigen risico omhoog? Wat gebeurt er met de vergoedingen?

Prangende vragen die heel Nederland in zijn greep houdt. Ook bij voorgaande jaren waren dit voor veel mensen cruciale onderdelen om uiteindelijk de keuze te baseren voor een bepaalde zorgaanbieder. Vandaar dat wij het nodig achten om de belangrijkste wijzingen en veranderingen voor de zorgverzekering van 2019 voor jou op een rij te zetten.

Zorgpremie gaat omhoog

Eén van de belangrijkste onderdelen waar veel mensen naar kijken is de zorgpremie. Voorafgaand aan Prinsjesdag werd er veel gespeculeerd over dat de zorgpremie met tien euro zouden worden verhoogd in 2019. Dit verhaal werd dan ook bevestigd op de dag dat de miljoenennota werd voorgelezen aan het Nederlands publiek. Deze stijging komt voort uit de positieve economie en de hogere prijzen en lonen in de zorgsector. Tevens wordt er vanuit de basisverzekering het aantal medicijnen uitgebreid en worden zorgverzekeraars verantwoordelijk gehouden voor het financieren van de wijkverpleging. Allemaal indicatoren waardoor de maandelijkse premie omhoog gaat.

Eigen risico blijft stabiel

Veel mensen zullen wellicht tevreden zijn met dat het eigen risico voor 2019 op 385 euro blijft hangen. Echter is dit ook een reden om de zorgpremie te verhogen, omdat deze de extra kosten moet dekken. Ook voor 2020 en 2021 zal het eigen risico op dit bedrag steken. Het kabinet heeft dat destijds in het regeerakkoord laten vastleggen waardoor dit voor heel Nederland direct duidelijk is. Of dit in de toekomst nog verder zal stijgen, zal komende jaren nog moeten gaan blijken.

Stijging van de zorgtoeslag

De stijging van de zorgpremie kan voor veel onrust zorgen bij de mensen. In dat kader wil het kabinet iedereen tegemoet komen door de zorgtoeslag te verhogen. Wat houdt dat in? Zo krijgen gezinnen van meerdere personen ongeveer 290 euro extra. Huishoudens van één persoon krijgen ongeveer 100 euro erbij. Voor alleenstaanden houdt dit in dat de verwachte verhoging niet helemaal wordt gedekt door de zorgtoeslag. Huishoudens met meerdere gezinsleden worden wel volledig gecompenseerd.

Overige veranderingen voor 2019

Vergeleken met andere jaren staat er voor 2019 veel te veranderen waarbij bovengenoemde onderdelen als belangrijkste worden gezien. Echter is dat niet het enige en zijn er nog enkele andere punten die ook noemenswaardig zijn om te vermelden:

  • Personen die baat hebben bij zittend ziektevervoer naar een controle of consult kunnen dit in veel gevallen vergoed krijgen vanuit de verzekering.
  • Per 1 januari wordt oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling door de basisverzekering vergoed
  • Eigen bijdrage op medicijnen wordt maximaal 250 euro
  • Medicatie als paracetemol en voedingssupplementen verdwijnen uit de basisverzekering en komen voor eigen rekening te vallen

Kijk naar de polissen

Een ander belangrijk onderdeel voor de nieuwe zorgverzekering zijn de polisvoorwaarden. Deze worden onderverdeeld onder de budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. De budgetpolis is de goedkoopste variant waarbij de zorgverzekering contracten heeft met zorgverleners waar je naartoe moet gaan voor eventueel zorg. Bij de naturapolis mag je naar ieder willekeurig ziekenhuis gaan, maar moet je wel maandelijks meer voor betalen. De restitutiepolis stelt je in staat om ook naar iedere specialist of therapeut te gaan die je maar wil. Uiteraard is dit wel de duurste variant, maar heb je wel de vrije keuze. Zeker een onderdeel om mee te nemen in de keuze voor de nieuwe zorgverzekering voor 2019.


Waar moet een zorgverzekering nog meer aan voldoen?

Nu de nodige veranderingen voor 2019 in kaart zijn gebracht wordt het voor de consument wellicht een stuk makkelijker om te kiezen voor de juiste zorgverzekering. Iedereen heeft namelijk bepaalde eisen waar zijn of haar zorgverzekering aan moet voldoen. Het is dan ook zeker aan te raden om vooraf bepaalde punten op te stellen waar jouw zorgverzekering aan moet voldoen. De eerder genoemde veranderingen voor 2019 zijn slechts een paar onderdelen die vallen binnen een zorgverzekering. Echter zijn er nog meer punten waar op gelet dient te worden. Een student heeft bijvoorbeeld hele andere zorgen en behoeftes dan iemand van middelbare leeftijd. Breng je eigen behoeftes in kaart en bekijk hoe jouw situatie er in 2019 uit komt te zien. Verwacht je bepaalde behandelingen of andere zorgprioriteiten of is dit niet aan de orde? Aan de hand daarvan kan je gerichter op zoek gaan naar de juiste zorgverzekering.

Zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken

Nadat alle prioriteiten en behoeftes op een rij zijn gezet, kan je gerichter op zoek gaan naar de juiste zorgverzekering. Hiervoor dient vooraf een vergelijking te worden gedaan zodat in één oogopslag duidelijk wordt welke zorgverzekeringen worden aangeboden door de desbetreffende verzekeraars. Veel mensen zijn geneigd om enkel naar de prijs te kijken op basis daarvan hun keuze te maken. Echter is het raadzaam om verder te kijken dan de maandelijkse kosten. Daarbij kunnen de volgende vragen ook nog van toegevoegde waarde zijn om over na te denken:

  • Wat wordt er aanvullend verzekerd en wat niet?
  • Welke dekking wil je wel en niet hebben?
  • Gelden er eventueel kortingen bij het afsluiten bij het afsluiten van een zorgverzekering?
  • Is het mogelijk om naar ieder willekeurig ziekenhuis te gaan voor een behandeling?

Zet voor jezelf op een rij welke aspecten voor jou belangrijk zijn voordat je gaat vergelijken. Zodoende kan je gericht gaan zoeken naar de juiste zorgverzekering voor 2019

Maak een shortlist

Bij het vergelijken kan het voorkomen dat meerdere zorgverzekeringen aantrekkelijke prijzen en voorwaarden aanbieden. In dat geval is het goed om eerst een shortlist te maken van aanbieders en zorgverzekeringen die voor jou aantrekkelijk zijn. Tegenwoordig zijn er namelijk ontzettend veel aanbieders die meerdere zorgverzekeringen hebben. Het aanbod is dan zo overweldigend dat je soms niet meer weet waar je naar moet kijken. Dan is het goed om alle potentiële kanshebbers in kaart te brengen en een top vijf samen te stellen. Zo verklein je het aanbod en wordt het een makkelijker om uiteindelijk tot de juiste keuze te komen.

Kies de juiste zorgverzekering voor 2019

Na het opstellen van de shortlist wordt het tijd om de juiste zorgverzekering voor 2019 te kiezen. Waar moet jouw nieuwe absoluut wel aan voldoen en wat is minder belangrijk? Om de keuze te vergemakkelijken is het goed om prioriteiten te stellen aan de eisen van jouw nieuwe zorgverzekering. Er zijn namelijk ontzettend veel punten waar je op kunt letten, maar juist dan is het raadzaam om te kijken waar je direct op let. Zijn het toch de maandelijkse kosten of is het toch de korting die doorslag biedt bij het afsluiten van de verzekering? Leg vervolgens alle zorgverzekeringen naast elkaar en bekijk welke aanbieder het beste aansluit bij jouw wensen. Uiteindelijk zal de keuze slinken tot één zorgverzekering die het meest in aanmerking komt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2354x
Toegevoegd: 27-09-2018 20:03
Gewijzigd: 28-09-2018 00:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!