Om bitcoins te ontvangen of te versturen heb je een bitcoin wallet nodig. Net zoals je je computer hoort te beveiligen, vraagt jouw bitcoin wallet ook om een beveiliging. Het is belangrijk dat het apparaat waar de bitcoin wallet op staat schoon en veilig is. Gebruik altijd een virusscanner voor je computer, maak regelmatig back-ups en houd je software up-to-date.
De meeste wallets komen met een eenvoudige manier om een back-up te maken. De back-up is in veel gevallen een herstel zin van 12 of meer woorden. Schrijf deze woorden op en berg deze veilig op. Mocht je ooit jouw toegangsgegevens zoals e-mailadres of wachtwoord vergeten, dan kun je met deze 12 woorden ten alle tijden bij je bitcoins. Bij een bitcoin wallet draag je zelf de verantwoordelijkheid. Verlies je jouw back-up herstel zin dan is er geen helpdesk die je kunt opbellen voor je herstel zin. Je draagt dus zelf de verantwoordelijkheid over je bitcoins.
Omdat de economie van bitcoin slechts een paar jaar oud is kan de prijs van een bitcoin sterk schommelen, dit wordt ook wel volatiliteit genoemd. Wissel daarom nooit al je geld om in bitcoins. De bitcoin is een investering met een groter risico dan andere valuta’s, het is daarom aan te raden alleen geld te investeren dat je kunt missen. Als je bitcoins hebt ontvangen als betaling kun je deze bij verschillende handelskantoren wisselen voor bijvoorbeeld euro's. Handel crypto automatisch met Smart Cryptobot
Bitcoin heeft waarde omdat bitcoin voorziet in een “nut” functie. Iedereen ter wereld kan deelnemen aan het betaalnetwerk en met de snelheid van een e-mail waarde overdragen op het internet. Ondernemers met een webshop kunnen met één druk op de knop op een veilige manier betalingen accepteren van consumenten uit hele wereld. Probeer dat maar eens te realiseren via een traditionele internetkassa (Payment Service Provider).
Een steeds grotere groep gebruikers accepteert bitcoin als betaalmiddel en verwacht dat andere gebruikers dit ook gaan doen. Zo kan een gebruiker altijd zijn of haar bitcoins wisselen naar euro’s of dollars. De gebruikers vertrouwen in die zin elkaar en het netwerk. Dit geeft bitcoin waarde.
Wie bitcoins stuurt naar een ander bitcoinadres kan deze bitcoins niet zomaar terughalen. Transacties zijn van nature onomkeerbaar. Vergelijk het met het versturen van een e-mail, die kun je ook niet zomaar terugvorderen uit iemand anders mailbox. Een transactie die plaatsvindt in het Bitcoin-netwerk wordt genoteerd in de blockchain, een grootboek met alle bitcoin transacties die ooit hebben plaatsgevonden
Het gebruiken van bitcoins is niet anoniem. Dit ondanks dat bitcoin niet gereguleerd wordt door een centrale of commerciële bank. Zoals eerder geschreven zijn alle transacties in het Bitcoin-netwerk openbaar en voor iedereen inzichtelijk. Iedereen kan dus op elk moment het saldo en de transacties geschiedenis van elk bitcoinadres inzien. Dus als een persoon of organisatie weet welk ontvangstadres van jou is, is het makkelijk voor deze partijen je saldo te controleren. Je kunt dit voorkomen door voor elke transactie die je in bitcoin ontvangt een apart adres te gebruiken. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beschermen van jouw privacy.
Als je een Bitcoin-transactie verstuurt of ontvangt is dit in de blockchain binnen een paar seconde te bestuderen. In deze eerste seconden toont de transactie zichzelf aan het netwerk en gaan duizenden computers (nodes) controleren of de betalingen legitiem is. In deze secondes is het in theorie mogelijk om een transactie te vervalsen. Daarom kun je bij transacties met een hoge waarde het beste even wachten tot een transactie is bevestigd. Dit gebeurd gemiddeld binnen tien minuten. Bij zes bevestigingen kun je ervan uitgaan dat de transactie succesvol is.
Net zoals het internet nog in het begin experimenteel was, is de bitcoin dit nu. Niemand weet hoe het Bitcoin-experiment afloopt en kan garanties geven voor de toekomst. Lees je daarom goed in op het gebruik van bitcoins en begin altijd met een klein bedrag dat je kunt missen. De Bitcoin-technologie brengt ongelofelijk veel nieuwe kansen met zich mee, maar deze kansen brengen ook nieuwe risico’s.
Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen Bitcoin het protocol, dat begint met een hoofdletter, en de valuta bitcoin, dat wordt geschreven met een kleine letter. Bitcoin is een consensus netwerk dat een betaalsysteem tussen personen faciliteert door gebruik te maken van P2P (peer-to-peer) technologie. Personen staan in direct contact met elkaar zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.
Op het Bitcoin netwerk worden bitcoins gebruikt om mee te betalen of waarde over te dragen. De bitcoin valuta kent een schaarste, niemand kan zomaar extra bitcoins bijdrukken.
Ja dit is mogelijk, net zoals de euro, pond en de dollar waarde kunnen verliezen kan dit bij bitcoin ook gebeuren. De bitcoin is wel ‘beschermd’ tegen hyperinflatie omdat niemand zomaar bitcoins kan bijdrukken, zoals bijvoorbeeld bij de Duitse mark in het verleden gebeurde. De bitcoin valuta heeft waarde omdat er een grote groep gebruikers de valuta accepteert en verwacht dat andere dit ook (gaan) doen, het kan om die reden waarde hebben.
De Nederlandse overheid beschouwt bitcoins als vermogen, net als goud of andere buitenlandse valuta. Hierdoor dien je over jouw digitale valuta’s ook vermogensbelasting te betalen. De belastingdienst geeft het volgende aan: “Virtuele betaalmiddelden, zoals bitcoins, staan op een computer opgeslagen. Deze zijn alleen als betaalmiddel te gebruiken op het internet. De waarde van deze middelen in het economische verkeer geef je door tijdens de aangifte op 1 januari.
Bij aankoop van jouw bitcoins hoef je geen 21% Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) te betalen. Bitcoin wordt gezien als valuta en hierover hoef je geen aankoop belasting te betalen.
Ja, het gebruik van bitcoin in volledig legaal. Voor de Nederlandse wet is bitcoin een waardemiddel net zoals de euro, de dollar of edelmetalen zoals bijvoorbeeld goud. Met bitcoins kunnen illegalen producten of diensten worden afgenomen, maar met de euro kan dit natuurlijk ook. Vele gebruikers van de bitcoin gebruiken deze als waardemiddel of betaalmiddel om bijvoorbeeld boodschappen mee te kopen of de rekening onderling te delen. Bitcoin is met name geschikt voor het doen van (internationale) online aankopen.
Grote online webshops zoals computergigant Dell, Microsoft, Overstock maar ook het Nederlandse Thuisbezorgd accepteren bitcoin als betaalmiddel. In de nabije toekomst zullen meer en meer online aanbieders bitcoin gaan omarmen.