Vliegangst vrouw in vliegtuig

Vliegangst

Vliegangst vrouw in vliegtuigVliegangst, is angst om in een vliegtuig, helikopter of ander vliegend transportmiddel te stappen. Vliegangst wordt ook wel vliegfobie genoemd. Maar het ligt allemaal veel dieper, meestal is vliegangst een combinatie van een of meerdere fobie ’s zoals claustrofobie, of acrofobie. Vliegangst is daarom meer een symptoom van een van deze fobie ‘s die door verschillende oorzaken naar voren komt bij mensen. Vliegangst is eigenlijk helemaal geen stoornis.

Wat kan vliegangst teweeg brengen

Deze fobie krijgt meer attentie dan de andere fobie ‘s omdat vliegen een van de meest gebruikte manieren van transport is. Vooral mensen in de zakenwereld zijn heel veel op reis met het vliegtuig. Als zo iemand nu vliegangst heeft kan dit voor veel problemen zorgen in hun carrière. De angst die gepaard gaan met vliegangst kan zo heftig zijn dat deze persoon simpelweg weigert om in een vliegtuig te stappen. Zelfs als ze op vakantie moeten, of een bezoek moeten brengen aan familie en vrienden zijn ze geneigd een ander vorm van transport te nemen in plaats van te vliegen.

Veiligheid van vliegen

Vliegen is een van de meest veilige manieren van transport, in Amerika is het zelfs zo normaal dat sommige mensen met het vliegtuig naar het werk moeten, net als hoe we dat met de metro doen. Vliegen is 29 keer veiliger dan rijden in het verkeer. Alhoewel dit geen publiek geheim is, stopt het de mensen met vliegangst niet en helpt het ze ook niet om beter om te gaan met hun angst. De reden waarom het niet helpt, is omdat vliegangst heel weinig te maken heeft met de risico’s van het vliegen. Als dat zo was dan zouden er zeker nog 29 keer zoveel mensen bang zijn voor vliegen als het huidig aantal mensen met vliegangst. Iedereen die in een vliegtuig stapt, weet dat er altijd een kans is op een ongeluk. Maar deze kans is er ook als je met de bus, metro of auto gaat. Relatief weinig ongelukken gebeuren met de vliegtuig, omdat piloten opgeleid worden om kalm te zijn en helder te denken in tijd van calamiteiten. Bij mensen met vliegangst zit het meestal mentaal, bij het stappen in de vliegtuig maakt de kleine ruimte ze benauwd, of in andere gevallen is het de hoogte die ze bang maakt. Door deze angsten krijgen ze verschillende symptomen.

Kwetsbaarheid

Hoewel vliegangst niet gebonden is aan de risico's die inherent zijn voor de luchtvaart. Realiseert zo een persoon wel dat het leven fragiel en kwetsbaar is en dat geen van ons daar controle op heeft, hetzij in de lucht of op de grond. Dit heeft te maken met het feit dat mensen niet zijn gemaakt om te vliegen en als we dan in zo een "vliegende machine" stappen komen onze diepste angsten van de menselijke kwetsbaarheid naar buiten. Het is niet zozeer dat vliegen 'onnatuurlijk' is, maar het idee dat we onszelf bevinden hoog in de lucht, in een machine, kan onze diepste influisteringen van kwetsbaarheid duidelijker naar voren brengen. Hoewel geen van ons de controle heeft over het lot, kunnen we leren om psychologisch om te gaan met deze gedachten en gevoelen. Op die manier kunnen we onze vertrouwen weer terug krijgen. We leren omgaan met de angst zodat deze ons niet meer zo overweldigd.

Vliegangst en angst

Als je in een vliegtuig zit en er komt rook uit de motoren, terwijl de kapitein een noodlanding probeert te maken, dan is er duidelijk gevaar en dan ben je ook terecht bang. Maar als je in een vliegtuig zit die normaal functioneert en je bent bang dat er iets zou kunnen gebeuren, dan heb je vliegangst. Vliegangst kan door vele componenten ontstaan, meestal hebben deze componenten niet eens met de vlucht zelf te maken. De verschillende componenten die een rol kunnen spelen zijn onder andere:

 1. Hoogten
 2. Kleine ruimte
 3. Drukte
 4. Passief wachten
 5. Druk maken om de gevaren van turbulentie
 6. Afhankelijkheid van machines voor je veiligheid
 7. Afhankelijk van de perceptie van de piloot
 8. Machteloos voelen
 9. Mogelijkheid op een terreur aanslag.

Als je vliegangst is afgeleid van een trauma uit het verleden of een ongeval, zou je kunnen overwegen met een psycholoog te gaan praten om specifiek de "onderliggende" problemen op te lossen.

Symptomen van vliegangst

Niemand heeft controle over zijn of haar toekomst, dus iedereen heeft het recht zich zorgen te maken hierover. Maar als je zodanig druk maakt dat je angst krijgt in het ondernemen van iets simpel als vliegen, dan is het wel een nodig deze angst te laten onderzoeken door de psycholoog. Over het algemeen hebben mensen met vliegangst 2 basis symptomen.

 1. Extreme angst
 2. Hysterie

Andere symptomen zijn onder andere:

 • Spierspanning; tremor
 • Zware, moeizame ademhaling
 • Hartkloppingen; pijn op de borst
 • Buik- en darmklachten
 • Zweten, zwakte, duizeligheid, stekelig sensaties, droge mond, een rode of bleke gezicht
 • Psychologische symptomen zijn
 • Verminderd geheugen
 • Versmald percepties
 • Slecht of vertroebeld oordeel
 • Negatieve verwachtingen

Vliegangst bij kinderen:

Soms is het mogelijk dat ook kinderen last krijgen van vliegangst, tenzij deze angst terug te traceren is naar een trauma of ongeluk, is vliegangst bij kinderen meestal gerelateerd aan conflicten in de familie of het gezin. Bij kinderen die bijvoorbeeld op en neer moeten met de vliegtuig om zo de ene ouder te bezoeken na een scheiding. Deze kinderen kunnen vliegangst krijgen, maar deze angst heeft meer te maken met de spanningen van de scheiding zelf dan vliegangst. Ook kan het zijn dat een kind onbewuste uiting van bezorgdheid geeft van een van de ouders. Het is vreemd, maar soms weerspiegelt het gedrag van een kind, problemen waar de ouders mee worstelen.

Tot Slot

Al met al is vliegangst best lastig, want als je de wereld wil zien, zul je toch wel echt een keer het vliegtuig in moeten stappen. Praat er met mensen over en als je er niet uit komt, bespreek het met de psycholoog.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: kimmetje
Aantal keer gelezen: 7776x
Toegevoegd: 22-10-2015 01:31
Gewijzigd: 22-10-2015 22:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!