Uitbouw van een woning

Veelgemaakte fouten bij uitbouw van een woning

Uitbouw van een woningBen jij van plan om je woning er iets ruimtelijker uit te laten zien? Bij uitbouw van de woning komen er nogal wat vragen om de hoek kijken die beantwoord moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de vergunningen die ervoor nodig zijn, een aannemer waarmee je wilt gaan samenwerken of de materialen die besteld moeten worden. Op deze pagina behandelen we veelgemaakt fouten die je beter kunt voorkomen.

Wat er vaak wordt gedaan

Ben jij van plan om je woning uit te gaan bouwen? Zorg dan dat je dit logisch aanpakt, zodat je hoge kosten en teleurstellingen voorkomt. Zo zijn er mensen die van de ene op de andere dag besluiten om de woning te gaan uitbouwen en direct aan de slag gaan. Het is echter belangrijk om van tevoren goed te bepalen wat je precies van plan bent. Wil je bijvoorbeeld aanbouw of uitbouw? Dit is de eerste vraag die je jezelf zult stellen. Bij de aanbouw blijven de oorspronkelijke muren namelijk staan en dit is dan ook vaak de goedkoopste manier. Echter wordt er juist bij uitbouw meer ruimte gecreëerd in de woning.
Voordat je dus gaat beginnen met het bouwen is het al belangrijk dat je voor jezelf duidelijk in kaart hebt wat je van plan bent om te gaan doen. Pas daarna kun je bezig gaan met het bestellen van materialen, aannemers, vergunningen etc. De onderstaande zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden.

  • Wat is het budget?
  • Wanneer ga ik bouwen?
  • Hoeveel besteed ik uit?
  • Het kiezen van het juiste bouwmateriaal?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?

Wat is het budget?

Ten eerste is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen. Daarbij is het belangrijk dat je een budget hanteert dat past bij de kosten die gemaakt zullen worden. Probeer hiervoor een duidelijke begroting te maken met alle mogelijke kosten die je kunt bedenken. Vaak wordt er een niet realistisch budget vastgesteld, waardoor later blijkt dat er niet voldoende geld beschikbaar is voor de uitbouw van de woning. Tijdens het bouwen kan dit vervelende situaties opleveren. Het is dan ook belangrijk dat er nog voldoende budget over is bovenop de kosten voor de begroting.

Wanneer ga ik bouwen?

Probeer naast het budget ook slim te plannen met wanneer je gaat bouwen. Sommige mensen willen direct gaan beginnen met bouwen wanneer een idee in hun opkomt. Indien dit net na de zomer is en het project een lange tijd gaat duren dan kan het verstandig zijn om te wachten op het voorjaar. Over het algemeen is het de beste tijd om te gaan bouwen wanneer het maart of april is. Zo heb je de hele zomer nog voor je en kan het project zo worden gepland dat je niet in de winter door hoeft te bouwen, maar lekker warm bij de kachel kunt zitten.


Hoeveel besteed ik uit?

Wanneer je aan- of uitbouw aan de woning doet dan wil iedereen natuurlijk dat het zo goed mogelijk wordt opgeleverd, zodat je er nog een lange tijd van kunt genieten. Veel mensen kiezen er dan voor om alles uit te besteden aan een aannemer. De aannemer kan er namelijk voor zorgen dat alle juiste vergunningen worden geregeld en dat alles op de juiste manier wordt gebouwd. Bovendien bespaart het je ook veel tijd wanneer je zelf weinig hoeft te regelen.
Echter zijn er verschillende redenen te noemen waarom het niet altijd een goed plan is om alles uit te besteden. De eerste reden is dat een aannemer veel geld kost. Het komt er namelijk altijd op neer dat des te meer je zelf doet des te minder kosten je zult maken. Indien de aannemer alle bouwmaterialen bestelt dan betaal je ook voor het materiaal meer geld. Besluit je zelf om de bouwmaterialen te bestellen? Dan kun je alleen hierop al 30% van de kosten besparen. Daar komt nog bovenop dat je zelf meer zicht hebt in het materiaal dat je bestelt en het bovendien sneller tot je beschikking kunt hebben.
Door minder werk aan de aannemer over te laten kun je dus een stuk goedkoper bouwen, een stuk sneller en ook nog eens flexibeler bouwen. Genoeg reden dus om eerst te kijken wat je zelf allemaal kunt doen en wat je overlaat aan een aannemer.

Het kiezen van het juiste bouwmateriaal?

Een van de belangrijkste beslissingen is de keuze voor het juiste materiaal. Wat vaak gebeurt is dat mensen kiezen voor het goedkoopste materiaal dat ze kunnen vinden en nodig hebben. Hoewel je hier op de korte termijn geld mee kunt besparen is dit op de lange termijn in de meeste gevallen niet een slimme beslissing. Wanneer je kiest voor goedkope isolatie dan zorgt dit op de lange termijn juist voor hogere stookkosten. Door betere isolatie te kiezen kun je juist op stookkosten besparen en verdien je de investering weer terug.
Net als bij het bestellen van goede isolatie is het ook belangrijk om te kiezen voor hoge kwaliteit dak materialen. Materiaal voor het dak dat van slechte kwaliteit is kan op de lange termijn juist zorgen voor lekkages wat vele malen hogere kosten met zich meebrengt. Probeer bij het bestellen van materialen te denken aan de lange termijn en niet aan de korte termijn.
Het bestellen van de materialen kun je online doen, maar je kunt ook naar een bouwmarkt gaan. Hier kun je persoonlijk advies krijgen over het materiaal dat jij nodig hebt. Tot slot kun je het natuurlijk ook helemaal overlaten aan een aannemer, maar zoals hiervoor aangegeven is dit ook niet in alle gevallen de gunstigste optie.

Welke vergunningen heb ik nodig?

Iets wat vaak wordt vergeten, maar wat ontzettend belangrijk is dat is het aanvragen van de juiste vergunningen. Je wilt namelijk niet aan het bouwen zijn of al klaar zijn met het bouwen en er dan achter komen dat je een vergunning nodig had of de verkeerde vergunning hebt.
Of je een vergunning nodig hebt en welke vergunning je nodig hebt is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Er zijn namelijk weer andere regels en wetten in iedere gemeente en wijk. Neem daarom dus zo snel mogelijk contact op met de gemeente om hierachter te komen. Het aanvragen kost namelijk ook een lange tijd. Zo kan het aanvragen zes tot twaalf weken duren.
Over het algemeen kan er wel worden gezegd dat je geen vergunningen nodig hebt als de uitbouw een maximale diepte heeft van 2,5 meter. In dat geval mag de uitbouw niet aan de voorkant van de woning komen en ook niet aan de straatkant. Aan de achterkant van de woning mag er wel worden gebouwd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 3300x
Toegevoegd: 03-09-2017 10:00
Gewijzigd: 04-09-2017 15:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!