uwv

Uitkering, verschillende soorten

uwvEr bestaan verschillende soorten uitkeringen, waaronder de WW uitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering. In dit artikel vind je meer informatie over verschillende soorten uitkeringen.

WW uitkering

WW uitkering betekent een uitkering volgens de werkloosheidswet.

 • Wanneer jij je baan verliest krijg je in de meeste gevallen een WW uitkering. Je kunt op diverse manieren je baan verliezen.
 • Het bedrijf waar je werkt gaat failliet of de werkgever ontslaat je, verlengt je contract niet. Als je weet dat jij je baan zult gaan verliezen of je bent ontslagen ga dan meteen op zoek naar ander werk.
 • De dag waarop je werkloos wordt, of eerder als je weet wanneer je werkloos wordt, maar binnen 1 week nadat je werkloos bent geworden en dus geen inkomen meer hebt meld jij je aan bij het UWV. Je moet om in aanmerking te komen voor een WW uitkering een aanvraag indienen bij het UWV, de Uitvoeringsinstantie Werknemersverzekeringen.
 • Het UWV bepaalt of jij recht hebt op een WW uitkering, zij bepaalt of je aan de voorwaarden voldoet. Het UWV geeft online duidelijke informatie en je kunt haar ook altijd telefonisch bereiken voor meer duidelijkheid over een WW uitkering.
 • Vraag op tijd de WW uitkering aan, omdat je anders zonder inkomen zit. Doe je uiterste best om een andere baan te vinden, werken geeft namelijk naast een inkomen ook voldoening. Voor ouderen wordt het steeds moeilijker om een geschikte baan te vinden, gelukkig kunnen zij een beroep doen op een WW uitkering, al zijn ook zij liever aan het werk in een leuk bedrijf.
 • Een WW uitkering goed dat deze bestaat, beter als je haar niet nodig hebt!

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvang je als je niet in staat bent je huidige beroep uit te oefenen zoals dat van je wordt verwacht. Je kunt voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt worden verklaard, of totaal, dus voor 100%.

 • Als je niet helemaal wordt afgekeurd, dus niet helemaal arbeidsongeschikt wordt verklaard, zul je nog moeten solliciteren op banen die wel tot je mogelijkheden behoren. De keuringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV bepalen in welke mate je arbeidsongeschikt bent.
 • Je krijgt een oproep voor een gesprek met de arts, deze bespreekt met je jouw lichamelijke en/of psychische klachten.
 • Een keuringsarts mag ook lichamelijk onderzoek doen. Hij wil bijvoorbeeld ook weten of en bij wie je in behandeling bent en of je medicatie slikt. Er wordt ook bekeken of deze klachten in de toekomst ook nog zullen bestaan (bijvoorbeeld chronische klachten als reuma) of dat er verbetering te verwachten valt.
 • Je ontvangt een WIA uitkering (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) als de mate van je arbeidongeschikt minstens 35% is. Dit wordt als volgt berekend: wat kun je zelf op dit moment met je beperking verdienen en hoeveel was je salaris voordat je ziek werd?
 • Een WIA aanvraag moet je ruim op tijd aanvragen bij het UWV om niet zonder inkomen te zitten na de 104 weken ziek zijn, want dan stopt de werkgever met het betalen van je salaris. In normale situaties zal jouw werkgever je al hebben aangemeld bij het UWV en dan volgt de rest automatisch, oproep arts, oproep arbeidsdeskundige en ten slotte de beslissingsbrief waarin duidelijk wordt wat je inkomen zal worden.
 • WIA wordt verdeeld in twee soorten uitkeringen: de WGA en de IVA. WGA betekent werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten en IVA betekent inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten. Het UWV geeft duidelijke informatie online over de arbeidsongeschiktheidsuitkering en je kunt haar ook telefonisch benaderen en om uitleg vragen.

Uitkering verzekering na schade

Is door storm de dakkapel zwaar beschadigd of is van je serre alleen nog wat puin over na brand? Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat jij en je gezin veilig zijn en vervolgens bel jij de verzekeringsmaatschappij om de schade te melden.

 • Ben je in staat om foto's te maken, dan is dat verstandig om te doen. Het ligt aan de hoogte van het schadebedrag of er een expert komt kijken, maar vaak is dat wel het geval. Pas na diens bezoek kun je met het opruimen beginnen. Vraag daar altijd naar, zodat er geen bewijs verloren gaat.
 • De verzekering zal tot uitkering over gaan als de schade expert het rapport heeft opgesteld. Ben je voldoende verzekerd dan krijg je de volledige schade vergoed minus het eigen risico als dat in de voorwaarden van jouw verzekeringspapieren staat.
 • Ben je onderverzekerd? Je hebt bijvoorbeeld nooit aan de maatschappij doorgegeven dat er een serre is aangebouwd of dat er een dakkapel is geplaatst (hetgeen de waarde van het huis vermeerdert), dan krijg je niet de totale schade vergoed.
 • Er wordt berekend hoeveel procent je onderverzekerd bent, is dat 10%, dan krijg je 90% van de schade uitgekeerd. Het is dus belangrijk dat het verzekerd bedrag van je woning klopt in geval van een uitkering van de verzekeringsmaatschappij.

Eindejaarsuitkering

December, de feestmaand, een dure maand, daarom is het heel prettig dat er juist in die maand door veel bedrijven een eindejaarsuitkering wordt gegeven. Het bedrag van de eindejaarsuitkering wordt berekend door een bepaald percentage bijvoorbeeld 8% van het jaarsalaris te nemen. Over dat bedrag betaal je uiteraard ook belasting. Toch blijft er vaak een leuk bedrag over om iets extra's te doen in de kerstvakantie.

De eindejaarsuitkering kun je vergelijken met het vakantiegeld, het is extra! Toch zijn er ook veel mensen die de uitkering in mei (vakantiegeld) en de uitkering in december (eindejaarsuitkering) gebruiken om extra af te lossen op hun hypotheek, of zij leggen het geld opzij, boeken het over op hun spaarrekening als reserve. Een dergelijke uitkering is afhankelijk van je salaris. Een goed salaris is dus op meer dan één gebied belangrijk, het verhoogt namelijk ook je vakantie uitkering en je eindejaarsuitkering.

Dividend uitkering

Een dividend uitkering is de uitkering van een deel van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders van dat bedrijf. Aandeelhouders zijn mede-eigenaar van het bedrijf, omdat zij geld hebben gestopt in het bedrijf door de aankoop van aandelen. Er zit geld van deze aandeelhouders in het bedrijf. Het is voor het bedrijf van belang dat de aandeelhouders niet snel hun aandelen weer verkopen. Als beloning krijgen aandeelhouders meestal met enige regelmaat een dividend uitkering, een deel van de winst. Er wordt nooit voor gekozen om de hele winst als dividend uitkering te gebruiken. De rest van de winst wordt namelijk gebruikt om het bedrijf te laten groeien, om te investeren in het bedrijf. Dividend uitkering moet ervoor zorgen dat de aandeelhouders langer in het bedrijf blijven.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4284x
Toegevoegd: 16-11-2016 08:41
Gewijzigd: 03-12-2016 21:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!