Verschillende druktechnieken voor T-shirts bedrukken

Verschillende druktechnieken voor T-shirts bedrukken

Verschillende druktechnieken voor T-shirts bedrukkenHet laten bedrukken van T-shirts is momenteel razend populair. Er zijn oneindig veel doeleinden denkbaar waarbij bedrukte T-shirts welkom zijn. Voordat je een drukkerij de opdracht geeft tot het daadwerkelijke drukken is wellicht verstandig om je te verdiepen in de verschillende druktechnieken.

Het belang van de juiste druktechniek

Zeefdruk is waarschijnlijk de meest bekende druktechnieken waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Naast deze bekende druktechniek zullen we er nog drie uitgebreid bespreken. Na het lezen van dit artikel ben jij een expert op het gebied van druktechnieken voor het bedrukken van T-shirts. Als verkoper en aanbieder van het bedrukken van T-shirts is het belangrijk dat je per klant de beste druktechniek aanbiedt. Klanten zijn tegenwoordig ook niet meer van gisteren en het is dus logisch dat iedere de beste druktechniek wil voor de beste prijs. Vaak hebben (vaste) klanten voorkeur voor een bepaalde druktechniek. Als hiermee ooit goede resultaten zijn behaald willen klanten vaak het liefst dezelfde techniek hanteren voor opdrachten in de toekomst.
Dus zorg dat je je klanten kent en dat je de wensen van je klant goed hebt begrepen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een klant ontevreden is met de bedrukte kleding, omdat de gebruikte druktechniek tegenvalt. Als drukker word je dan ook geacht alle druktechnieken volledig te kennen en te beheersen. Alleen dan kun je voldoen aan de verwachtingen van elke klant. Hieronder volgende de vier druktechnieken die we gaan bespreken.

Zeefdruk

Zeefdruk is van alle druktechnieken op kleding ongetwijfeld de allerbekendste over de hele wereld. En dit is ook niet vreemd. Koop je namelijk een T-shirt met opdruk in een winkel, zoals bijvoorbeeld H&M, dan is de kans zeer groot dat het T-shirt met zeefdruk is bedrukt. Dit is tegelijkertijd ook niet heel vreemd aangezien er in de winkels massaproductie ligt. Zeefdruk is namelijk bij uitstek de beste techniek om te gebruiken bij hoge aantallen en dus helemaal bij massaproductie. De instelkosten van een zeefdruk opdracht liggen wat hoger dan normaal, maar de productieprijs per stuks is zeer laag. Oftewel hoe hoger de aantallen, hoe goedkoper de productie per stuk met zeefdruk. Hoe deze techniek nu precies in zijn werk gaat lees je hieronder.
De eerste stap bij zeefdruk is het printen van films. Dan neemt men een raam dat wordt voorzien van een lichtgevoelige emulsie. Dit raam bevat een gaas, dit is het bekende zeefdrukraam. Per kleur wordt een aparte film geprint. De film wordt op het raam met de lichtgevoelige emulsie gelegd. Samen worden deze belicht in een belichtingstafel. Daar waar geen film zit wordt de emulsie door het belichten hard. Vervolgens wordt daar waar wel beeld op de film zat de nog zachte emulsie weggespoeld. Je hebt nu een raam met doorlatende plekken die exact overeenkomen met de film. Het raam wordt op een gespannen T-shirt gezet. Daarop wordt inkt, in de juiste kleur uiteraard, door het gaas heengedrukt en voila, het T-shirt is bedrukt. Het moet nu nog even in de droogtunnel en dan is het klaar.
De voordelen van zeefdruk zijn de lage kosten bij hoge aantallen. De nadelen zijn dat een ontwerp met zeer veel kleuren niet geschikt is. Ook het zeefdrukken van hele lage aantallen, laat staan 1 stuk, is vrijwel onmogelijk en komt dan ook niet voor in de praktijk.



Direct to Garments

Heb je voor zeefdruk nog een halve loods nodig, voor Direct to Garments, kort gezegd DTG heb niet veel meer nodig dan een enkele printer. Maar niet zo maar een printer natuurlijk, wel een speciale T-shirtprinter, een DTG printer. In het begin toen de eerste DTG printers op de markt kwamen waren dit nog enkel omgebouwde papier printers. Tegenwoordig worden er DTG printers ontworpen en gefabriceerd speciaal voor het printen van een T-shirt. DTG werkt in feite exact hetzelfde als een printer zoals je die kent van kantoor. Het enige verschil is dat de inkt in dit geval wordt overgebracht op de stof en niet op het papier. Het bedienen van een DTG printer gebeurt geheel digitaal met een computer. Zodra het ontwerp aanwezig is op de computer kan het ontwerp 1 op 1 worden gestuurd naar de printer.
Een van de grote voordelen van de DTG printer is dat deze geschikt is voor het bedrukken van extreem complexe ontwerpen. Omdat de kleuren in 1 proces orden gemengd is het aantal te printen kleuren oneindig en zonder beperkingen. Prijstechnisch is de DTG techniek interessant voor maximaal 1 T-shirt. Er zijn geen instelkosten, maar het proces duurt lang en de inkten zijn duur. T-shirts moeten worden voorbehandeld met een zogeheten pre-treatment, in sommige gevallen nog worden geperst onder een hittepers en sowieso worden gedroogd in een droogtunnel. Al met al behoorlijk wat werk voor 1 T-shirt en daarom zeker niet geschikt voor meerdere stuks omdat alle handelingen per stuk herhaald moeten worden.
Het resultaat van een T-shirt bedrukt met een DTG printer is, vooral in het begin, erg mooi. De opdruk is dun en voelt zacht aan. De wasbaarheid is matig en de kosten zijn hoog.

Sublimatie

Sublimatie is qua techniek echt wel uniek te noemen. Laten we beginnen met alle voordelen. Het sublimeren gaat vrij eenvoudig en snel. De kosten zijn laag. En het eindresultaat is werkelijk schitterend en wasvast. Wat kan er dan ooit nog het nadeel zijn aan deze techniek hoor ik je denken. Twee hele grote nadelen: de stof moet wit zijn en de stof moet uit 100% polyester bestaan. Even terug naar de techniek, hoe werkt dit sublimeren. Op een transfer papier print je een ontwerp. Dit vel leg je op een T-shirt en samen gaat dit onder een hittepers. Door de hitte smelt de inkt en laat deze los op de polyester. Vervolgens direct tijdens het afkoelen droogt de inkt op in de polyester. Dit resultaat is zonder twijfel de meest slijtvaste die er bestaat. De kosten vallen ook wel mee. De sublimatieprinters zijn, zeker in tegenstelling tot de DTG zeer goedkoop, evenals de inkten en het papier. Maar goed, de nadelen zijn niet gering. Als je witte polyester T-shirts zoekt is sublimatie de techniek voor jou! Maar voor alle andere kleding, andere kleuren en het zo gewilde katoen is sublimatie helaas geen optie.

Vinyl

Dit is een zeer bijzondere druktechniek waarbij nog andere kennis komt kijken. Een vinyldrukker heeft een paar honderd rollen vinyl staan in alle kleuren van de regenboog. Per kleur van een ontwerp wordt het ontwerp uitgesneden door een computergestuurde snijplotter. Wat je overhoudt is het ontwerp, maar dan in een vinyl vormpje. Deze wordt vervolgens onder hoge druk en hoge temperatuur op het T-shirt bedrukt. Dit kan over elkaar heen worden herhaald voor zoveel verschillende kleuren als het ontwerp heeft.

Nog te vaak wordt ten onrechte gedacht dat het vinyl een aanwezige laag op de kleding zou geven. Dit is zeker niet het geval. Het vinyl van vandaag de dag is zo flinterdun dat het niet dikker is dan een print van de DTG printer. Het is in ieder geval een stuk dunner dan de inkt van zeefdruk. Daarnaast is de vinyldruk ook zeer slijtvast en wasvast. Hoewel niets voor eeuwig is kun je met vinyldruk wel rekenen op een lang mooi resultaat. Er zijn geen instelkosten en dat maakt het voor het bedrukken van 1 T-shirt super interessant. De vinyl is, in verhouding met inkten, niet heel duur en dus kun je voor leuke prijzen slechts 1 T-shirt bedrukken. Maar er is mee. Vinyldruk loopt in aantallen door tot aan minstens het omslagpunt met zeefdruk. Oftewel 10, 20, of zelfs 30 stuks zijn prima te bedrukken met vinyldruk. Het eindresultaat is supermooi, gaat lang mee en is goed betaalbaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Debian
Aantal keer gelezen: 1727x
Toegevoegd: 23-04-2019 18:51
Gewijzigd: 24-04-2019 16:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!