Pearl Harbor

De aanval op Pearl Harbor

Pearl HarborEén van de bekendste aanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog was de aanval op Pearl Harbor. Het was een verrassingsaanval van Japan op Amerika. De aanval was een enorme schrok voor Amerika. Vooral omdat ze in eerste instantie nog niet echt betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog. De volgende dag verklaarde Amerika de oorlog aan Japan en besloten ze officieel deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog.

Voor de aanval begon

Duitsland, Italië en Japan hadden op 27 september 1940 officieel afgesproken om te gaan samenwerken. Samen zouden ze een nieuwe wereld starten. In de documenten stond ook aangegeven hoe ze dit gingen bereiken. Daarnaast hebben ze in het pact afgesproken elkaar te steunen bij een militaire aanval. De reden dat Japan er nu bijgehaald werd had te maken met het idee dat de oorlog wereldwijd gevochten zou worden. Het was dan fijn om een bondgenoot te hebben die Amerika kon aanvallen. Officieel was het land neutraal, maar ze hielpen de Britten met nieuwe materialen. Volgens de Duitsers gaf dit wel aan wie ze tijdens deze oorlog steunen.

Waarom besloot Japan om Amerika aan te vallen?

In 1940 besloot Frankrijk zich over te zetten. Japan besloot direct Indochina te bezetten wat eerst nog van Frankrijk was. Nederland en Amerika besloten samen te werken en de olie export dan maar stop te zetten. De Amerikanen besloten ook nog embargo’s in te stellen op ijzer, vliegtuigbrandstof en staal. Japan had deze grondstoffen nodig om de oorlog te winnen. Daar kwam nog eens bij dat ze zagen dat Amerika goederen aan het leveren was aan Engeland. Japan voelde zich hierdoor bedreigt door Amerika. De meeste militaire basissen van Amerika lagen te ver weg om Japan te bereiken. De enige positie die mogelijk Japan zou kunnen bereiken was Pearl Harbor. Een militaire basis in de haven van Oahu. Dit eiland is onderdeel van Hawaii. Dit was een sterke vloot met o.a. vliegdekschepen waarmee ze vliegtuigen op de Atlantische Oceaan konden sturen. De Amerikaanse defensie maakte regelmatig vluchten vanaf Pearl Harbor.

Nieuwsberichten over dreiging in Amerika

Op 16 oktober 1941 kwamen de eerste nieuwsberichten naar buiten over de mogelijke dreiging van een Tweede Wereldoorlog. De meeste Amerikanen besloten de berichten niet eens te lezen. Ze hadden het idee dat ze volledig beschermd waren door hun leger. Japan begon vervolgens te onderhandelen met Amerika om onder het embargo uit te komen. Helaas wilde de onderhandelingen niet echt vlotten. De leider van het leger in Japan wilde graag de macht over het Pacifisch gebied en besloot daarom een strategie te bedenken om Pearl Harbor aan te vallen.

Plan Z

Yamamoto had zich helemaal gespecialiseerd in Pearl Harbor. Op zijn vlaggenschip had hij zelfs een kaart van de haven hangen. Op deze kaart had hij diverse aantekeningen gemaakt. Hij had ontdekt dat alles vrij regelmatig verliep in de haven. Er waren overal vaste tijden voor. Zo wist Yamamoto ook wanneer de meeste schepen aanwezig waren. Hij was ook dat het luchtafweer onvoldoende was. Hierdoor wist hij zeker dat een luchtaanval succesvol moest zijn. Hij liet zich inspireren door een aanval van de Italianen. Zij hadden drie slagschepen tot zinken gebracht van de Engelsen met slechts 24 toestellen. Hier waren er maar 3 van verloren gegaan.


De Japanse strategie

Yamamoto had het idee om eerst de slagschepen onbruikbaar te maken. Dit zou volgens hem een harde klap zijn voor de Amerikanen. Maar zijn kapitein was gespecialiseerd in luchtaanvallen en vond het belangrijker om de vliegdekschepen te pakken. De vliegdekschepen zouden voor Japan de grootste bedreiging zijn. Op dat moment was Japan in het bezit van twee van de grootste vliegdekschepen ter wereld. Met de Akagi konden ze 91 vliegtuigen vervoeren. In totaal waren ze van plan om zes boten te gebruiken die in totaal goed zouden zijn voor 441 vliegtuigen. Daarnaast zouden er duikboten gebruikt worden om onderwater torpedo’s af te schieten. Yamamoto wilde de aanval zelf begeleiden, maar helaas had hij teveel andere taken waardoor hij de taak overdroeg aan een schout-bij-nacht Nagumo. Hij was helemaal geen expert in vliegtuigen, maar Yamamoto dacht dat het plan toch niet doorging. De Japanse keizer moest namelijk nog goedkeuring geven omdat er geen officiële oorlog was met Amerika.

Twijfels over Plan Z

De keizer werd niet op de hoogte gesteld van de plannen om Pearl Harbor uit te schakelen. Tijdens een audiëntie in september kwam hij pas achter de plannen. De keizer was boos dat hij niets wist van de voorbereidingen op een oorlog op Amerika. Zijn ministers lieten weten dat ze nog steeds bezig waren met een diplomatieke oplossing in plaats van oorlog. Het zou alleen een noodplan zijn. Uiteindelijk viel de keizer buiten zijn protocol uit tegen de ministers. Iets wat bijna nooit voorkwam in Japan. Hij had het idee dat oorlog voeren de voorkeur had bij de ministers in plaats van diplomatie. De ministers boden hun excuses aan en gaven aan dat ze voor de diplomatieke oplossing gingen.

Diplomatieke wegen mislukken

Ondanks dat de ministers hun best doen om een diplomatieke oplossing te zoeken lijkt dit telkens te mislukken. Japan krijgt eind november steeds meer het idee dat oorlog voeren de enige uitweg is. Toch doen ze nog wel hun best om te onderhandelen met de Amerikanen. De FBi onderschept ondertussen berichten dat Japan van plan is om oorlog te voeren. Maar de Amerikaanse regering neemt deze waarschuwingen niet serieus. Op 6 december wordt er een nieuw bericht ontcijferd. Deze was al een paar dagen geleden onderschept vanuit Japan. De boodschap laat duidelijke hints achter dat er een oorlog aankomt. De chef van de telegrafist wil er niets van weten en zegt dat hij de boodschap moet laten rusten. Op 7 december 10.32 ontvangt Roosevelt officieel bericht dat Japan geen oorlog gaat voeren, maar dat een diplomatieke oplossing geen zin heeft.

7 december

Een uur later nadat de president een bericht ontvangen had dat er geen oorlog gevoerd zou worden onderschepen de Amerikanen een ander bericht. Volgens dit bericht wil Japan vandaag nog officieel de oorlog gaan verklaren. Dit bericht was tegenstrijdig met het originele bericht dat Roosevelt ontving. Echter verdere details over de dreiging ontbraken. De pacifische vloot krijgt vervolgens het bericht om extra alert te zijn. Op dezelfde tijd zien ze een mysterieuze Japanse onderzeeër bij Pearl Harbor. De Amerikanen maken zich geen zorgen en denken dat deze verdwaald is. Rond 12.00 wordt toch besloten om de onderzeër neer te schieten. Omdat ze zich er verder geen zorgen over maken wordt het voorval vrij laat gemeld op het hoofdkantoor.

De officiële aanval

Om 12:02 ontdekken de Amerikanen op de radar de eerste aanvalsgolf met vliegtuigen. Deze waren om 11.00 opgestegen vanaf het Japanse vliegdekschip. Om 12:20 wordt ook de tweede aanvalsgolf ontdekt. De officier gaat ervanuit dat dit niets is en legt het voorval naast zich neer. Om 12:49 krijgen de Japanners het commando om aan te vallen. Vanuit het noordwesten wordt Pearl Harbor om 12:55 aangevallen. De tweede golf valt om 14:00 aan zij kwamen uit het noordoosten binnen. Om 14:45 hebben de Japanners officieel 18 schepen van de 96 gezonken of zwaar beschadigd. 188 vliegtuigen van de Amerikanen zijn vernield van 394 en de rest was eigenlijk te zwaar beschadigd om mee te vliegen. 2402 militairen overleefden de aanval niet en 1178 raakte gewond. De meeste doden vielen bij het zinken van het slagschip USS Arizona namelijk 1177.

Oorlogsverklaring van Duitsland

Vanwege het pact dat Italië, Duitsland en Japan hadden besloot ook Nazi-Duitsland een officiële oorlogsverklaring naar Amerika te sturen. Dit gebeurde op de vierde dag na de aanval op Pearl Harbor. Het was de tweede keer dat de Verenigde Staten betrokken werd bij een Wereldoorlog ondanks dat ze dit vooraf probeerden te vermijden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3285x
Toegevoegd: 04-07-2017 19:47
Gewijzigd: 21-07-2017 11:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!