Vikingen en hun verschillende veroveringen

Vikingen en hun verschillende veroveringen

Vikingen en hun verschillende veroveringenDe gevreesde zeevaarders, namelijk de Vikingen. Ze hadden vele veroveringen. Lees in dit artikel over een paar veroveringen van de Vikingen.

Vikingen

Vikingen zijn Scandinavische bewoners die kwamen uit Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken. Vikingen worden ook wel Noormannen genoemd, alleen is er wel een verschil. Met Noormannen werd meestal het hele volk bedoeld en met de term Vikingen alleen het zeevarende gedeelte, die op rooftochten gingen.

De eerste veroveringen

Op het begin van de plundertochten, waren de groepen klein en werden ze geregeld door krijgsheren die zulke plundertochten konden leiden. Veel jongen mensen gingen mee met deze reizen, ze hadden namelijk veel verhalen gehoord over de rijkdom die het met zich bracht. De plundertochten bestonden voornamelijk, maar uit 1 of 2 schepen, deze schepen brachten 50 tot 100 man met zich mee. Als zo een reis goed verloop en succesvol was, was de vraag naar mensen die mee konden groter. Hierdoor gingen er steeds meer mensen mee.
De plek Lindisfarne was als eerst slachtoffer van de Vikingen in 793. Zo veroverde ze gelijk de belangrijkste kerk van Northumbria. De Vikingen maakte gelijk in indruk in heel Europa, ze waren geschokt na de aanval op Lindisfarne. Na de succesvolle aanval op Lindisfarne waren Ierland, Wessex en Schotland aan de beurt.
Later in het jaar 795 was Ierland aan de beurt, hier werd Lambay aangevallen. De Vikingen wouden steeds meer plaatsen veroveren, omdat ze meer van het land gezien hadden. In de rivieren van Engeland en Ierland zag je uiteindelijk alleen Vikingschepen varen.

De grote aanval op Engeland

Engeland werd veroverd aan het einde van de 9e eeuw. Dit kwam door het Grote Heidense Leger uit Denemarken. Al hoewel er niet een exact aantal is van de hoeveelheid schepen ze hadden, weten we wel dat het 1 van de grootste legers was. Honderden schepen en duizenden vikingen zouden dan mee hebben gedaan met de aanval.
In East Anglia kwam het leger voor het eerst aan land in 865. Het grote leger was onder leiding van Ivar de Beenloze, Halfdan Ragnarsson en Ubbe Ragnarsson. Met de aanval wouden ze heel Engeland veroveren en er uiteindelijk te blijven. Waarom ze dit deden is niet zeker. De dood van hun vader zou de reden kunnen zijn waarom ze het uiteindelijke deden.
Ragnar Lothbrok was de vader van, Ivar de Beenloze, Sigurd Slang in het oog, Ubbe Fresicus, Björn Järnsida en Halfdan Ragnarsson. Aelle van Northumbria had Ragnar gevangen genomen, en in een kuil gegooid met slangen. Hier overleed Ragnar aan de slangenbeten. 1 jaar later veroverde ze Northumbria en 4 jaar later kwam het Koninkrijk East Anglia ook ten onder. Deense koning Bagsecg had de leiding over het zomerleger die in 871 toen aankwam in Engeland. Dit was een grote versterking voor het Grote leger. Tegen Wessex verloren de Vikingen in 1871, ondanks de extra versterking die koning Bagsecg meebracht. Uiteindelijk werd Mercia ook slachtoffer van de Vikingen, en werd ook veroverd in 874. Soms bleven Vikingen ook in gebieden ze verovert hadden. Hier konden ze het dan weer opbouwen en hun basis er van maken. Halfdan wilde in 877 naar het noorden. Hier bevond zich de plek Picten en wou Halfdan veroveren. Tegelijkertijd was er in het zuiden een andere oorlogsleider genaamd Guthrum. Guthrum sloot zich in 871 aan bij het grote leger. Nieuwe troepen voegde zich bij de legers in 876. De slag van Wareham werd gewonnen door Guthrem. Daarentegen verloor Guthrum wel de Slag van Ethandun. De Vikingen slaagde er niet in om Wessex uiteindelijk te veroveren. In hetzelfde jaar 878 werd een verdrag gesloten tussen de Vikingen en Engeland genaamd Wedmore. Bij dit verdrag werd Guthrum gedoopt en moest Alfred De Grote aanvaardde als zijn adoptievader. Wessex werd uiteindelijk verlaten door Guthrum.






Aanvallen op Frankrijk

Karel de Grote had de leiding over Frankrijk in 799. De eerste inval die zich plaatsvond in Frankrijk was in die tijd. De start van alle aanvallen begon hier. Vooral dorpen of steden die dicht bij de kust lagen werden op gefocust. Ze bleven hier overigens niet lang, meestal plunderde ze alleen en waren meteen weg. Er kwam een onzekere periode voor West-Frankrijk aan, de invasies deed ze denken aan eerdere Grote invasies in het land. Kusten van de Atlantische Oceaan en het kanaal werd leeg geplunderd en kwam uiteindelijk ten onder. Later gingen ze meer landinwaarts, hier vielen ze de kloosters en steden aan.
Grote groepen voelde de neiging om steeds verder het land binnen te gaan. Hun doel was voornamelijk om kloosters en kerken te plunderen. Ook was een belangrijk iets om de rijke gevangen te nemen en losgeld voor ze te vragen. Vikingen deden ook aan slaven, de arme mensen die werden gevangengenomen en gebruikt als slaaf.
De stad Nantes was een belangrijke Haven voor Frankrijk. In 843 wisten de Vikingen deze haven te bemachtigen.
Toen de derde belegering was geweest in 861, kwam Karel 2 de Kale met een verdediging tussen de Seine en de Loire. Hier ging hij de confrontatie aan met de Vikingen. Het gevecht tussen de Vikingen en Karel 2 de kale werd hem de dood. Parijs werd 4 keer belegerd in een tijd van 2 jaar. Door een betaling van Karel 3e de Dikke stopte de belegeringen naar Parijs toe. Uiteindelijk in 911 kwam er een verdrag genaamd Saint Clair Sur Epte. Rollo gaven ze in dit verdrag het graafschap van het stadje Rouen. Ook moesten ze Karel 3e De Dikke beschermen tegen toekomstige invallen van andere Vikingen. Dit werd uiteindelijk het Hertogdom Normandië.

Was Nederland slachtoffer van de Vikingen?

Handelsplaatsen waren in Nederland in de 8ste en 9e eeuw het interessantst voor de Vikingen. In Nederland was de belangrijkste handelsstad Dorestad. Dorestad bevond zich waar in deze tijd Wijk bij Duurstede ligt. Vele verschillende mensen woonden hier, vooral mensen die handelde woonden in Dorestad. In slaven, huiden, voedsel en textiel werd voornamelijk gehandeld. Dorestad was redelijk rijk voor in die tijd, dit was natuurlijk erg interessant voor de Vikingen.
In 834 was het raak en begonnen de Vikingen met varen tussen de Nederlandse rivieren richting Dorestad. Dorestad is meerdere keren aangevallen door de Vikingen, deze aanvallen duurde tot 863. Meestal als het was aangevallen door de Vikingen, bouwde de bewoners van Dorestad gewoon hun stad weer op. Aan het eind van de 9e eeuw, was het toch afgelopen voor Dorestad, het kwam aan zijn einde. Het is niet duidelijk of dit uiteindelijk door de Vikings kwamen of door een andere reden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 1020x
Toegevoegd: 14-11-2022 13:58
Gewijzigd: 16-11-2022 11:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!