Op veel websites staat het advies om tussentijds je cookies te verwijderen als je op zoek bent naar een vliegticket. Vliegtuigmaatschappijen zouden de prijzen van vluchten namelijk verhogen als ze zien dat je de betreffende vlucht eerder hebt opgezocht. Er zijn echt er ook experts die zeggen dat dit een mythe is en dat het verwijderen van je cookies geen zin heeft. Zij verklaren dat vliegtuigenmaatschappijen voor een prijsstijging kiezen als ze zien dat er over het algemeen veel naar een bepaalde vlucht gezocht wordt en dat er geen rekening wordt gehouden met jouw individuele zoekopdrachten. Omdat de maatschappijen weinig openheid geven over hoe de prijzen precies bepaald worden, is het lastig te achterhalen welk verhaal klopt.
Als eerste loont het om de prijzen van verschillende vliegmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Daarvoor hoef je niet zelf allemaal websites af te gaan, er zijn meerdere handige vergelijkingswebsites. Op deze websites vul je in waarheen en wanneer je wilt vliegen en vervolgens krijg je een overzicht van verschillende maatschappijen die passende vluchten aanbieden, met bijbehorende prijzen. Vaak zetten ze de goedkoopste optie direct bovenaan. Dit vergelijken is dus zo gedaan en zeker de moeite waard.
Hoe handig de vergelijkingswebsites ook zijn om prijzen mee te vergelijken, je vliegticket boeken kan je soms beter niet via zo’n website doen. Als je via een vergelijkingswebsite boekt, verdient deze website hier ook wat aan en het kan zijn dat dit is doorgerekend in de weergegeven ticketprijs. Kijk daarom welke vliegtuigmaatschappij het goedkoopst is en ga vervolgens naar de website van de betreffende maatschappij. Kijk hoe duur het ticket daar is. Soms is de prijs hetzelfde als bij de vergelijkingswebsite en maakt het dus niet uit waar je boekt, maar soms kan je zo toch weer een paar tientjes besparen.
Het lijkt zo vast in onze gedachte te zitten: vliegen doe je vanaf Schiphol. Maar soms zijn andere luchthavens een stuk goedkoper. Kijk daarom ook eens hoe duur de vlucht is als je vanaf Rotterdam, België of Duitsland vliegt. Zeker als je dichtbij de grens in het Zuiden of Oosten van Nederland woont is dit de moeite waard. Ook het vergelijken van luchthavens kan je via een vergelijkingswebsite doen. Vaak geven deze je de optie om dezelfde vlucht bij meerdere alternatieve luchthavens te bekijken.
Soms dalen de prijzen van tickets ineens. Waarom ze dalen is lang niet altijd te verklaren en het is daarom ook lastig in te schatten wanneer ze precies dalen. Soms duurt zo’n prijsdaling erg kort, het is geen uitzondering dat een prijsdaling maar een uur geldig is. Het is daarom belangrijk om er snel bij te zijn, maar je kan uiteraard moeilijk constant de prijzen in de gaten houden. Stel daarom een prijsalarm in. Er zijn meerdere websites die je deze optie bieden. Je vult dan op de website in welke vlucht je zoekt en geeft je e-mailadres op. Zodra de prijs van jouw vlucht daalt, ontvang je direct een mailtje.
Veel van ons boeken standaard een retourtje. Dat is simpelweg het makkelijkste. Toch loont het soms om twee losse tickets te boeken. Het kan zijn dat je dan met twee verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegt, maar wat maakt dat uit als je zo weer tientallen euro’s kan besparen? Gebruik de vergelijkingswebsites daarom ook om enkele reizen met elkaar te vergelijken.
Low budget vliegtuigmaatschapen zijn uiteraard vaak voordelig. Toch hebben de grote luchtvaartmaatschappijen soms aanbiedingen met betere prijzen. Ga er daarom niet standaard van uit dat de low cost maatschappijen de goedkoopste keuze zijn, maar neem ook altijd even een kijken bij de grotere aanbieders.
Heb jij een tickets geboekt en zie je daarna dat de prijzen gedaald zijn bij dezelfde vliegtuigmaatschappij? Dan hoef je niet te balen. Sommige vliegtuigmaatschappijen bieden je namelijk de mogelijkheid om een refund te vragen. Je krijgt dan het prijsverschil van de tickets terug. Om deze reden kan het ook lonend zijn om de prijzen na het boeken van je ticket nog in de gaten te houden. Zie hiervoor tip 5.
Soms zijn de tickets ineens een stuk goedkoper als je een dagje eerder of later reist. Als het voor jou mogelijk is om flexibel te zijn qua data, is het dus de moeite waard om verschillende data met elkaar te vergelijken. Ook dit kan je gemakkelijk doen via een vergelijkingswebsite.
Online zijn diverse kortingscodes te vinden, soms ook voor vliegreizen. Ga daarom online op zoek naar kortingscodes. Dit kan je via een zoekmachine doen of via een speciale kortingscode website.
Vliegtuigmaatschappijen hebben vaak een eigen nieuwsbrief. Schrijf je hiervoor in, zodat je op de hoogte blijft van alle aanbiedingen. Vooral de grote vliegtuigmaatschappijen hebben soms superscherpe aanbiedingen waarbij de ticketprijzen aanzienlijk verlaagd worden. Mis deze dus niet. Heb je een nieuwsbrief ontvangen met een aantrekkelijke kortingsactie erin? Boek dan zo snel mogelijk. De aanbiedingen zijn namelijk vaak maar van korte duur.
Diverse vliegtuigmaatschappijen hebben loyaliteitsprogramma’s. Deze zijn erg interessant als je regelmatig vliegt. Bij zo’n programma spaar je telkens punten als je een vliegticket bij de maatschappij boekt. Deze punten kan je vervolgens inwisselen voor korting op een ander vliegticket, een gratis upgrade naar business class of zelfs gratis tickets. Je kan hiermee dus flink besparen als je veel reist. Je hoeft hiervoor niet helemaal trouw te zijn aan één maatschappij: diverse vliegtuigmaatschappijen werken samen met hun loyaliteitsprogramma’s. Je kan de punten die je bij de ene partij gespaard hebt dan bijvoorbeeld inleveren voor een gratis vliegticket van een andere maatschappij.
Extra bagage bijboeken op het vliegveld kan enorm duur zijn. Een goedkope vlucht kan zelfs in prijs verdubbelen als je extra bagagekosten maakt op het vliegveld. Zorg daarom dat je niet te veel bagage bij hebt en boek extra bagage altijd van te voren bij.
Iedereen weet wel dat vliegtickets duurder zijn in het hoogseizoen omdat er dan simpelweg veel meer vraag naar is. Maar wat zijn nu precies de aller goedkoopste maand en week om te boeken? Gemiddeld gezien is november de goedkoopste maand om vanaf Nederland een vliegreis te maken. Daarnaast is de tweede week van het jaar de goedkoopste week voor een vliegreis vanaf Nederland.
Een veelgestelde vraag: wat is het beste moment om je vliegtickets te boeken? Een paar maanden van te voren? Op dinsdag? Juist pas twee weken van te voren? Op deze vragen is helaas niet één antwoord mogelijk. Het hangt namelijk af van je bestemming. We hebben enkele populaire bestemmingen op een rij gezet met daarbij de beste periode om te boeken:
Populaire steden
Populaire landen